Lucrările la drumul judeţean 207, pe sectorul Ion Creangă – Valea Ursului se apropie de final. Între timp, conducerea Consiliului Judeţean Neamţ speră că se vor găsi banii necesari continuării investiţiilor şi pe celelalte drumuri judeţene. Potrivit vicepreşedintelui CJ, Dan Manoliu, pe partea de întreţinere drumuri judeţene, lucrările s-au finalizat în proporţie de 80% – 90%. Urmează ca până la jumătatea lunii septembrie să aibă loc o analiză privind lucrările care au rămas de executat pe programul de întreţineri curente şi pe programul de investiţii.
„Lucrările la reparaţia rupturii din zona Stejaru, a drumului judeţean 207 sunt pe final, acum s-a trecut la refacerea carosabilului şi sperăm ca drumul să fie redat circulaţiei cât mai curând. Soluţia oferită de specialişti este unică în zona noastră. Este un sistem de drenaj, un ovoid, cu o lungime de 41 metri şi cu un diametru de aproape 3 metri care va asigura preluarea şi deversarea tuturor apelor provenite din izvoarele subterane dar şi din precipitaţii. Peste acest sistem care va fi montat la o adâncime de 8 – 9 metri se va turna practic asfalt. Este o soluţie care cred că va da rezultate pe termen lung. În acest sezon, pe partea de întreţineri drumuri judeţene s-au turnat 7 kilometri de covor asfaltic de întreţinere, s-au executat 85% din plombări şi 90% din programul de pietruiri. La capitolul investiţii, în a doua jumătate a lunii septembrie, vor demara o serie de lucrări pe care noi le considerăm a fi urgente, priorităţi, pentru buna desfăşurare a traficului. Până la această dată, s-au făcut lucrări la 6 drumuri judeţene, pe ordonanţa 28”, a explicat Dan Manoliu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ.
Circulaţia pe acest sector de drum Ion Creangă – Valea Ursului a fost restricţionată încă de anul trecut, când s-a produs o ruptură cauzată de alunecarea terenului. Specialiştii au găsit o soluţie viabilă pentru evitarea alunecărilor de teren care puneau în pericol circulaţia pe respectiva bucată de drum. Lucrările au început în urmă cu apoximativ o lună de zile şi au presupus montarea unui tub imens care să preia apele subterane.
Solul nisipos şi izvoarele subterane le-au dat bătăi de cap autorităţilor care s-au văzut atunci în imposibilitatea de a repara drumul respectiv întrucât exista pericolul ca acesta să se surpe din nou. În vara anului trecut conducerea Consiliului Judeţean Neamţ a apelat la sfatul şi la soluţiile profesorilor universitari de la Iaşi pentru a găsi o metodă de a scăpa de infiltraţiile care au distrus solul din zonă şi implicit drumul 207.
Irina ŞTEFĂNESCU