„Stânca Șerbești“, gata de start

calarieBaza hipică „Virgil Bărbuceanu“ este pregătită din toate punctele de vedere pentru a găzdui primul mare regal hipic din 2016 de la Piatra Neamț, Festivalul Național Ecvestru „Stânca Șerbești“și o etapă de Grand Prix, la sărituri peste obstacole, concursuri care vor începe astăzi și se vor încheia duminică. La etapa de Grand Prix vor participa doar seniorii, iar festivalul „Stânca Șerbești“ este destinat tuturor categoriilor de vârstă, copii, amatori, juniori, tineret, amazoane, debutanți și seniori, care se vor întrece la nivelurile B, C, D, E și F.

Organizat de clubul sportiv Ecvestru, Federația Ecvestră Români și Ministerul Tineretului și Sportului, în colaborare cu CJ Neamț, regalul hipic de la Piatra Neamț se va bucura de prezența celor mai importanți sportiviși cluburi din România, care au ajuns încă de marți în baza hipică, cei mai mulți venind de la Rădăuți, unde au participat la Cupa Bucovinei. Printre aceștia se regăsesc și sportivii care au fost descoperiți și crescuți la Piatra Neamț de regretatul Virgil Bărbuceanu, cum ar fi Radu Ilioi, Aurel Cojocariu, Ionuț Ursache sau Florin Lateș. Vor fi aproximativ 100 de cai și călăreți, care timp de 4 zile se vor întrece în mai multe probe și se vor lupta pentru mai multe trofee puse în joc de organizatori. Primele cluburi care au ajuns la Piatra Neamț sunt Steaua București, Felix Țopescu București, Equestria București, Romsilva Rădăuți, Regatul Cailor București, Equester Iași, Jar Iași, Aer&Horses Târgu Mureș, Romsilva Târgu Neamț, Frații Jderi Târgu Neamț, Decebal Bacău și CSM Sibiu, iar în cursul zilei de ieri au ajuns și celelalte cluburi de tradiție din România.

După tradiționala paradă a echipelor participante pe principalele artere din oraș, și ședința tehnică de aseară, astăzi, în jurul orei 10.30, a început concursul propriu-zis, cu o probă de nivel F pentru copii, debutanți și amatori. Vor urma probe de nivel E, D, C și B, rezervate amatorilor, juniorilor de 16 și 18 ani, toate cu baraj inclus la cronometru. Vineri, concursul începe tot la ora 10.30 cu aceleași probe, iar în jurul orei 14.30 va avea loc festivitatea de deschidere a competiției.

Sâmbătă vor fi probe de la ora 10.30 până la ora 19, cu pauze între ele, după care va avea loc festivitatea de premiere a tuturor câștigătorilor. În ultima zi a competiției, duminică, caii și sportivii se vor muta în comuna Ștefan cel Mare, unde au fost invitați la zilele comunei pentru a participa la un concurs demonstrativ de sărituri peste obstacole și la festivitatea de închidere a festivalului „Stânca Șerbești“. Concursul demonstrativ de la Ștefan cel Mare se dorește a fi o recunoștință pentru fermierii din zona comunei, care, împreună cu Primăria și CL Ștefan cel Mare, au asigurat în totalitate premiile puse în joc la această competiție, care se ridică la 300 de milioane de lei vechi.

„Ne bucurăm că au răspuns afirmativ toți marii sportivi din România, care vor să concureze la Piatra Neamț, inclusiv cei crescuți la Piatra Neamț. Primii au sosit încă de marți, noi suntem pregătiți cu tot ceea ce trebuie, cazare pentru cai, hrană, și amenajarea celor 3 terenuri, inclusiv cel de concurs, singurul din țară cu gazon. Se pare că și vremea va ține cu noi, așa că îi așteptăm pe spectatori în număr cât mai mare pentru a vedea concursuri de înaltă calitate în cele 3 zile. Încă o dată vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat financiar în realizarea acestor concursuri, și în special fermierilor din zona comunei Ștefan cel Mare, care vor asigura tot fondul de premiere“, a declarat Costache Lupu, președintele clubului Ecvestru Piatra Neamț.

