duminică, aprilie 2, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa SANATATE

SISTEMUL IMUNITAR: GARDIANUL SĂNĂTĂȚII TALE

de Ceahlaul
3 ani în urmă
in SANATATE
Reading Time: 8 mins read
0 0
A A
0
SISTEMUL IMUNITAR: GARDIANUL SĂNĂTĂȚII TALE
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

Sistemul imunitar este într-o luptă constantă pentru sănătatea voastră în fiecare zi. Aceasta este treaba lui.

Sunteți protejat de o apărare coordonată. Celulele, proteinele și semnalele chimice își unesc forțele împotriva bacteriilor, virusurilor, paraziților și altor agenți patogeni. Și sistemul tău imunitar ajută, de asemenea, la vindecarea rănilor, în regenerare și reparare celulară.

Un sistem imunitar sănătos și funcțional este o mașină extrem de complexă. Conține multe straturi, subsisteme, țesuturi, organe și procese. Dar o înțelegere de bază vă poate ajuta să vedeți exact de ce aveți nevoie pentru a vă menține o imunitatea sănătoasă.

BARIERE LA INTRAREA ÎN CORPUL NOSTRU

Imaginează-ți corpul tău ca un castel ce trebuie apărat. Primul nivel al apărării sunt barierele tale fizice și chimice. Sunt zidurile înalte, groase, care pun pe fugă mulți intrusi.

Pielea ta este cea mai evidentă barieră fizică. Și este foarte eficientă. Cel mai mare organ cu cea mai mare suprafață care vă protejează împotriva agenților patogeni. Construcția pielii, substanțele de la suprafață și alți compuși în straturi mai adânci o ajută să ofere protecție excelentă.

Pielea face o treabă bună, dar există și alte mecanisme de apărare în corp. Acesta este motivul pentru care există practic alte bariere fizice.

Tractul respirator superior are aceste mici celule ca niste peri numite cili. Acestea îndepărtează materialul potențial dăunător departe de plămâni. Bariera ta intestinală blochează absorbția substanțelor posibil dăunătoare. Și sistemul excretorul funcționează la modul fizic pentru a expulza agenții patogeni.

Mucusul estompează linia dintre fizic și chimic. Indiferent de categoria în care vreți să îl puneți, mucusul este o capcană eficientă pentru invadatori. Este produs de membranele din întregul corp. Această substanță groasă și lipicioasă este capcana perfectă a corpului pentru microbi.

Alte bariere chimice includ: lacrimile, saliva, acidul din stomac și substanțele chimice de protecție produse în interiorul celulelor și în sângele vostru.

IMUNITATEA LA MODUL GENERAL. SISTEMUL IMUNITAR CU CARE NE NAȘTEM

Sistemul imunitar înnăscut este uneori denumit sistemul imunitar nespecific. Acest subsistem al protecției imune, este încărcat în codul vostru genetic oferind o protecție mai generală, distrugând orice microbi care îți intră în corp. Aceasta este partea nespecifică.

Apărarea  celulară intră în acțiune în cazul în care un agent patogen supraviețuiește barierelor fizice și chimice – ceea ce ar putea fi considerat parte a subsistemului imunitar înnăscut. Acolo intră fagocitele (un tip specific de celule imune). Aceste globule albe acționează ca niște gărzi care îți patrulează prin corp și distrug invadatorii.

Aceste celule se găsesc în toate țesuturile corpului tău. Ele omoară agenții patogeni printr-un proces numit fagocitoză. Este complicat, dar există o modalitate simplă de a înțelege.

Fagocitele mănâncă microbii invadatori. Au fost numiți fagocite dintr-un motiv – phago provine din greacă pentru „a mânca”. Fagocitele ingerează sau înghită invadatorii. În timp ce este prins, mai multe mecanisme de anihilare sunt implementate pentru a distruge agentul patogen.

Unele fagocite au receptori care disting între celulele sănătoase și substanțele potențial dăunătoare. (De asemenea, se ocupă de eliminarea celulelor pe cale să moară și a celor care au murit deja.) Alți consumatori de agenți patogeni sunt semnalizați chimic acolo unde este nevoie de ei în corp. Fagocitele ajută chiar și la curățarea și repararea terenului de luptă după distrugerea invadatorilor.

IMUNITATE ADAPTIVĂ

Sistemul dumneavoastră imunitar adaptativ este ca o bază de date pentru imunitate. Dupa ce ai intalnit un anumit agent patogen, ai celule imune care pot gasi cea mai bună modalitate de a-l distruge. Acesta este motivul pentru care este denumită și imunitate specifică sau dobândită.

