Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni: Ziua Cânepei a reunit nume sonore ale științei agricole din România

13/07/2013

SCDA Secuieni, cânepa 002

* Soiurile create şi omologate la SCDA sunt unice în țară

Ieri,  Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni a fost gazda unei alte manifestări ştiinţifice de înaltă ținută, a treia din ultimul timp. Acum, cânepa a fost  în centrul atenţiei, SCDA Secuieni fiind locul cel mai potrivit pestru o astfel de acțiune. În esență, manifestarea de ieri a avut menirea de popularizare a rezultatelor obţinute în domeniul ameliorării şi tehnologiei de cultivare a cânepei monoice. SCDA Secuieni este singura unitate de cercetare din țară profilată pe cânepa monoică. Soiurile de cânepă monoică create la SCDA Secuieni şi omologate sunt unice în România.

” Dorim să ne popularizăm rezultatele din aceste domeniu. Ne bucurăm că avem  alături de cercetători agricoli de elită veniți din întreaga țară , reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii și ai Academiei de Științe Agricole și Silvice Agriculturii. Ne bucurăm și de prezența celor dornici să se ocupe de această cultură, de popularizarea ei, dar şi utilizatorii materiei prime obţinute din cânepă. Adică tulpinile şi sămânţa. Dorim ca împreună să găsim posibilităţi, soluţii pentru extinderea acestei plante în cultură. Sperăm că, în timp, cânepa îşi va recăpăta rolul pe care l-a avut în agricultură,  înainte de 1989. Pe atunci, în România, se cultivau cu cânepă peste 40.000 ha , eram pe locul al treilea în rândul țărilor mari cultivatoare de cânepă ”, declară dr. ing. Elena Trotuș, director executiv SCDA Secuieni

Cânepa se numără printre primele 5 plante cultivate de om. Din păcate, acum este o cultură pe cale de dispariţie din întreaga ţară. În judeţul Neamţ, în cultură avem numai cânepa de la SCDA Secuieni.

Dr.ing. Elena Trotuș, directorul SCDA Secuieni: ”Un succes profesional care, în timp, să se găsească și în agricultura României”

”Dorim ca ziua de astăzi să fie un succes profesional pentru toți cei prezenți aici, succes care, în timp, să se regăsească în agricultura României. Avem alături personalități de marcă din domeniul vast al agriculturii: Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii,  Gheorghe Sin -președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, Constantin Vasilică – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași. De asemenea, este aici și dr. Viorica Boboc – reprezentant al Ministerului Agriculturii Consiliul de Administrație de la SCDA Secuieni. Suntem onorați să avem în mijlocul nostru colegii de la Stațiunile de cercetare agricolă de la Lovrin, Livada-Turda.

Avem și o prezență inedită, marele nostru sportiv Ivan Patzaichin, cel care a dus numele României peste tot în lume. În momentul de față este inițiatorul și fondatorul unui proiect ambițios, care are ca principal obiectiv să repună cânepa românească pe harta comețului internațional. Cânepa produsă integral în România, de la sămânță până la produsul finit. Inclusiv prin utilizarea de metode de produse ecologice. Îi dorim mult succes, sperăm ca și în acest domeniu să obțină rezultate la nivelul celor din sport.

Salut prezența în mijlocul nostru și a domnului dr. Constantin Timircaziu, alături de care este și soția sa Elza. Domnul Timircaziu a fost de la început la SCDA Secuieni, i-a condus destinele timp de peste 30 de ani, contribuind la inițierea tematicii de cercetare și la înfințarea stațiunii.

Aniversăm acum  40 de ani de la înființarea Laboratorului de ameliorare a cânepei.  Sunt 40 de ani de cercetare-dezvoltare, în care unitatea noastră, prin colectivul acestui laborator, a obținut rezultate remarcabile în domeniul ameliorării cânepei monoice. Rezultate cuantificabile prin crearea, omologarea și brevetarea a 7 soiuri de cânepă monoică. De asemenea, rezultate deosebite s-au obținut și în domeniul elaborării tehnologiilor de cultivare a cânepei pentru fibră și pentru sămânță. Sigur, nu am fi avut aceste rezultate fără implicarea și strădania celui care a înființat acest laborator, a adaptat tematica de cercetare la cerințele complexe ale agriculturii, cel care este părintele soiurilor de cânepă monoică, colegul nostru dr.ing. Constatin Găucă. Personal îl respect, îl apreciez, îl stimez pentru ceea ce a făcut, pentru ceea ce face încă și pentru ceea ce este”.

 

Gheorghe Sin, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice

”SCDA Secuieni se află în top, între primele unități din țară

”Astăzi, SCDA Secuieni iese în public cu problema cânepei. Dar stațiunea are și alte domenii de activitate și culturi cu care să iasă în față, obținând rezultate notabile și aplicabile în practica producătorilor agricoli. La nivelul Academiei de Științe Agricole și Silvice, SDCA Secuieni se află în top, între primele unități de cercetare din țară. O felicit pe dr.ing. Elena Trotuș, felicit întregul colectiv al stațiunii și, acum, în mod deosebit pe Constantin Găucă pentru dăruirea sa pentru cultura de cânepă.

