Într-un fel, sorgul este „ruda săracă” a porumblui. Numai că, în toamna asta, a cam luat-o înaintea porumbului. Ca preţ şi nivel de valorificare. Pentru prima dată în ultimii ani, preţul sorgului nu doar că l-a egalat pe cel al porumbului, dar chiar are şanse reale să îl depăşească. Prognoza este valabilă deocamdată pentru cotaţiile pe piaţa americană, însă cu siguranţă tendinţa se va regăsi la nivel mondial.
În ultimii 10 ani, preţul sorgului a fost mereu mai scăzut, fiind în medie cu 6,8% mai ieftin decât porumbul. Acum, această cultură a început să se aprecieze constant, ajungând chiar să fie mai scump decât porumbul. Un exemplu. Pe piața de export din SUA , sorgul a fost cotat la 251 dolari pe tonă la sfârșitul lunii trecute , cu o extindere premium de 61 dolari pe tonă peste porumb. Între culturile tradiţionale, semănate an de an în judeţul Neamţ, se numără şi sorgul.
*Neamţ: osclaţii mari în cultura sorgului
Suprafeţele ocupate cu această cultură au avut oscilaţii foarte mari în ultima vreme. Cel puţin în ultimii 3 ani, o dovedim cu date.În anul 2012 cu sorg au fost cultivate aproape 260 ha, iar în 2013 se ajunsese la 635 ha. Anul trecut s-a cultivat foarte puţin, în jur de 140 ha. Vom vedea, în primăvară, ce vor face fermierii, cât sorg se va semăna. Oricum, ca preţ, acum sorgul e pe „val”…
Sorgul este o cultură destul de avantajoasă. Asta pentru că se poate semăna pe soluri mai slabe, cu fertilitate mai scăzută. Are şi marele avantaj că nu se fură recolta. N-o atacă nici mistreţii. Recolta de sorg se foloseşte în zootehnie la furajarea animalelor. La fel ca şi porumbul. Din păcate, anul acesta n-a fost prielinic sorgului, au căzut precipitaţiile când nu treabuia.În condiţii normale de climă, sorgul este o cultură rentabilă. Producţiile care se realizează sunt bune, fiind cuprinse între 5000 şi 9000 kg/ha. Din păcate, preţul de acum este catastrofal!
Ca nivel de valorificare a producţiei, sorgul nu face excepţie nici în acest an, fiind vândut la preţuri foarte mici. Porumbul şi floarea soarelui au, acum, preţurile la jumătatea nivelului anului 2012. Nici grâului nu stă mai bine. De obicei aşa se întâmplă: când producţiile sunt mari, scad preţurile.
Tina CONDREA