Stațiunea Durău: Festivalul Muntelui Ceahlău

ceahlau

Muntele Ceahlău a fost sărbătorit cum se cuvine, pe măsura splendorii şi măreţeiei sale. Chiar mai mult ca altă dată. Acum, de ziua muntelui munetelui nostru sfânt, Athosul românesc ori Olimpul Moldovei, cum i se mai spune s-au suprapus mai multe evenimente toate foarte interesante. Aşa a devenit Staţiunea Durău este gazda celei mai de amploare și mai complexe manifestări: Festivalul Muntelui Ceahlău, organizat de Consiliul Judeţean Neamţ împreună cu şapte comune: Ceahlău, Borca, Pipirig, Mărgineni, Bicazu Ardelean, Grinţies şi Fărcaşa. În toată această perioadă sunt programate mai multe acţiuni diverse, care, cu siguranță, stârnesc interesul publicului. Localnici și turiști, deopotrivă.
În perioada 3-6 august, zilnic, începând de la ora 10, în preajma Mănăstirii Durău, au fost deschise expozitii de artă populară, de produse culinare tradiţionale, de fotografie şi cartofilie. Au fost programate o paradă a portului popular, spectacole folclorice, o procesiune religioasă pe Muntele Ceahlău şi simpozionul cu tema “Ceahlău – natură, istorie şi turism“.
Sâmbăta trecută au susţinut spectcole ansambluri și formaţii folclorice: ”Datina Străbună” din satul Neguleşti, “Muguraşii Mărginenilor” din Mărgineni, ”Dor Vânătorean” din Vânători- Neamţ, ”Izvoarele Borcutului” din Borca, “Mioriţa” din comuna Piatra Şoimului, ”Sânziene” din Tupilaţi şi ”Mlădiţe” din Pipirig.
Festivalul Muntelui Ceahlău a atins cote maxime duminică, fiind ziua cea mai bogată în evenimente cultural-artistice de înaltă ținută. Expoziţiile de artă populară și de produse culinare au fost, permanent, vizitatea şi admirate de un număr recod de turşti . De o atenţie aparte s-a bucurat parada portului popular ce a avut loc pe străzile Staţiunii Durău.Artiști din țară și din străinătate și-au etalat frumoasele lor costume, pe ritmul muzicii specifice zonelor din care provin . A fost o încântare pentru toată lumea! Punctul forte şi atractivitatea maximă au aparținut, normal, Festivalului internațional de folclor „Ceahlăul”. Pe scenă au evoluat: Ansamblul Secuiesc ”Csonko Torony”-Tomeşti- Harghita; Ansamblul Folcloric „Cununa Apusenilor”, Casa de Cultură Gilău- Cluj; Grupul Folcloric „Mara” – Maramureş; Ansamblul Artistic Aromân „Dor”, localitatea Sarighiolul de Deal- Tulcea; Ansamblul Folcloric „Floricică de la munte”, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ; Folkdance Group of Cultural Association of Haliki –Larisa – Greece; Havsa Belediyesi Halkoyunlari Toplulugu Havsa – Edirne – Turcia; Group ”Pautalia” Kyustendil – Bulgaria; Academic Centre of folk dances and songs ”Iskra” – Muntenegru; Folklore ensemble ”Kitra” Istibanja – Macedonia. Seara, la finaul spectacolului maraton, lumea s-a delectat cu un feeric foc de artificii.
Ieri, de dimineaţă, activităţile au început deja tradiționalele expoziţii de artă populară și de produse culinare tradiţionale. Aproape pe tot parcursul zilei de ieri s-a desfășurat Simpozionul: ”Ceahlău – natură, istorie şi turism”, organizat în sala de conferinţe a Hotelului Bistriţa. Tot aici a fost deschisă și o interesantă expoziţie de fotografie şi cartofilie „Ceahlăul”.
Astăzi, între orele 10 – 20, pofticioșii , și nu numai, vor da târcoale expoziţiei de produse culinare tradiţionale, plasată strategic pe terenul de la pârtia de schi, din incinta Mănăstirii Durău. În tot acest timp a fost deschisă publicului larg și expoziția de artă populară. Tot pentruastăzi este programată și o procesiune religioasă pe Muntele Ceahlău.
Festivalul Muntelui Ceahlău a fost organizat cu scopul declarat de a promova și pune în valoare a potenţialului turistic şi a tradiţiilor culturale specifice zonei. Şi după cum au decurs lucrurile, “profeţia” e pe cale de a se adeveri.

Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ:
“Petrecere frumoasă şi o sărbătoare aşa cum vă doreşte inima”

“Vă mulţumesc tuturor pentru prezenţa dumneavoastră în acest loc minunat, într-o zonă extraordinar de frumoasă, la poalele legendarului Munte Ceahlău. Suntem aici, în frumoasă zi de august, la Festivalul internaţional de folclor.
În această minunată zi de august, în preajma Muntelui Sfânt, care este Ceahlăul pentru noi românii, ţin să salut prezenţa tuturor ansamblurilor folclorice din Grecia, Turcia, Macedoania, Bulagaria şi Muntenegru, dar şi a celor din cele 5 judeţe ale României.
Tuturor vă spun bine aţi venit, să vă dea Dumnezeu sănătatea, petrecere frumoasă şi o sărbătoare aşa cum vă doreşte inima.”

George Lazăr, prefect de Neamţ:
”Distracţie frumoasă, gândul cel bun!”

“Mă bucur să fiu astăzi aici, în mijlocul dumneavoastră. Să le urăm cu toţii bun venit artiştilor veniţi din străinătate, ansablurilor folclorice care ne fac onoarea să fie astăzi la Durău, la Festivalul Muntelui Ceahlău. Ei repezintă foarte bine tradiţiile, obiceiurile din ţările din care vin, ţările prietene. Este un moment de bucurie pentru mine, pentru toţi cei prezenţi. Asta pentru că oameni harnici, oameni serioşi, din toată zona Muntelui Ceahlău, sunt aici într-un număr atât de mare la această frumoasă sărbătoare. Vă doresc distracţie frumoasă, gândul cel bun şi Dumnezeu să fie cu voi!”

Emilia Arcan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ:
”Să-i aplaudăm pe oaspeţii noştri!”

“Bine v-am găsit! Suntem onoraţi să fim astăzi aici, prezenţi cu toţii la cea de a XVI-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor “Ceahlăul”, la care participă artişti din 5 ţări şi din 5 judeţe ale României. Să-i apaudăm pe oaspeţii noştri. Vom urmări evoluţia lor pe scenă, ne vom bucura de prestaţiile fiecărui artist în tot ceea ce înseamnă dans şi cîntec popular, muzică şi voie bună. Mult succes în programul artistic!”

Dan Coroamă, primarul comunei Ceahlău:
“Să ne veselim, să ne îmbogăţim ştiinţific, să urcăm mai aproape de Dumnezeu”

“Bine aţi venit la Durău, la poalele legendarului Munte Ceahlău, căruia îi cinstim şi-i sărbătorim, la început de august, aura de sacralitate. Este şi o tradiţie seculară a unei sărbători câmpeneşti, care adună suflarea din toate satelor munţilor noştri. La sărbătoarea creştină “Schimbarea la faţă” pe vîrf de munte vor urca sute de pelerini, în frunte cu mari ierarhi ai bisericii. Astăzi, la Durău, în Poiana Cailor, ne bucurăm de manifestările cultural-artistice incluse într-un cadru mai amplu, cel al Festivalului Muntelui Ceahlău. Eveniment care a fost posibil graţie sprijinului Consiliului Judeţean Neamţ, Ministerul Turismului şi al Consiliului Local Ceahlău.
Eveniment ce găzduieşte şi festivalul cântectului şi dansului popular internaţional. Muntele nostru sacralizat de dacii lui Zamolxis, de sfinţi, sihaşti, călugări, cei care au găsit aici un loc aparte, unde cerul se întâlneşte cu pământul. Loc sfânt ce primeşte astăzi obol de veselie, cântec şi dans popular. Aşa cum s-a întâmplat aici de veacuri, ne vom bucura la Durău, cu mulţimea de lume adunată, vom cânta şi vom dansa. Parafrazând, vă spun: să ne veselim, să ne îmbogăţim ştiinţific prin simpozionul ţinut aici, să urcăm mai aproape de Dumnezeu, pe vârful Muntelului Ceahlău.”