Şoc: profesori în concediu medical, cu leafa ciuntită Sindicaliştii ies, mâine, în stradă

20/02/2018

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrage atenţia că angajaţii din educaţie, aflaţi în concediu medical, inclusiv de creştere a copilului, pierd aproximativ 20 la sută din venit din cauza noii formule de calcul şi cer Guvernului “să intervină de urgenţă”. Sindicaliştii susţin că le-a ajuns cuţitul la os şi ies în stradă. Miercuri şi joi vor picheta sediul Ministerului Muncii. Vor fi prezenţi la proteste inclusiv reprezenatnţi ai sindicatului din Neamţ-.
“Mii de angajaţi din educaţie sunt afectaţi de prevederile Codului Fiscal, prin care a fost stabilită noua formulă de calcul a salariului acordat în timpul concediului medical. Astfel, potrivit calculelor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, angajații din educație, aflați în concediu medical, pierd aproximativ 20 la sută din venit, din cauza noii formule de calcul.
Cerem Guvernului României să intervină de urgenţă pentru modificarea acestor prevederi, care lovesc inclusiv în bolnavii de cancer sau în femeile care tocmai au născut ori urmează să aducă pe lume un copil. Modificarea îi afectează și pe bolnavii de cancer. Avem, astfel, cazul unui profesor diagnosticat cu cancer, care se află în concediu medical şi care a primit în luna ianuarie 2018 un venit de 1.572 de lei, în condiţiile în care în ianuarie 2017 avea un venit de 1.835 de lei”, au transmis sindicaliştii din învăţământ, printr-un comunicat.
În această situaţie se află inclusiv femeile aflate în concediu medical, după ce au dat naştere copiilor. Ele sunt lovite de două ori de Guvern. O dată, la plata concediului medical pre și post natal, apoi la calculul indemnizației de creștere a copilului. De exemplu, un cadru didactic care se află în concediu medical, după naştere, a primit în luna, ianuarie 2018, suma de 2.165 de lei, în condiţiile în care în luna decembrie a anului trecut avea un venit de 2.587de lei, au dat exemplu sindicaliştii. Dar nu doar salariaţii din învăţământ sunt în această situaţie, ci toţi angajaţii din sistemul public sau chiar din privat.
“Este cutremurător să vezi negru pe alb, pe fluturaşul de salariu, cum veniturile unui coleg, cadru didactic, care a fost diagnosticat cu o boală deosebit de gravă, scad. El primește bani mai puţini, în condiţiile în care are nevoie de fiecare leu dintr-un salariu destul de mic, din care trebuie să își cumpere și medicamente. Dacă Guvernul României şi-a propus să facă revoluţia fiscală cu aceşti oameni: bolnavi sau mame, atunci spunem un singur lucru: scepticismul din Palatul Victoria e o condamnare pentru oamenii aflaţi în această situaţie. Premierul Viorica Dăncilă trebuie să ia măsuri de urgenţă, altfel ar trebui să fie conştientă că va purta pe umeri povara dramelor pe care o ordonanţă făcută într-un birou le provoacă”, a declarat preşedintele FSLI Simion Hancescu.
Ieri, într-o intervenţie televizată, Viorica Dăncilă a spus că va fi corectată şi această problemă, a diminuării veniturilor prin aplicarea noilor formule de calcul pentru personae aflate în concediu medical şi pentru mămici, urmând a fi promulgată o ordonanţă de urgenţă. Astfel, persoanele afectate îşi vor primi diferenţa de bani prin rectificative. Deocamdată, însă, profesorii spun că s-au săturat de vorbe şi demarează acţiunile de protest.
Geanina NICORESCU

2 Comentarii la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. Laurentiu 20/02/2018 la 8:47 -

    Pentru învățământ se așteaptă vremuri grele…Dacă nu e unitate,nu se va obține nimic…20 la sută e puțin pt bieții profesori,în comparație cu sistemul sanitar la care lefurile s-au dublat de două ori în ultimii patru ani…E adevărat că acolo e deficit de cadre,că acol,o se pleacă afară și că la profesori sunt prea mulți,iar elevi prea puțin?Dacă ar fi așa,de ce nu le dă statul ORDONANȚĂ, așa cum le-a dat la mineri sau la militari pe vremuri???Dar nu e așa.Ar trebui să fie investiți cei 6% din PIB în Învățământ,să nu fie clase mai mari de 20 de elevi(numeric) și minim 10 în clasă, cu trei profesori la fiecare oră, așa cum e în Germania,dacă întradevăr se dorește o educație aleasă…

  2. SELENA 27/02/2018 la 11:03 -

    DE ACORD CU LAURENȚIU !

    SUNT ÎN CONCEDIU MEDICAL ȘI MĂ CONFRUNT CU ACELEAȘI PROBLEME