Spitalul Județean, investiții ultramoderne pentru bolnavii din Neamț și zona Moldova

CJ-2015_10_30-Computer Tomograf *Noul tomograf performant este în funcțiune * Aparatul ultramodern este dotat pentru a rămâne de actualitate și în următorii 10-12 ani

Vestea bună pentru nemțenii care au nevoie de investigații precise este punerea în funcțiune a noului tomograf de la Spitalul Județean. Aparatul ultramodern a fost instalat la parterul spitalului nou, lângă UPU, și este de câteva zile în probe, urmând ca de săptămâna viitoare să fie disponibil gratuit pentru pacienții internați. Informația a fost oferită de conducerea unității sanitare într-o conferință de presă la care a participat Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean, ca reprezentat al instituției care s-a implicat în realizarea acestei investiții atât de necesară. „Aparatul este de ultimă generație, are toate softurile întâlnite la momentul actual, ceea ce face ca acest computer tomograf să rămână de actualitate și în următorii 10-12 ani. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț are unsprezece medici radiologi care vor lucra pe tomograf. Este o achiziție extrem de importantă pentru județul Neamț și reprezintă doar o parte dintre marile dotări ale spitalului, pentru că până la sfârșitul lunii noiembrie se va inaugura noul bloc operator, iar în 2016 se vor face importante modernizări în incinta unității spitalicești. În ultimii ani, investițiile în sănătatea nemțeană au fost majore, iar Consiliul Județean va rămâne alături de spital pentru ca, împreună cu conducerea lui, să căutăm soluții să îmbunătățim activitatea din acest domeniu. Cred eu că primii și cei mai grei pași au fost făcuți deja, iar investițiile vor continua, fie că vor fi făcute din fonduri europene, fie de la bugetul județului sau din sponsorizări. Țin să urez succes medicilor care vor lucra cu computerul tomograf, în viitorul bloc operator și în orice secție a spitalului și le adresez rugămintea de a căuta să fie alături de pacienți și, prin înalta pregătire profesională, să îi scape pe oameni de suferințele care îi aduc în unitatea spitalicească“, a declarat Constantin Iacoban, președinte al Consiliului Județean Neamț.

*Acces gratuit pentru internați, tarife reduse pentru restul bolnavilor

Noul tomograf este unul modern, așteptat îndelung de pacienți și medici deopotrivă. Este instalat la lângă UPU, tocmai în ideea de a veni mai repede în ajutorul celor cu traumatisme, dar nu numai. Accesul este din lateral, iar în curând tot parterul va fi amenajat pentru funcționalitatea părții de imagistică și urgență. Primii care au acces la investigații computerizate sunt pacienții internați, gratuit datorită contractului cu Casa de Sănătate, iar persoanele din afară care au recomandare pot beneficia de investigații CT contra cost, dar la tarifele din contractul-cadru de servicii medicale.

„Am primit zilele acestea autorizația de funcționare de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, tomograful este în probe, personalul medical care va deservi aparatul este instruit, de pe 5 noiembrie sunt condiții ca pacienții să aibă acces la aceste investigații. Este un aparat care va rezolva așteptările pacienților pentru următorii 10-12 ani. Mai mult, este o binecuvântare pentru spitalul nostru, pentru că suntem printre puținele unități din țară care avem 11 radiologi, în alte părți medicii pleacă, la noi vin medici. De săptămâna viitoare vom introduce o aplicație informatică ce va permite colaborarea cu medicii de alte specialități, sperăm să nu mai fie sincope medicale sau financiare“, a declarat dr. Ioan Lazăr, șeful SJU Neamț.

 

*Noul bloc chirurgical va fi gata la 30 noiembrie

Reprezentantul Medicare a explicat în conferința de presă pașii puțini care mai sunt de făcut până la finalizarea noului bloc chirurgical amenajat în incinta Nefromed. Proiectul a ajuns la faza finalizării pasarelei care face legătura cu blocul chirurgical din spitalul nou și, pe partea de secție nouă, realizarea finisajelor și cablarea electrică. „Avem tot ce ne trebuie, până la 30 noiembrie va fi gata conform contractului, moment în care mutăm chirurgia din spital în clădirea Nefromed și amenajăm cele trei săli operatorii de acolo. În noul bloc chirurgical amenajăm 5 săli de operație și în spital vor fi 3 săli de operație“, a precizat Florin Tudor.

Noua secție de chirurgie din clădirea Nefromed este o investiție de 26 milioane lei, în care intră pasarela și sălile de operații din actuala secție de chirurgie generală. De asemenea, dotările fac parte din investiție, urmând să fie montate echipamente și aparatură de ultimă generație care îi va face pe bolnavi să nu mai plece la alte centre din țară, spun specialiștii. Una din dotări va face posibilă intervenția mai puțin invazivă de absorbție a tumorilor, cu reducerea sângerării și implicit a perioadei postoperatorie. Un astfel de echipament mai este doar la Iași, în toată Moldova.

Un alt echipament ce va face din Spitalul Județean de Urgență Neamț „să fie unic în Moldova“ este angiograful mobil, ce va putea fi utilizat nu doar în cazuri de intervenții în legătură cu sistemul osos, ci și cu cel vascular, urmând astfel să fie de un mare ajutor pentru chirurgi. „Toate aceste investiții sunt în primul rând în beneficiul bolnavilor, dar și al nostru, al medicilor. Odată cu îmbunătățirea infrastructurii și a dotărilor, crește și calitatea actului medical, al serviciilor medicale pe care le oferim, reușind să venim în întâmpinarea nevoilor de îngrijiri medicale ale populației“, a spus dr. Dan Silviu Verzea, directorul medical al spitalului.

Noua secție de chirurgie va avea un sistem modern de sterilizare, astfel încât infecțiile intraspitalicești să fie reduse.

*Extindere UPU, amenajare heliport

Tot în viitorul apropiat, o dată cu amplasarea noului tomograf, va fi reamenajat și reorganizat parterul spitalului nou. UPU va fi extinsă, sala de așteptare pentru aparținători va avea 60 mp, va fi dotată cu monitoare pentru ca cei care așteaptă să știe în orice moment unde este și ce investigații face bolnavul cu care a venit, s-a mai precizat în conferința de presă.

Pentru că unitatea este ca un sistem mare și complex, pe măsură ce toate investițiile în reamenajarea și modernizarea secțiilor vor fi finalizate, se va realiza și un heliport în curtea spitalului. Directorul Lazăr crede că odată îmbunătățită calitatea actului medical, fluxul de bolnavi va crește, iar dotările noi și moderne în aparatură și echipamente ce urmează să vină vor deschide spitalul către pacienți nu doar din Neamț, ci din toată Moldova și chiar din țară. O facilitate de genul unui heliport ar da posibilitatea scurtării timpului de reacție în cazul aducerii și a transferului de pacienți, mai spune managerul spitalului județean.

*Acreditarea spitalului și Pediatria, printre priorități

Până atunci, acreditarea SJU Neamț mai ține doar de emiterea documentului ca atare, mai spune dr. Lazăr: „Ni s-a spus că 85-90% suntem acreditați, deocamdată nu avem hârtia în sine, asta nu ține de noi și nu suntem singurul spital din țară care nu are documentul!“

Între timp, cât de curând va începe reabilitarea Pediatriei, prioritare fiind subsolul și urgența, apoi restul proiectului în valoare de un milion de lei. Investiția este la faza licitației, 3 firme fiind în proiectul de modernizare și reabilitare a acestei secții.

Cristina Iordache