Sofia Vicoveanca, spectacol extraordinar la Teatrul Tineretului

*Evenimentul se va desfășura în cadrul Galei Laureaților celei de-a 29-a ediții a Festivalului-Concurs de Muzică Populară „Florile Ceahlăului“

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț va găzdui duminică, 26 martie, începând cu ora 17.00, Gala Laureaților celei de-a 29-a ediții a Festivalului-Concurs de Muzică Populară pentru Copii și Tineri „Florile Ceahlăului“. În cadrul evenimentului, pe lângă recitalul premianților, vor susține un spectacol extraordinar interpreta Sofia Vicoveanca și Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte“.

Accesul spectatorilor în sală se va face doar pe bază de invitații, care pot fi procurate de la sediul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, str. Ștefan cel Mare, nr. 3A, tel. 0233.214.026. Prețul unei invitații este de 20 de lei.

Cântăreață, poetă și actriță

De-a lungul carierei sale, Sofia Vicoveanca a susținut spectacole cu diferite formații artistice în țară și în străinătate, făcând turnee în Israel, Portugalia, SUA, Franța, Danemarca, Germania, Iugoslavia etc.

Solista Sofia Vicoveanca a făcut cunoscută zona Bucovinei, interpretând cântece de joc („Ăsta-i joc de pe la noi“), balade („Cântec haiducesc“), doine („Foaie verde poamă“), cântece de leagăn („Dragul mamii, puiuț mic“), bocete („Inimă, pământ glodos“), cântece de dragoste („Of, puiuțu’ meu drăguț“), de dor („Greu îi dorul când îi dor“), satirice („La Vârvara lăudată“), de nuntă („Joacă nunta pe surcele“), din ritualul de nuntă („Doamne-ajută-ntr-un ceas bun“), cântece dedicate iertăciunii miresii („I-ați mireasă iertăciune“), de cătănie („Toamna când se duc recruții“), de bătrânețe („A trecut viața ca gândul“), de lume („Lume, cine ți-o zis lume“), de amar („De-atâta amar ce duc“), colinde („Ursăreasca“) etc.

Pe plan literar, Sofia Vicoveanca s-a remarcat prin volumele de versuri „Dureri ascunse“ (1996), „Cu inima-n palme“ (2004) și „Taine în adânc păstrate“ (2009). A jucat și în câteva filme românești, dovedind un real talent actoricesc.

Ca o recunoaștere a activității sale de aproape 50 ani în slujba muzicii populare românești, Sofiei Vicoveanca i-au fost decernate mai multe distincții, între care amintim: „Meritul Cultural“ clasa a IV-a (1973); Medalia „Tudor Vladimirescu“ cl. I (1975); Medalia „Meritul Cultural“ cl. I (1976); Crucea Națională „Serviciul Credincios“ clasa a III-a (2002); Ordinul Național „Meritul Cultural“ în grad de Mare Ofițer (2004).

Irina NASTASIU