Situaţie absurdă la DJTS Neamţ: Un director cu munca, altul cu salariul

* De la începutul anului, instituţia a avut doi şefi: Gheorghe Paisa şi Adrian Niţă

* Cu două hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, primul vrea să ceară executarea Ministerului pentru aproape jumătate de miliard de lei vechi

Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Neamţ se confruntă cu o situaţie fără precedent. De la începutul anului, instiutuţia a funcţionat cu doi directori. Unul, Gheorghe Paisa, interimar, al doilea, Adrian Niţă, în concediu de odihnă, urmat de medical. Interimatul celui dintâi a expirat la 15 mai, iar Ministerul Tineretului şi Sportului nu l-a mai prelungit. Până la această dată, fostului şi noului director, Adrian Niţă, trebuia să i se ofere un post de execuţie, din cele două disponibile existente în instituţie. Ceea ce MTS nu a aprobat, concediul medical nu mai putea fi prelungit, aşa că domnul Niţă trebuie să se întoarcă la serviciu. În postul de pe care a plecat în concediu, de director, şi pentru care a şi fost plătit în toată această pauză forţată.

Gheorghe Paisa, care a funcţionat ca şef cu salariu de consilier, a sperat că interimatul se va încheia cu repunerea în toate drepurile de director, pentru care are două hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Se pare însă că planurile pentru Neamţ sunt altele. Astăzi, este aşteptat un control de la MTS, urmat cel mai probabil de demiterea directorului abia instalat, care şi aşa rezistă de prea mult timp. Despre o schimbare la DJTS Neamţ se vorbeşte încă din toamna anului trecut.

Într-un context similar şi-a pierdut postul şi Gheorghe Paisa, în 2009, după ce abia fusese premiat ca unul dintre cei mai destoinici directori. Tot atunci a rămas fără calitatea de funcţionar public şi drepturile salariale cuvenite. A dat în judecată Ministerul şi l-a învins în ambele cauze.

„Sunt obligat să apelez la un executor judecătoresc şi o voi face. Am de primit drepturi salariale de aproximativ 500 milioane lei vechi”, a declarat fostul director, Gheorghe Paisa, care a sperat în ultimul său mandat că va convinge noua conducere a MTS-ului asupra bunelor sale intenţii.

A implicat DJTS-ul din Neamţ în organizarea mai multor acţiuni- locale, judeţene şi naţionale-, ca memorialul dedicat oamenilor de handbal, primul turneu de baschet în scaun cu rotile, Campionatul Naţional de lupte şi Săptămâna tineretului. A reuşit să convingă Ministerul să dea bani pentru plata datoriilor, aduse la zi, cu unele excepţii, ca şi salariile.

În schimb, ca şi colegii din ţară, a primit de la MTS o recomandare scrisă conform căreia orice conferinţă de presă se anunţă la Minister cu 48 de ore înainte, însoţită de subiectele de discuţie şi o invitaţie pentru un reprezentant de la centru. Gheorghe Paisa nu s-a conformat pentru conferinţa de ieri, dar consideră că a pierdut aproape tot în disputa cu Ministerul Tineretului şi Sportului, iar de acum vrea doar să câştige.

„Nu înţeleg de ce este atât de tentantă această funcţie de director. Instituţia este într-o situaţie dezastruoasă. Are trei procese, din care două cu pretenţii financiare. Mai există şi o decizie de imputare a Curţii de Conturi. Dacă se execută toate, activitatea va fi paralizată pentru că nu ar mai exista buget”, a mai declarat Gheorghe Paisa.

Curtea de Conturi a imputat 47000 lei DJTS-ului în urma unui control pentru perioada 2009-2010, înainte de unificarea Sportului şi a Tineretului. Suma reprezintă diferenţa dintre cheltuielile înregistrate şi lucrările efectuate la reamenajarea taberelor. La Oglinzi, de exemplu, s-au plătit 5 pişoare şi s-au montat numai două, balustrada de inox plătită nu a mai fost instalată niciodată etc.

De la DJTS şi Minister aşteaptă bani şi doi foşti salariaţi concediaţi la unificarea celor două Direcţii, care şi-au dat angajatorul în judecată.