Știai că aspectul locuinței poate influenţa starea de spirit? Iată care sunt motivele!

10/05/2019

Psihicul oamenilor este o caracteristică greu de descifrat și de pătruns uneori, însă, în același timp poate fi vulnerabil la mai mulți stimuli sociali și de mediu. Anumite studii au demonstrat faptul că starea de spirit a oamenilor poate fi influențată pozitiv sau negativ de locul în care trăiesc, de modul în care este întreținut acesta, dar și de funcționalitatea și dotările unei locuințe.

Descoperă care sunt cele mai importante aspecte ce țin de locuința și care îți influențează dispoziție!      

  • Ordinea și curățenia. Un factor destul de semnificativ îl reprezintă curățenia locuinței. Dacă aceasta este îngrijită precar, starea ta de spirit nu va fi una bună sau pozitivă, ci dimpotrivă. O casă curată, din care se resimte mirosul îmbietor al suprafețelor igienizate îți va conferi o dispoziție mult mai bună, resimţind o altfel de energie și vitalitate. Pentru că acest lucru să se întâmple, dar și pentru a eficientiza timpul pe care-l petreci pentru curățenia din locuința ta, nu uita să folosești produse de curăţenie profesionale, întrucât rezultatul va fi unul mult mai eficient și rapid.
  • Aranjarea mobilierului. Monotonia este un factor ce duce la manifestarea stărilor de nemulțumire și, uneori, chiar și la apariția anxietăţii. Specialiștii în design interior recomandă că, pentru a alunga monotonia și energiile negative din locuința, este bine ca aceasta să fie amenajată după tehnicile feng shui. Inspiră-te, așadar,  din aceste idei de amenajare, ce implică în principal folosirea unor elemente de decor reprezentative și poziționarea pieselor de mobilier într-un mod favorabil din punct de vedere energetic. Schimbând poziția mobilierului, nu doar că vei simți o îmbunătățire majoră la nivel vizual, dar va părea că și cum ai redecorat, fără să folosești un buget specific pentru acest pas.
  • Alegerea elementelor de decor. Decorul poate avea, de asemenea, o influență destul de semnificativă asupra psihicului uman. Cu atât mai mult cu cât anumite decorațiuni pot reprezenta materializarea unei amintiri sau a unui loc drag, acestea produc niște emoții și sentimente. În plus, rolul elementelor de decor este să transforme o locuința într-un cămin pe care să îl poți numi „acasă”, unde să îți găsești confortul și liniștea de care ai nevoie. Pe de altă parte, însă, aglomerarea unei camere cu decorațiuni nu este un lucru tocmai ideal, nici din punct de vedere estetic și, cu atât mai puțin din punct de vedere organizațional. Trebuie să găsești un echilibru, o unitate între toate acestea aspecte, astfel încât locuința ta să fie una armonioasă.
  • Lumina. Nu în ultimul rând, lumina din casă este la fel de importantă. Atât cea naturală, cât și cea artificială pot produce și emite anumite semnale la nivelul psihicului și creierului uman. Spre exemplu, lumina caldă va induce ideea de relaxare, senzația de somnolență, în timp ce lumina rece te va ajuta să fii mult mai concentrat și atent asupra activităților pe care trebuie să le pui în practică.

Acestea sunt, așadar, motivele și efectele prin care starea de spirit poate fi influențată pozitiv sau negativ în ceea ce privește aspectul locuinței. Nu uita că psihologia amenajării este principalul element, precum și normele de igienă.

Surse foto:

www.shutterstock.com