 

„Promovarea este cea mai mare performanță din istoria clubul“

Ecourile încă nu s-au stins după ce Voința Ion Creangă, campioana la județ în Neamț, a obținut promovarea în liga a treia, după ce a eliminat la baraj, cu 5-2 la general, pe Luceafărul Mihai Eminescu, campioana din județul Botoșani. Cu un lot de 22 de jucători, dar pe care antrenorul Gheorghe Leonte nu i-a avut niciodată pe toți la un meci, gruparea din Ion Creangă a realizat o performanță unică în actuala stagiune, câștigând Cupa României, sezonul regulat, play-off-ulși reușind să promoveze în eșalonul superior, după cele două manșe de baraj. Principalul Gheorghe Leonte a admis că prezența în primul 11-zece a celor 2 jucători de bază, Matei și Ghidarcea, absenți în partida tur, a contat enorm în victoria cu 5-1 de la Ipotești a echipei sale. „Cu Ghidarceași Matei am arătat așa cum trebuie, s-a văzut absența lor în tur, și cred că a fost un meci frumos din partea noastră, controlat de la un capăt la altul. Promovarea reprezintă cel mai mare rezultat din istoria de peste 10 ani a clubului nostru, nu aș putea că e unul istoric, dar este unul pe care nu cred că-l mai putem realiza în scurt timp. I-am felicitat pe băieți pentru ceea ce au realizat, nu au avut o primă specială, ci una dublă, iar munca de lor de mai mulți ani împreună s-a materializat în această vară. Nu vom avea o vacanță prea mare, pentru că în iulie vom disputa Supercupa României, faza județeană, începem și meciurile din Cupa României la liga a treia, și trebuie să ne pregătim cât mai bine“, a spus Gheorghe Leonte.

Voința află peste două săptămâni dacă va juca în liga a treia

Voința Ion Creangă a realizat un prim pas important, promovarea într-un eșalon superior, însă problemele de acum încep, pentru că oficialii de acolo, împreună cu autoritățile locale, trebuie să decidă în perioada următoare, dacă clubul are bugetul necesar pentru a juca în liga a treia. O hotărâre definitivă în acest sens se va lua în aproximativ două săptămâni, după ce șefii clubului vor analiza în această perioadă tot ceea ce au nevoie pentru a evolua într-un eșalon superior, atât financiar cât și ca infrastructură. „Totul ține de bani, așa cum se întâmplă în general în fotbalul românesc, dacă îi vom avea, ne putem gândi la liga a treia, dacă nu, asta e. Domnul primar vrea, jucătorii și noi, oficialii, normal că ne dorim să jucăm mai sus, dar totul va depine de latura financiară. Facem tatonări în perioada următoare, să vedem cum stăm și cu baza sportivă, și financiar, și în două săptămâni sperăm să avem un răspuns“, a mai declarat antrenorul de la Voința, Gheorghe Leonte.

Campioana de anul, Speranța Răucești, a obținut și ea promovarea după meciurile de baraj, dar nu a avut banii necesari să joace în liga a treia și a continuat competiția la județ.

 

 

Încep sferturile la Euro

Începând de astăzi și până duminică se vor disputa cele 4 sferturi de finală la Euro 2016, acolo unde s-au calificat cele mai bune și în formă 8 formații de pe bătrânul continent. Dacă 7 din ele erau îndreptățite să ajungă în sferturi, datorită valorii și palmaresului, marea surpriză o reprezintă Islanda, națională care s-a calificat în premieră la un turneu final, a trecut de faza grupelor și a realizat un rezultat istoric în optimi, după ce a învins Anglia cu 2-1. Naționala scandinavă, cea mai mică prezentă la Euro, ca număr de locuitori, doar 300.000, poate scrie în continuare istorie și în sferturi, acolo unde va da piept cu țara gazdă, Spania. Cel mai tare duel din sferturi se anunță cel dintre Germania și Italia, două naționale cu mare tradiție în acest sport, care în trecut au câștigat Campionatul European.

Un alt meci echilibrat se anunță cel dintre Polonia și Portugalia, dar și Belgia – Țara Galilor, aceasta din urmă și ea prezentă în premieră în sferturile de finală ale unui turneu final.

Programul partidelor din sferturi este următorul, cu mențiunea că toate se vor disputa de la ora 22, ora României:

Joi – 30 iunie: Polonia – Portugalia, StadeVelodrome – Marsilia

Vineri – 1 iulie: Țara Galilor – Belgia, Stade Pierre-Mauroy – Lille

Sâmbătă – 2 iulie: Germania – Italia, Stade de Bordeaux – Bordeaux

Duminică – 3 iulie: Franța – Islanda, Stade de France – Paris