Străinii apreciază lucrătorii români

EURES Cules capsuni*Rețeaua EURES oferă 1.487 de locuri de muncă *Cele mai multe posturi sunt disponibile la angajatorii iberici, în agricultură, respectiv 800

În această perioadă, angajatorii din spațiul economic european oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 1.487 locuri de muncă vacante. Cele mai multe posturi se găsesc în Spania, unde se caută 800 de muncitori necalificați în agricultură. Următoarea țară care dispune de un număr important de slujbe este Germania, care are libere 119 slujbe, respectiv 15 pentru șoferi autocamion și tot atâtea pentru electrician în construcții și ospătar. Aceeași țară mai oferă 12 posturi de bucătar, 10 de brutar, 7 de ospătar, 4 ca dezvoltator aplicații IT, 3 de lăcătuș mecanic și tot atâte de asistent medical, ajutor în producția alimentară, muncitor necalificat în industria prelucrării metalelor, instalator instalații încălzire, instalator instalații apă și gaz și muncitor necalificat în industria metalică (galvanizare și galvanizare la cald).

Românii mai au la dispoziție două slujbe de recepționer și tot atâtea ca coordonator Departament Planificare Financiară, visual designer, barman și măcelar, la care se mai adaugă căte un loc de demichef de rang, tâmplar, excavatorist, inginer automatist, tâmplar (alternativ dulgher), zugrav-vopsitor, Go Backend Developer, personal servire mic dejun și manipulant mărfuri.

Norvegia dispune de multe posturi pentru lucrătorii români, respectiv 167, în aceste meserii: dulgher/tâmplar – 80 dulgher, instalator – 30, zugrav – 20,  tâmplar – 12, montator acoperișuri – 10, zugrav – 10, dulgher cofraje – 4 și o persoană pentru curățenie / asistent panificație.

Marea Britanie continuă să fie principala furnizoare de locuri de muncă în sistemul sanitar. Firmele au nevoie de 60 de îngrijitori persoane la domiciliu și 33 de asistenți medicali. Britanicii mai dispun de 5 locuri de muncă pentru laminator/modelator/sudor țevi și de 5 operator CNC.

Angajatorii cehi oferă 20 de posturi ca operatori mașini-unelte-sculer (presă de mână) și tot atâtea de manipulant marfă, la care se adaugă 15 de șlefuitor/pilitor, 10 de șofer profesionist camion (Europa) și 5 de tractorist-operator mașină de recoltat și expeditor.

Și Italia are oferte de lucru în căminele de bătrâni, respectiv 30 de locuri de muncă pentru asistent medical și 30 pentru îngrijitor persoane.

Nemțenii care vor să lucreze în Suedia au la dispoziție 48 de locuri: 20 ca femeie de serviciu, 15 vopsitor auto, 10 tinichigiu auto și câte unul de brutar, patiser și cofetar.

Angajatorii slovaci dispun de 30 de posturi de șofer autocamion transport internațional, 7 ca îngrijitor persoane / infirmier și 5 de sticlar.

În Lituania există această ofertă: 20 de posturi ca asfaltator, 5 de tehnician electrician, 1 tehnician mecatronist și un inginer în industria maselor plastice. Vecinii bulgari au libere 10 locuri de operator rețea de telefonie mobilă și tot atâtea ca operator în industria de prelucrare a lemnului.

Și Finlanda are nevoie de forță de muncă din România. Firmele vor personal calificat ca măcelar tranșator – 10 posturi, 6 de operator CNC și un lucrător în metal-sudor. În Islanda sunt 15 joburi libere pentru muncitori constructori în armături și structuri pentru construcții, iar în Malta, angajatorii au libere 4  slujbe pentru lucrători în aluminiu.

Românii mai pot lucra în Belgia, unde se pot încadra ca dulgheri (2 posturi), și unul de baby sitter.

Francezii au puține oportunități de angajare, e vorba de un post ca  dezvoltator Full Stack, un inginer dezvoltare în informatică și un  dezvoltator front-end.

În țara lalelelor există două posturi disponibile de tranșator carcase porc și vită. În Austria firmele dispun de un singur job ca ofițer de proiecte europene. Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.eures.anofm.ro sau se pot prezenta la sediul agenției județene pentru ocuparea forței de muncă de domiciliu, unde consilierul EURES îi poate îndruma.

V. ANDRIEȘ