Strategia, un document perfectibil

Poza1Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Neamţ pe perioada 2014-2023 are ca obiectiv central să asigure că măsurile şi acţiunile întreprinse în direcţia dezvoltării socio-economice durabile de către toţi actorii de la nivelul judeţului, atât publici cât şi privaţi, sunt sinegice și sunt cât mai eficiente în atingerea scopurilor propuse.

Dezvoltarea socio-economică a jude-ţului presupune declinarea relevantă la nivel local a obiectivelor de creştere durabilă şi incluzivă a Strategiei Europa 2020. Astfel, obiectivul central al dezvoltării durabile este abordat într-o dublă perspectivă : aceea a obiectivelor tematice pe care regulamentele europene le stabilesc pentru Fondurile Structurale şi de Investiţii (FEDER, FSE, FEADR, etc.) şi aceea a provocărilor şi nevoilor socio-economice şi de mediu de la nivelul judeţului.
După prezentarea strategiei, participanții la dezbatere și-au exprimat opiniile și sugestiile. ”Strategia este un document perfectibil și depinde de noi în ce măsură vom fi în stare să participăm la conturarea unui document care să fie și utilizabil.
Avem o problemă și la nivelul mediului de afaceri prin o anumită inadvertența asociativă care să ducă la identificarea unor probleme cu adevărat importante. Poate este timpul să gândim că operatorii economici, cetățenii jude-țului, ar trebui să creeze agenda publică a politicienilor și a administrațiilor locale. În ansamblu, acest document este bine structurat, exploatabil. Am o multitudine de propuneri pe care am să le trimit echipei care a întocmit acest document. Este important să găsim acele elemente de specificitate locală, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea industrială.
Avem probleme mari legate de de două domenii mari a unei activități economice pentru județ și anume, exploatarea resursei de materie primă cu specificitate locală. Aici mă refer la lemn și la singurul depozit de argilă din România, care există în Dealul Vulpii, județul Neamț”, a spus Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț. Acesta a mai precizat că ”sunt domenii în care noi putem interveni pentru acele elemente de detaliu din acest document, deoarece pentru următoarele proiecte cu finanțare europeană trebuie să se regăsească în această strategie, altfel nu sunt eligibile. Deci, strategia nu poate rămâne doar un document pus undeva într-un sertar. Avem o structură de rezistență, ne trebuie elementele de detaliu”.
La rândul său, deputatul Liviu Harbuz a vorbit despre curajul de a accesa fonduri europene și despre economia socială, un segment foarte important: ”Dacă vorbim de județul Neamț, sunt câteva elemente care conduc la o abordare a strategiei spre ceea ce spune economia socială, care poate aduce plus valoare pe toate domeniile. Județul Neamț are șansa, prin amendarea acestei strategii, de a deveni un exemplu la nivel de țară, dacă își va propune să dezvolte capitolul de economie socială într-un mod integrat. Acest lucru ar atrage după sine, dincolo de imaginea bună a județului și de atragerea de fonduri europene, deschiderea perspectivei județului către fondurile de la Bruxelles. Accesarea unui fond mare de la Bruxelles creează și facilități speciale. Sunt convins că județul Neamț are potențial, caracteristicile necesare, vorbesc de economie socială”.

(I.C.)