Eu cred că trebuie făcut ceva mai mult pentru promvarea acestei culturi. Am fost plăcut surprins să-l văd pe Ivan Patzaichin aici. L-am mai întâlnit o dată, la o dezbatere ce avea loc la Academia de Științe Agricole și Silvice. Atunci, tema erau resursele de apă. Avea o legătură. Acum? Nu știam că  se dedică și promovării culturii de cânepă. Motiv pentru care îl felicit pe dânsul, dar îi felicit și pe colaboratorii săi. Îmi exprim respectul și aprecierea pentru tot ceea ce face. Bine ar fi ca finalizarea acțiunilor sale, dar și ale domnului Găucă și ale stațiunii de creare de noi soiuri, de elaborare a tehnologiei de cultivare a cânepei, să se găsească în obiectele de îmbrăcăminte. Ori în alte mărfuri, căci, se spunea aici, din cânepă se obțin 25.000 de produse. Este un număr impresionant  care susține foarte bine importanța  acestei culturi. Un motiv în plus de a se face și mai mult pentru promovarea acestei culturi.

Cred că această cultură ar putea să-și găsească mai repede locul în rândul producătorilor agricoli mai mici, decât la marile exploatații agricole. Structura culturilor agricole s-a redus foarte mult la noi: grâu, porumb, floarea soarelui și, mai nou, rapița. Dar iată că avem o cultură care își poate găsi foarte ușor locul, o cultură care poate deveni rentabilă.

Apreciez organizarea acestei dezbateri, unde s-au prezentat rezultatele cercetării culturii de cânepă. Din păcate, cei care au puterea deciziei în mâini, încă nu sunt convinși de rolul cercetării științifice în promovarea progresului în agricultură. Poate reușim să-i mai trezim, să revenim la normal. Nu este firesc să spui că la noi cercetarea este o modă învechită, recomandându-ne să ne folosim de rezultatele cercetării altora și să le adaptăm condițiilor noastre. Lucru cu care noi nu putem fi de acord. Cercetarea agricolă are un caracter local. Ce-i bun în Franța, nu-i  bun și la noi. Noi avem alte condiții de climă și sol, de cerințe economice și sociale. Cercetarea agricolă lucrează pentru zona respectivă. SCDA Secuieni este un centru de generare de idei și de progres, de cunoștintele de care au nevoie producătorii agricoli”.

Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii:

”Producția de cercetare este producția viitorului”

”Este un moment dificil și pentru cercetarea agricolă. Nu sunt unul dintre cei care să nu cunoască această situație. Din păcate, se duce o luptă teribilă împotriva a tot ceea ce înseamnă producția autohtonă, de material biologic și de tehnologii. Nu este bine!Producția autohtonă de cercetare este cea care stă la baza dezvoltării agriculturii noastre. Vă dau un exemplu: ce ne-am fi făcut în 2012 și anul acesta dacă nu am fi cultivat soiuri de grâu produse în România? Vă spun eu. Am fi avut, probabil, jumătate din producție.

Pentru ieșirea din acest impas, trebuie făcut front comun de către toți cei care lucrează în cercetarea agricolă, ca astfel să-i facă să înțeleagă pe cei care atentează la patrimoniul cercetării că atentează de fapt împotriva lor. Nu pentru o zi sau două, ci pe termen lung. În cercetare se lucrează ani de zile pentru un produs. Producția de cercetare este producția viitorului”.

 

”Promovez tradițiile valorile românești”, declară Ivan Patzaichin

Rep.: Cu siguranță, nu sportul v-a adus la SCDA Secuieni. Atunci ce?

Ivan Patzaichin: Sunt interesat, încerc să reinventăm tot ceea ce a avut România pe vremuri, ca tradiție și valori. Vreau să promovez hainele care au la bază materia primă autohtonă, sunt de țesătură românească. Pentru asta căutăm diverse personalități, oameni care chiar încearcă să facă acest lucru. Așa am reușit să facem un parteneriat cu cei de la Facultatea de la Arad. Încercăm să găsim soluțiile cele mai bune, pentru ca, împreună, să repunem la locul cuvenit producția de cânepă. De asta am și venit la SCDA Secuieni. Acum 30 de ani eram cei mai mari exportatori de cânepă, iar acum nu mai suntem în stare nici s-o mai cultivăm.

Rep.:În discuția de până acum, cuvântul de ordine a fost ”căutăm”.  Ați și găsit?

I.P.: Sigur că da! Am găsit foarte mulți oameni care chiar doresc asta, sunt pasionați şi buni profesioniști în cultura cânepei. Eu nu mă pricep la asta, dar încerc să fiu un liant. Vreau ca împreunăm să găsim soluții ca să cultivăm iar cânepa. Și de ce nu, hainele de la firma  ”Patzaichin” să  aibă povestea lor,  începând cu sămânța de cânepă românească. Să aibă o poveste frumoasă…

Rep.:Cu siguranță, cânepa nu este singurul proiect marca ”Patzaichin”…

I.P.: Avem mai multe proiecte sociale. Cum spuneam la început, încercăm să promovăm tradițiile și valorile românești. Asta nu înseamnă să ”ducem” înapoi cu 100 de ani, trebuie să vii și cu ceva nou. Să păstrăm tradiția, dar să avem și ceva nou.

Valeriu Tabara SCDA Secuieni, cânepa 013 Ivan Patzaichin Gheorghe Sin, presedintele ASAS

Pagini realizate de Tina CONDREA

Foto: Sorin PRUTEANU

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. Cerasela Platz 14/07/2013 la 16:29 -

    Mult succes in continuare dragi nemteni si semeni din toata tara !