Specialiştii APC avertizează că vom avea generaţii de copii obezi Alarmant: într-o tabletă de 100 grame ciocolată, 12 linguriţe de zahăr!

01/10/2017

Făină de grâu și de soia în ciocolata cu lapte, 6 substanțe chimice într-o tabletă de ciocolată şi 12 lingurițe de zahăr în 100 grame ciocolată cu lapte, acestea sunt concluziile catastrofale depistate de specialiştii Asociaţiei Pro Consumatori, în urma analizei a 61 de sortimente de ciocolată pe care şi nemţenii le cumpără frecvent, mai ales pentru copii.
Studiul privind calitatea ciocolatei cu lapte, cu sau fără alte adaosuri, face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Totodată, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse cu o încărcătură chimică mare şi care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

La doar 2% dintre ciocolatele analizate primul ingredient este reprezentat de lapte

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în prima decadă a lunii septembrie anul curent, 61 de sortimente de ciocolată cu lapte și diferite adaosuri, fabricate/distribuite în România. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu
Având în vedere acest aspect, s-a realizat o analiză a primelor trei ingrediente din toate cele 61 de sortimente și s-au constatat următoarele: la 92% dintre ciocolatele analizate, primul ingredient este reprezentat de zahăr. La doar 2% dintre ciocolatele analizate primul ingredient este reprezentat de lapte; la 46% dintre ciocolatele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de untul de cacao; la 23% dintre ciocolatele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de grăsimi vegetale exotice (palmier, cocos, shea) hidrogenate sau parțial hidrogenate; la 40% dintre ciocolatele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de laptele praf integral; la 20% dintre ciocolatele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de zerul praf.
În privința frecvenței altor ingrediente din compoziția acestui tip de produs s-au constatat următoarele: 50% dintre sortimentele analizate conțin zer praf;
50% dintre sortimentele analizate conțin lapte praf integral fără a se preciza procentul folosit în compoziția acelor produse; 33% dintre sortimentele analizate conțin arome artificiale; 26% dintre sortimentele analizate conțin lapte praf degresat, nespecificându-se nici cantitatea, nici conținutul de grăsime din acesta; 18% dintre sortimentele analizate conțin grăsimi din lapte; conținutul de cacao variază între 5% și 49%; conținutul de lapte variază între 1% și 39%.

Riscuri: osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunității, cancer, în special cel de colon

Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung, avertizează specialiştii APC.
În cele 61 de produse analizate de aceştia, s-au identificat 11 aditivi alimentari, după cum urmează: monostearat de glicerină, carbonat acid de sodiu, caramel, carbonat de calciu, bicarbonat de sodiu, sorbitol, malitol, poliricinoleat de poliglicerină, lecitină din soia, lecitină din floarea soarelui, lecitină din rapiță.
Afecțiunile cauzate de consumul excesiv de zahăr sunt următoarele: osteoporoza și probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunității, cancer, în special cel de colon, gastrită, colită de fermentație, tulburările de ciclu menstrual la femei, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.
La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesele de creștere şi duce la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanşează pubertatea prematură şi generează probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare etc.).
Cantitatea de grăsimi per 100 grame produs variază între 24 grame şi 47 grame din care grăsimi saturate între 9,1 grame şi 28,5 grame per 100 grame produs. APC susţine că numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson, cancerele de colon și sân, determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2 şi determină deficienţe de învăţare la tineri.

Geanina NICORESCU