Statul recunoaşte doar un sfert costul abonamentelor pe care le plătește la Sfântul Așteaptă / Calvarul elevilor navetiști

 

* „Intră şi sora mea la liceu; aşa că mama o să plece din ţară ca să putem continua noi şcoala”, ne-a mărturisit un elev  *  Abandonul şcolar e în floare * De anul trecut au rămas neachitate abonamente întregi de 3 milioane de lei noi

Când vine vorba de navetă, le piere zâmbetul ştrengăresc de pe buze. Liceenii care parcurg zeci de kilometri ca să ajungă la oraş, să înveţe la liceu, sunt condiţionaţi de plata drumului, iar statul aproape şi-a luat „mâna protectoare” de pe ei. Ba chiar îi pălmuieşte, îi umileşte pe ei şi pe părinţii care nu mai ştiu cum să facă să câştige şi mai mulţi bani pentru a-i putea purta în şcoală.

Onorabilii guvernanţi au uitat să le mai deconteze sumele restante din anul şcolar 2012-2013, nu mai puţin de 3 milioane de lei noi, iar din acest an, le-a limitat decontările la 20-25% din valoarea abonamentelor. În timp ce unii părinţi au abandonat lupta şi deja nu-şi mai trimit copiii la liceu, alţii se dau de ceasul morţii pentru educaţia odraslelor. Dar le e greu.  Din ce în ce mai greu.

„Anul ăsta, soră-mea intră într-a noua. O să facă şi ea naveta. Tata lucrează, iar mama o să plece în afară. Nu vor să renunţăm la şcoală”, ne spune un elev de la Colegiul Tehnic Forestier din Piatra Neamţ, pe care l-am găsit, ieri, la amiază, în autogară, aşteptând, ca-n fiecare zi la aceeaşi oră, autobuzul spre casă.

„Pe o lună întreagă, până la Ţibucani, dau 240 de lei. Statul decontează numai 25%. La un abonament de două milioane şi ceva, îmi dă înapoi 70. Dă doi lei pe kilometru, atât. La 30 de kilometri, nici măcar jumate din abonament nu-l plăteşte. Statul ne e dator şi pe anul trecut, dar nu se mai aude nimic de banii ăia”, ne spune colegul lui, care fără să clipească face socoteli mai ceva ca la şcoală. Perfect conştient de problemele financiare ale familiei, se revoltă ca un om mare în faţa legilor ţării: „Aşa-i în România”, mai spune, a lehamite.

Ceva mai optimist pare să fie un alt elev din grup: „Am auzit că, dacă suntem doi din familie pe navetă, se vor face reduceri de preţ la abonament. Dar nu ştiu de când”.

Cert e că, zi de zi, autobuzele pleacă pline-ochi. Majoritatea elevilor ajung în staţie cu mai bine de o oră înainte, ca să prindă loc. Adică pleacă de la ultima oră. „Păi să merg în picioare 30 de kilometri?… Unii profesori ne înţeleg, alţii nu. Pentru următorul autobuz ar trebui să stăm prin oraş până la patru, dar să stau flămând până atunci? Ce să fac?”, încearcă să se justifice un alt băiat.

Un tânăr care pleca spre Păstrăveni nu şi-a mai făcut abonament. Preferă să dea 8 lei pe zi, decât 240 de lei pe abonament. Sunt zile când mai prinde câte o ocazie şi scapă mai ieftin… Are autobuz la ora 13, şi evident a plecat de la ultima oră. „Păi ce să fac? Următoarea cursă e la 8, diseară. Eu pe unde să stau atâta?”…

La capitolul absenţe, cifrele sunt catastrofale. Din prima lună din an, s-au raportat aproape 150.000 de absenţe, din care 80.000 nemotivate. Din cauza absenţelor, 33 de elevi au fost exmatriculaţi. Inspectoratul Şcolar Neamţ a mai stabilit că 369 de elevi sunt în situaţia de a abandona şcoala. Sigur că se lucrează la identificarea cauzelor care conduc la abandon, dar numai cine nu vrea nu vede şi nu înţelege care e realitatea.

Conform prevederilor unei ordonanţe de urgenţă, naveta elevilor se asigură, dar nu mai mult de 26 lei /abonament/lună pentru distanţe de 3 kilometri, iar pentru ce depăşeşte 3 kilometri, suma de 26 lei /abonament/ lună se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru dar nu mai mult decât valoarea abonamentului lunar. Prin acest normativ, legiuitorul a vrut să-i facă pe transportatori să lase preţurile mai jos, dar privaţii nu au „muşcat” momeala. Ei merg înainte cu aceleaşi tarife, în vreme ce elevii sunt cei care încep să abandoneze „cursa”…

Geanina NICORESCU