Soluții pentru grădină: apa de salcie

20/06/2018

*Stimulent natural de înrădăcinare foarte bun

La înmulțirea plantelor din butași uneori apar probleme la înrădăcinare. Pentru a accelera procesul, se poate recurge la stimulente de producție industrială. Dar există și multe soluții populare, ecologice și eficiente, care au fost testate în timp. Toate au la bază produse naturale precum salcia, cartofii, mierea sau sucul de aloe vera.
Pentru înrădăcinare se folosește un cartof mai mare, care se curăță de toți ochii, se face o tăietură unde se introduce butașul. Udat suficient, va da repede rădăcini. Din miere sau aloe vera se face soluția folosită apoi la înrădăcinare.

*Apa de sacâm, stimuent bio pentru rădăcini

Apa de salcie este un excelent stimulent rizogen, care întărește rădăcinile și inhibă dezvoltarea dăunătorilor, prevenind astfel bolile plantelor. Salcia conține, față de alte plante, acid indolebutyric în cantitate foarte mare. Această substanță este un stimulent natural de înrădăcinare foarte bun.
Din rămurelele de salcie putem prepara o substanță numita generic „Apa de salcie” pe care o putem folosi cu succes pentru a stimula cresterea rădăcinilor butașilor pe care îi punem în pământ. Pentru reușita rețetei, crenguțele de salcie sunt rupte în bucăți cât mai mici, ca preparatul rezutat să fie mai eficient.
Puneți la fiert apă, iar cantitatea o stabiliți în funcție de câte crenguțe de salcie aveți. De regulă, pentru o mână de rămurele de salcie sunt necesari doi litri de apă. Bucățile de rămurele se pun într-un vas peste care se toarnă apa fiartă. Vasul se acoperă și se lasă câteva zile până capată o culoare verzuie, iar substanțele active din rămurele de salcie au trecut în apă. Când ați obținut acest „ceai”, este momentul să filtrați soluția și să aruncați rămurelele. Puteți să le stoarceți înainte de a le arunca, pentru a folosi la maximum substanțele din scoartă și tulpină. Soluția obținută se pune în sticle. Poate fi folosită imediat, fără a fi amestecată ulterior cu apă. O puteți păstra la frigider pentru câteva săptămâni.
Butașul care urmează să fie înrădăcinat se taie sub un nod, se înlătură frunzele bazale și se pune în apa de salcie, unde stă câteva ore, încât substanțele active să fie absorbite de plantă. Puneți butașul la înrădăcinat, într-un amestec de turbă și perlit sau nisip. Pentru mai multe șanse de reușită, acoperiți butașul cu un pet sau un clopot de sticlă pentru a crea un efect de seră, iar câteva zile udați plantele cu „apa de salcie”.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Lasa un comentariu