„Sportul minţii” ajunge în şcoli

sah_in_scoli_71447900

Şahul este la un pas de a fi introdus ca materie de predare în şcolile primare. „Sportul minţii”, considerat de generaţii întregi un joc cu efecte benefice asupra învăţării şi dezvoltării, mai ales dacă este învăţat de la o vârstă fragedă. Şahul va fi materie opţională în clasele primare începând de la anul, dacă va primi undă verde proiectul definitivat de Federaţia Română de Şah şi înaintat spre aprobare Ministerului Tineretului şi Sportului. Oficialii din Guvern au dat asigurări că proiectul va fi aprobat prin ordin ministerial şi că va fi aplicat începând cu anul şcolar viitor, 2014-2015.

Practic, ar urma ca directorii fiecărei şcoli din România să decidă dacă vor să introducă o oră de şah pe săptămână ca materie opţională îentru clasele I- IV. În clasa I vor fi predate tehnici de bază, precum aşezarea pieselor, procedee tactice, scheme de deschidere, apoi atacul dublu, procee mai complicate, tehnici de joc la mijlocul tablei, cum să întindă o capcană sau cum să iasă din una.

La Iaşi, deja şahul este predat în două şcoli, în cadrul unui proiect-pilot, iar elevii sunt notaţi în catalog.

În judeţul nostru, copiii au oportunităţi să înveţe şah doar în cluburi, contra-cost, plătind abonamente lunare de până la 100 de lei, ori la Palatul Copiilor.

„Predarea în şcoli a şahului va fi un imbold pentru elevi, aşa vor fi practic descoperiţi copiii care au înclinaţii spre acest sport, capabili de performanţe”, consideră Sebastian Volcinsche, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah din Neamţ. „Este un început bun, însă în momentul în care ai pretenţia să se înveţe ceva corect de la început trebuie o predare profesionistă. Deocamdată, dacă profesorii de sport vor fi cei specializaţi şi puşi să predea şahul, putem considera că este un început, urmând ca performanţa să se facă, în continuare, sub îndrumarea specialiştilor, tot în cluburi”.

Cel mai mic şahist din Neamţ are 5 ani. Grupele de lucru nu sunt formate pe vârstă, ci pe performanţe, după cum ne-a spus preşedintele Volcinsche, pentru că un copil de vârstă preşcolară poate fi atât de bun încât să aibă capacitatea de a juca faţă în faţă cu elevi mai mari.

 

Geanina NICORESCU