Agricultorii au învins și de astă dată vremea. Deși au ieșit mai târziu în câmp din cauza timpului nefavorabil, fermierii au reușit să-și facă treaba. Au arat și semănat, fără a ieși din epoca optimă.
Fermierii nemțeni și-au început această săptămână cu un ”front de lucru” ce însuma în jur de 3600 hectare pe care trebuia să pună sămânța sub brazdă. La orizont sunt acum și alte lucrări presante.
Pe Ioan Ghiuță, directorul Unității Fitosanitare Neamț, ”doctorul” plantelor l-am întrebat de sănătatea culturilor agicole, dacă s-au făcut avertizări privind atacul bolilor ori dăunătorilor: ”Nu sunt probleme, starea de sănătate a plantelor este bună. Nu avem avertizări de făcut. E mult de lucru în grădină și câmp. Trebuie aplicate tratamentele împotriva bolilor foliare la cerealele păioase. Rapița e la inflorescență, la soiurile mai timpurii. Trebuie avut grijă și de apicultori, să fie anunțați din vreme despre tratamentele ce vor fi aplicate culturilor agricole. Lucrările executate acum sunt lucrările curente. Bine că a plouat, dar ploaie tot mai trebuie.”
Fermierii au multe de făcut în câmp, numai să-i lăse vremea. Se știe, luna mai este una ploioasă. Că nu degeaba spun țăranii: ”Plouă în mai, ai mălai!”
În Neamț, porumb s-a semănat destul, mai mult decît se estimase. S-a mizat pe vreo 58.400 ha cultivate cu porumb. Suprafața va crește, prin modificarea planului de culturi. Unele n-au fost semănate în totalitate, altele au fost întoarse. Cum s-a întâmplat cu rapiță, cultura fiind calamitată în procent de 45 la sută.
Tina CONDREA