Studiile absolvenților școlilor sanitare postliceale, recunoscute la facultate

20/07/2018

Sindicaliştii de la Solidaritatea Sanitară au anunţat, ieri, că pe 18 iulie s-a concretizat, printr-un act normativ, un demers început acum mai bine de cinci ani, acesta fiind considerat “încă un pas către eliminarea unei situații ciudate: obligarea asistentelor medicale de a relua de la zero formarea profesională inițială”.
Este vorba despre publicarea în Monitorul Oficial nr. 619 din 18 iulie 2018, cu aceeaşi dată de intrare în vigoare, a Ordinului Ministerului Educației Naționale nr. 4046/2018 privind aprobarea Metodologiei cadru pentru recunoaşterea parţială a studiilor absolvenţilor şcolilor sanitare postliceale, cu diplomă de Bacalaureat, în vederea continuării studiilor în învăţământul superior medical, la programele de studii universitare de licenţă “Asistenţă medicală generală”.
“Distanța dintre demersul privind echivalarea, inițiat și susținut consecvent Federaţia Solidaritatea Sanitară din România, și ceea ce s-a obținut până în prezent este una oarecum semnificativă, însă în condițiile pasivității și „sprijinului” primit din partea unor organizații acesta este stadiul actual al îndeplinirii obiectivelor propuse”, au ţinut să transmit reprezentanţii Solidaritatea Sanitară.
Astfel, conform normativului, absolvenţii şcolilor sanitare postliceale cu diplomă de Bacalaureat pot continua studiile în învăţământul superior medical, la programele de studii universitare de licenţă Asistenţă medicală generală numai după susţinerea şi promovarea concursului de admitere la una dintre instituţiile de învăţământ superior din sistemul naţional de învăţământ, care organizează şi desfăşoară programul de studii universitare menţionat. Recunoaşterea parţială a studiilor absolvenţilor de postliceale se poate realiza numai la solicitarea scrisă a acestora

Geanina NICORESCU