Sistem de alarmă modern la Piatra Neamț

Daniel Apetrei primarieSirenele de alarmare publică au fost conectate, începând cu acest an, la un sistem modern, care permite activarea lor pe trei căi: internet, telefonie fixă sau unde radio. „În Piatra Neamț există un sistem compus din 25 de sirene electrice, care, inițial, funcționau doar printr-o conectare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Petrodava», al județului Neamț. Era nevoie de reducerea timpilor de intervenție, pentru că, în anumite situații, trebuie convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Înainte se mergea pe sistemul de fax. Pierdeam foarte mult timp și, în situații de urgență, orice secundă este importantă“, a declarat Daniel Apetrei, șef birou Managementul pentru Situații de Urgență, din cadrul Primăriei Piatra Neamț.

Sistemul a costat 10.000 de lei și poate fi activat din orice loc atâta timp cât există accesul la una dintre cele trei căi de activare. „Sistemul este bazat pe o platformă IT – Sonia, care ne permite să transmitem informațiile cât mai repede. Printre avantaje se numără transmiterea de SMS-uri de înștiințare, astfel încât toți membrii Comitetului Local pot fi convocați în cel mai scurt timp, dar și concentrarea tuturor sirenelor. Sistemul poate fi acționat nu numai dintr-un punct fix, ci din orice loc unde există o conexiune la internet, la undele radio sau la telefonia fixă. Are, deci, trei posibilități de conectare“, a adăugat Daniel Apetrei.

Prin noua tehnologie, cei de la Comitetul Local pentru Situații de Urgență pot monitoriza în permanență cele 25 de sirene, dar și senzorii de seism, indicatorii chimici, vânt sau condiții meteo. „Sistemul de înștiințare și alarmare publică a fost testat pe 13 octombrie, de Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului de Dezastre Naturale și Ziua Informării Preventive, și a funcționat fără nici un fel de probleme. Primarul Dragoș Chitic l-a acționat, prin intermediul unui laptop, din Curtea Domnească“, a spus Daniel Apetrei.

Andreea AMARIEI