Statul de drept prin ochii Fundaţiei PMP

stoica* Viitorii asistenţi maternali, trimişi la cursuri intensive

Imaginea României şi respectarea principiilor de stat de drept şi două proiecte de lege aflate în vizorul comisiei de Muncă şi Solidaritate Socială din Camera Depuaţilor au fost două dintre subiectele abordate, vineri, 4 iulie, de deputatul PMP de Neamţ, Mihaela Stoica, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul PMP din Piatra Neamţ.

Mihaela Stoica a ţinut să detalieze şi câteva dintre principiile discutate la Bucureşti cu ocazia unei dezbateri organizate de Fundaţia Mişcarea Populară, dezbatere la care a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu.

 

„Dezbaterea a fost organizată de Fundaţia PMP, iar cu această ocazie s-au comemorat evenimentele din 2012, când s-a încercat acea lovitură de stat (n.r – referendumul organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu). S-a discutat despre evoluţia României ca stat de drept, a progreselor care s-au făcut şi a felului în care noi suntem afectaţi când în România nu funcţionează statul de drept şi a felului în care România este privită din afară în momentul în care nu sunt respectate principiile statului de drept. De asemenea, mi-aş dori mult ca Justiţia să-şi facă treaba şi să de o sentinţă în cazul Voiculescu, pentru că oameni ca el fac mult rău. Cât priveşte cele două proiecte de legi, acestea fac referire la plafonul până la care se acordă deduceri persoanelor care realizează venituri şi a sumelor care se deduc, în funcţie de numărul persoanelor care le au în întreţinere şi pot să vă spun că aceste sume nu au mai fost modificate din 2003, la modul că viaţa fiecăruia dintre noi a cunoscut scumpiri, creşteri de preţuri, iar acestea nu s-au mai reflectat şi în posibilitatea de a se deduce nişte sume mai mari pentru numărul de persoane pe care le avem în întreţinere. Eu cred că este corect ca aşa cum se actualizează multe în ţara asta cu rata inflaţiei, şi aceste sume trebuie actualizate, măcar cu rata inflaţiei. Este un sprijin pe care statul este obligat să-l acorde mai ales familiilor cu venituri mici şi medii, celor care îşi aleg să-şi întemeieze o familie. Al doilea proiect de lege, priveşte modificarea statutului asistentului maternal. Ideea proiectului este aceea de a da o şansă şi altor persoane, altele decât cele care aleg să fie angajate la stat, să poată avea în îngrijire pe o perioadă determinată, copii aflaţi în dificultate, dar având un sprijin din partea statului, care în mod normal ar avea obligaţia să aibă grijă de aceşti copii, deci beneficiind de un sprijin material din partea statului, pentru creşterea şi educarea copiilor. În conţinutul proiectului de lege sunt şi nişte modificări care vizează o profesionalizare mai accentuată a asistenţilor maternali pentru că aceşti copii aflaţi în dificultate sunt copii cu probleme emoţionale, cu probleme în general, care au nevoie de o grijă, poate un pic mai atentă, mai profesionistă decât ar avea un copil aflat în grija mamei şi al tatălui personal. Prin acest proiect se propune şi creşterea numărului de ore de curs pentru cei ce vor să devină asistenţi maternali, aceştia vor trebui să meargă la cursuri periodic, pentru că a fi asistent maternal este, până la urmă, o meserie. Pe perioada verii proiectul va fi supus dezbaterii, poate fi amendat, iar la începerea sesiunii parlamentare va fi depus în Parlament”, a spus deputatul PMP de Neamţ, Mihaela Stoica. (I. Ştefănescu)