Toamna şi-a intrat în drepturi iar gospodarii îşi strâng recolta care, în acest an s-a dovedit a fi sub aşteptările tuturor drept urmare fiecare încearcă să profite de această « subraproducţie » şi să-şi asigure cămara pentru friguroasa iarnă ce va sosi. Un lucru foarte important pentru iubitorii vinului este acela de a-şi achiziţiona strugurii pârguţi pentru a-i strivi şi a obţine licoarea ce ne va încălzi şi va « dezlega » limbile în jurul focului.
Am « tras » o fugă în piaţa de gros spre seară împreună cu un prieten şi am găsit doi negustori cu marfă, chiar dacă nu era zi de târg şi nici nu urma una nici în ziua următoare. Strugurii pentru preparea « tratamentului » de iarnă cu otonel erau la preţul de 3,5 lei pentru un kilogram. Cu puţină negociere acest preţ poate să dea în jos astfel încât şi negustorul şi cumpărătorul să se declare mulţumiţi. În mai puţin de patru ore peste 300 de kilograme de struguri au fost « măcelăriţi » în zdrobitor dând naştere la delicosul must care se « asorta » de minune cu o minunată halcă de pastramă de oaie spre veşnică amintire a acestui moment al toamnei. Din păcate vremea din acest an a afectat producţia de struguri şi, implicit şi vinul din acest an va fi mai puţin dar, în mod sigur mult mai preţios.
Ceea ce trebuie să ştie locuitorii Romanului atunci când pornesc să-şi achiziţioneze strugurii pentru vin este faptul că aceşti struguri nu se vor mai comercializa în zona cunoscută până acum din spatele Pieţei Centrale ci în piaţa de gros ce se află în cartierul de est al oraşului aproape de drumul de ieşiere spre Sagna la fel ca şi anul trecut. Această măsura a fost aplicată în urmă cu un an la cererea primarului Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu, care în urma discuţiilor purtate la vremea respectivă cu cei din conducerea Direcţiei Administraţia Pieţelor, Bazar, Obor a ajuns la concluzia logică de a nu mai aglomera străzile Sucedava şi Miron Costin cu cei care vin să vândă sau să cumpere struguri pentru vin atâta vreme cât există un spaţiu special amenajat pentru vânzarea produselor agricole în cantitate mare.
Strugurii de masă se vînd în continuare la tarabele special amenajate. Cârcotaşilor care au invocat distanţa mare la care se află Piaţa de Gros şi faptul că trebuie un mijloc de transport pentru a ajunge acolo, edilul le-a replicat că, oricum pentru cantităţile care se achiziţionează pentru vin doritorii trebuie să dispună de un mijloc de transport aşa că deplasare la acest tip de cumpărături necesită în orice colţ al oraşului o deplasare cu un mijloc de transport. Această decizie rămasă valabilă şi în acest an nu are decât să-i bucure pe romaşcanii care locuiesc în zona Halei Centrale care, an de an, toamna aveau de luptat cu mizeria lăsată de negustorii de struguri pentru vin şi cu roiurile de viespii ce se adunau pe lângă bălţile de must ce se formau pe lângă sacii sparţi şi burduşiţi cu struguri.
Dan VASILIU