Sindicatul din învățământ cere amânarea concursului pentru directorii de școli

profesori fara salarSindicaliștii din învățământ reclamă „graba cu care se organizează concursul de directori și care nu va conduce la depolitizarea acestor funcții, ci va avea consecințe negative asupra beneficiarilor primari ai educației, elevii“. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, cu largă reprezentare în județul Neamț, transmite, prin liderii săi, că este inacceptabil ca un concurs de o asemenea importanță, pentru care au militat în ultimii ani, să se desfășoare într-un interval de timp atât de scurt și în condițiile pe care ministerul le „impune“ de pe o zi pe alta.

Liderii sindicali susțin, printr-un comunicat de presă emis la sfârșitul săptămânii trecute, că sunt de acord cu necesitatea stabilirii funcției de conducere exercitate în urma câștigării unui concurs, dar cu amendamente la metodologia examenului, inclusiv acela de amânare a calendarului de desfășurare, propuneri pe care reprezentanții Ministerului Educației nu le-au acceptat.

„Este evident că organizarea concursului în acest moment, în contextul legislativ actual, nu va conduce la depolitizarea funcțiilor de directori și directori adjuncți, în condițiile în care doi dintre membrii comisiei de concurs sunt reprezentanți ai autorităților administrației publice locale, evident cu orientare politică și care foarte probabil vor veni cu nota în plic, și un membru reprezentant al inspectoratului școlar, iar cei doi reprezentanți ai cadrelor didactice din unitate sunt minoritari și nu au un rol decizional și nici determinant în desfășurarea acestui concurs. De asemenea, nu poți institui interdicții de ocupare a funcției de director după câștigarea concursului, pe considerentul că soțul ori soția sau o rudă de gradul I este angajat la nivelul unității sau, după caz, o funcție de conducere la nivelul inspectoratului școlar, casa corpului didactic, palatele și cluburile copiilor. O asemenea interdicție nu este prevăzută în Legea educației naționale sau printr-un alt act normativ. Amintim MENCS că un ordin de ministru nu este superior legii!“, subliniază liderul Simion Hâncescu.

Mai mult, acesta consideră că numirea directorilor începând cu semestrul al II-lea al anului școlar 2016-2017 va bulversa întregul sistem educațional, generând o amplă etapă de mobilitate a personalului didactic în timpul cursurilor, mulți profesori suplinitori riscând să-și piardă locul de muncă. „Această mobilitate va avea consecințe nefaste și asupra elevilor, mai ales a celor din clasele de final de ciclu de învățământ, care vor fi nevoiți să se adapteze unui alt stil de predare, la materii pentru care vor susține examenele“, accentuează liderul sindicatului, în comunicatul de presă citat.

În final, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ „se delimitează de previzibilul eșec al acestui concurs“ și consideră că depolitizarea funcțiilor de conducere din învățământ presupune, în primul rând, modificări importante ale Legii educației naționale, astfel încât factorul politic să fie exclus din viața comunității școlare.

Între timp, însă, înscrierea candidaților la concursul de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar continuă, data limită fiind 2 octombrie 2016.
În data de 7 octombrie vor fi afișate rezultatele verificării conformității criteriilor de participare, iar în data de 12 octombrie va avea loc proba scrisă la nivel național, cu subiecte elaborate de Ministerul Educației.

În total, la nivelul unităților de învățământ din județul Neamț, au fost scoase la concurs 142 posturi de director și 57 de posturi pentru adjuncți.

Geanina NICORESCU