Expunerea inițială la un patogen poate fi intenționată sau accidentală. Asta nu contează. Un răspuns normal și sănătos începe cu un antigen. Gândiți-vă la un antigen ca la codul de bare al fiecărei celule. La fel cum fiecare articol din magazinul alimentar are un cod de bare unic, fiecare tip de celulă are un cod antigen unic pentru a fi identificată.

Acești antigeni – în mare parte proteine ​​- pot identifica și agenții patogeni. Sistemul nostru imunitar a învățat să citească aceste coduri antigen. Când recunosc ceva ca fiind străin, inițiază un răspuns imun.

Fiecare antigen unic declanșează crearea unui anticorp unic. Anticorpul în formă de y se leagă înapoi de antigenul corespunzător și marchează invadatorul pentru atacul altor celule imune.

Limfocitele (un alt tip specific de celule imune) sunt principalele celule implicate în sistemul dumneavoastră imunitar adaptativ. Două tipuri de celule albe din sânge – celule T și B – sunt produse în măduva oaselor. Ele pot ataca și distruge agenți patogeni pe cont propriu sau pot ajuta alte celule albe din sânge în aceste acțiuni.

Celulele T și B reprezintă baza băncii de memorie a imunității corpului. Celulele B prezintă antigene și creează și eliberează anticorpi. Celulele T de memorie – cele care supraviețuiesc atacurilor anterioare – răspund rapid și eficient la agenții patogeni cunoscuți. Împreună, vă ajută sistemul imunitar să distrugă bacteriile, virusurile sau alți agenți patogeni cunoscuți.

CUM PUTEM SĂ NE AJUTĂM SISTEMUL IMUNITAR?

Mai sus, ați citit despre modul în care funcționează un sistem imunitar normal și sănătos. Însă această protecție pe care o are corpul nostru. pot fi afectată de mediul dvs., dieta, stresul, somnul, călătoriile și alți factori de viață.

O funcție imunitară sănătoasă este un efort al întregului corp, iar menținerea acesteia necesită o abordare holistică. Iată câteva lucruri care vă pot ajuta:

-Dormi cel puțin șapte ore pe noapte și evită să pierzi nopțile.

-Exerciții fizice în mod regulat pentru a promova celulele de memorie, pentru a îmbunătăți imunitatea pielii și pentru a mobiliza celulele imune.

-Minimizați stresul cât mai mult sau practicați strategii sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice, meditația.

-Verificați nivelul de vitamina D din sănge. Deficitul de vitamina D este asociat cu o autoimunitate crescută, precum și cu o susceptibilitate crescută la infecție.

-Mănâncă o dietă sănătoasă, echilibrată, plină de fructe, legume și proteine ​​slabe pentru a oferi micro- și macronutrienți esențiali și fitonutrienți importanți. O dietă sănătoasă (care include cantități sănătoase de fibre) vă va oferi microbiomului ceea ce are nevoie pentru a menține o bună funcție a barierei intestinale. Folosiți doar suplimente de calitate pentru a da materia primă necesară funcționării optime a sistemului imunitar.

-Practicați o igienă bună, inclusiv spălarea frecventă a mâinilor.

Articol tradus și adaptat de Viorel Ciurea

Referinte

*Aceste informații sunt prezentate doar în scopuri educaționale și nu sunt destinate diagnosticării sau prescrierii pentru orice condiție medicală sau psihologică, nici pentru a preveni, trata, atenua sau vindeca astfel de afecțiuni. Informațiile conținute în acest document nu au ca scop înlocuirea unei relații personale cu un medic sau cu un medic specialist calificat. Prin urmare, aceste informații nu sunt intenționate ca sfaturi medicale, ci mai degrabă o împărtășire a cunoștințelor și a informațiilor bazate pe cercetare și experiență. Vă încurajăm să vă faceți propriile decizii referitor la sănătatea dv., pe baza parteneriatului cu un profesionist calificat în domeniul sănătății.

PRODUS

Hrănește, protejează și reînnoiește sănătatea celulelor tale, astfel încât să poți fi cea mai bună versiune a ta în fiecare zi cu USANA CellSentials. Acest sistem de nutriție celulară include două suplimente nutritive avansate: Core Minerals și Vita Antioxidant. Împreună, furnizează o gamă largă de vitamine, minerale, antioxidanți și substanțe nutritive suplimentare pentru un sprijin complet pentru sănătatea dvs. pe termen lung.

