Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

sfintii-arhangheli-mihail-si-gavriilAstăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Sfinții Arhangheli, care stau înaintea tronului slavei lui Dumnezeu, sunt în număr de șapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil. Mihail, care înseamnă „puterea lui Dumnezeu“, este voievodul oștilor cerești și cel dintâi din ceata Sfinților Arhangheli. El poartă sabie de foc, având datoria de a păzi legea lui Dumnezeu și de a birui puterea vrăjmașilor.

Sfântul Arhanghel Mihail este cel care a strigat: „Să luăm aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeu?“, și așa s-a întocmit soborul, adică adunarea și unirea tuturor îngerilor. Sfântul Arhanghel Mihail l-a călăuzit pe Lot la ieșirea din Sodoma, oferind protecție specială poporului lui Israel. El a păzit pe Daniil în groapa cu lei, i-a scos din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, l-a sprijinit în luptă pe Ghedeon, l-a mustrat pe vrăjitorul Valaam și l-a eliberat din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Potrivit Scripturii, la sfârșitul veacului, Sfântul Arhanghel Mihail va suna din trâmbiță, sculând pe cei morți și adunând toate limbile la judecată.

Sfântul Arhanghel Gavriil (sau Gabriel) a fost numit voievod al oștirilor cerești, numele lui fiind asociat cu multe întâmplări din Sfânta Scriptură, și mai ales cu vestirea către Maica Domnului a zămislirii Domnului Iisus Hristos. „El nu mai poartă sabie de foc, ci crin de neîntinată bucurie. El este foarte dulce la vedere și plin de dumnezeiască blândețe. Pentru aceasta a și fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului. Tot el a adus vestea zămislirii Maicii Domnului dumnezeieștilor ei părinți Ioachim și Ana. El a vestit în templu Sfântului Zaharia că soția lui va naște la bătrânețe pe Sfântul Ioan Botezătorul. El a dus vestea cea bună Anei, mama proorocului Samuil. Sfântul Arhanghel Gavriil a dus la cer rugăciunea Fecioarei Maria când petrecea în templu. El i se arăta adesea și-i descoperea taine negrăite. Îi aducea hrană îngerească la Sfânta Sfintelor. El a auzit cel dintâi despre taina întrupării lui Hristos, mai înainte decât toți îngerii. El a rostit cel dintâi numele Preadulcelui Iisus. El a pus nume Sfântului Ioan Botezătorul. El a vestit păstorilor că în Betleem s-a născut Mesia. El a cântat cel dintâi Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire! (Luca 2, 14). El a învățat pe păstori să cânte. El a descoperit magilor taina întrupării. El a liniștit pe Iosif când voia să lase pe Fecioara Maria. El i-a poruncit să fugă în Egipt cu Pruncul și iarăși să se întoarcă în Nazaret.

Sfântul Gavriil ocrotește pe fecioare, acoperă pe mame, păzește pe prunci, duce rugăciunile cele fierbinți la Dumnezeu și aduce înapoi împlinirea cererilor. El slujește tainelor celor mari și ajută la înmulțirea și mântuirea neamului omenesc“ (din „Predica Părintelui Cleopa la Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“).

Irina NASTASIU