Start la Olimpiada naţională de chimie

Duminică, 31 martie, la Casa de Cultură din Piatra Neamț a avut loc festivitatea de deschidere a celei de-a 47-a ediții a Olimpiadei Naționale de Chimie, ce se va desfășura, în perioada 30 martie- 6 aprilie, la Piatra Neamț.

La festivitatea de deschidere au participat toate loturile județene de elevi și profesorii lor însoțitori din întreaga țară, personalități din lumea chimiei ce fac parte din comisiile de evaluare a lucrărilor, dar și oficialități județene și locale din partea gazdelor.

„Bine aţi venit în municipiul care, pentru frumuseţea lui, şi-a primit binemeritatul supranume de Perlă a Moldovei”, i-a întâmpinat și Viorel Stan, inspectorul general școlar al județului. Prefectul George Lazăr și președintele Consiliului Județean Neamț au transmis un mesaj tuturor participanților, vorbind despre intrarea în marea familie europeană și despre prestigiul ştiinţific excepţional şi calitatea actului didactic al profesorilor nemţeni, urându-le bun venit și mult succes tuturor.

*18 elevi nemţeni în finala chimiei școlare românești

Ca răsplată pentru rezultatele foarte bune obținute de elevii și profesorii nemțeni la chimie în ultimii ani, Ministerul Educaţiei a decis ca acest concurs naţional de chimie să fie la Piatra Neamţ. Gazda olimpiadei va fi Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu”, care are atât dotările şi laboratoarele necesare, cât şi cazarea şi masa asigurate pentru cei 380 de elevi, 50 de profesori însoţitori şi cei 50 de profesori din comisia centrală de evaluare.

Din lotul ce va reprezenta judeţul Neamţ la această olimpiadă fac parte 18 elevi, care au depăşit cele 50 de puncte minime la judeţ, unii dintre ei cunoscuţi deja pentru rezultatele anterioare bune şi foarte bune obţinute la astfel de competiţii. De la Şcoala „Elena Cuza”, pregătite de prof. Ana Lupescu, Ioana Diaconu şi Ruxandra Vişan (clasa a VIII-a) au intrat în acest lot, lor alăturându-li-se elevul pregătit de Rodica Şurubaru, Călin Spiridon de la Şcoala 3 Piatra Neamţ şi elevul Ştefan Margine al prof. Cornel Miclescu de la Gimnaziul „Ghica Vodă” Târgu Neamţ, tot la clasa a VIII-a. La clasa a a IX-a au fost selectaţi trei de la „Petru Rareş”, Sabina Giorgiana Fârţală şi Vlad Stoian pregătiţi de prof. Rodica Tănase, dar şi Adelina Iancu – prof. Florica Ionică. La nivelul următor avem cei mai mulţi clasaţi, şase, două fiind elevele prof. Ionică de la Rareş, respectiv Otilia Ciobanu şi Diana Roman. Tot la clasa a X-a Neamţul va fi reprezentat şi de Alina Ţărnă (prof. Mihaela Mârze), de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani, Andrei Cobzaru (prof. Aurica Enescu) de la Colegiul Naţional „Roman Vodă”, Alexandra Vătămănelu (prof. Paula Leancă), Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman şi eleva prof. Anca Savin de la C.N. „Calistrat Hogaş” Piatra Neamţ, Adina Sauciuc.

Pentru clasa a XI-a s-au calificat rareşiştii Dragoş Gabriel Negreanu şi Ştefan Sorin Ionică -prof. Florica Ionică, cărora li se alătură Marin Trofin de la CN Roman Vodă pregătit de prof. Aurica Enescu şi de inspectorul general şcolar Viorel Stan. La clasa a XII-a o regăsim pe „multipla campioană” chimistă Mara-Ioana Ieşanu, prof. Crenguţa Radu şi pe eleva Bianca Dombici, prof. Aurica Enescu, tot de la CN „Roman Vodă”.