CellSentials sunt mult mai mult decât multivitaminele pe care le folosiți . Fiecare doză zilnică oferă vitamine esențiale, minerale, antioxidanți, plus suplimente nutritive cheie. Complexul exclusiv InCelligence, realizat cu ajutorul tehnologiei USANA InCelligence Technology®, trece de hrănirea organismului având impact la nivel celular. De asemenea, vă ajută să activați capacitatea naturală a corpului dvs. de a răspunde la stres și de a vă menține celulele sănătoase.

CellSentials sunt formulate pentru a satisface nevoile nutriționale ale adulților de orice vârstă, care mănâncă o dietă echilibrată. Acestea oferă suport nutrițional excelent pentru întregul corp:

-sistemul imunitar

-sistemul cardiovascular

-pielea și unghiile

-creier

-ochi

-integritatea celulară

-sistemul nervos

-oase și articulații

-țesut muscular

-tiroida

-ficatul

-metabolism și energie

Pentru informatii referitor la acest produs, vă rugam sa accesati urmatorul links au sa ne contactati:

PENTRU INFORMAȚII

TEL/WHATSAPP: 0730260266

e-mail: sanatate.abundenta@gmail.com

Articolul anterior

ŞEF NOU LA A.R.R. NEAMŢ

Urmatorul articol

NEMȚENII VOR AVEA ACCES LA CEA MAI PERFORMANTĂ TEHNOLOGIE DIN LUME PENTRU TRATAREA COVID-19!

AsemanatoareArticole

Cum să te pregătești pentru o procedură de implant dentar?
SANATATE

Cum să te pregătești pentru o procedură de implant dentar?

22/11/2022
316
https://ziarulceahlaul.ro/wp-content/uploads/2022/11/Scanexpert-Iasi-Imagistica-Cardiaca-RMN-3T-Computer-tomograf-RX-si-Ecograf-1.jpg
ACTUALITATE

Scanexpert – excelență în imagistică cardiacă, datorită echipamentelor de RMN și CT, unice în sectorul medical privat din România

07/11/2022
319
Cum să te pregătești pentru o procedură de implant dentar?
SANATATE

Cum să te pregătești pentru o procedură de implant dentar?

04/11/2022
317
Cum să tratezi dureri musculare sau articulare folosind puterea plantelor
SANATATE

Cum să tratezi dureri musculare sau articulare folosind puterea plantelor

21/05/2022
316
Cum ne învățăm copiii să aibă un stil de viață sănătos: 3 pași obligatorii
SANATATE

Cum ne învățăm copiii să aibă un stil de viață sănătos: 3 pași obligatorii

28/04/2022
316
Neamţ:Secţiile de Terapie Intensivă, verificate din 3 în 3 ore de către pompieri
SANATATE

DSP Neamț/Situaţia din spitalele din județ – nici un pat cu oxigen nu mai este disponibil; s-au activat planurile de rezilienţă

18/10/2021
316
Mai multe articole
Urmatorul articol

NEMȚENII VOR AVEA ACCES LA CEA MAI PERFORMANTĂ TEHNOLOGIE DIN LUME PENTRU TRATAREA COVID-19!

ȘTIRI RECOMANDATE

Jandarmul care „Bate Toaca”

Jandarmul care „Bate Toaca”

8 ani în urmă
315
Medicii de familie doresc o „negociere reală a serviciilor medicale și flexibilizarea contractelor cu CAS“

Firmă sancţionată pentru soldare la hainele de… vară

5 ani în urmă
315
Dezvăluire incendiară a lui Gheorghe Ștefan:  “Servicii de informații paralele, ilegale!”

Trei copii au dat foc magaziei Primăriei Grumăzeşti

8 ani în urmă
315
12 refuzuri de eliberare a paşaportului

O armată de nemțeni a solicitat un nou pașaport, anul trecut

7 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Business
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Profilicaffe România: când dorul de casă și dorința de a face cunoscută o cafea bună se întâlnesc
  • Anunț
  • Incendiu anexa gospodareasca in comuna Moldoveni sat Hociungi

ARHIVA ZIAR

aprilie 2023
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« mart.    

Categorii

Știri recente

Profili Caffe Romania

Profilicaffe România: când dorul de casă și dorința de a face cunoscută o cafea bună se întâlnesc

01/04/2023
C.M.I. URBAN LIICITAȚIE

Anunț

31/03/2023
Incendiu aparat de cafea

Incendiu anexa gospodareasca in comuna Moldoveni sat Hociungi

30/03/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .