Sindicaliştii poliţişti şi-au câştigat dreptul la “avocat”

snppc1Sindicaliştii din poliţie au obţinut o victorie, după ce miercuri Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale trei articole din Ordinul 400, celebru pentru că reglementează regimul disciplinar al poliţiştilor.

“Au fost declarate drept neconstituţionale trei articole – 59, 60 şi 62 – care privesc cercetarea prealabilă a poliţiştilor din ordinul 400 al ministerului”, a declarat Neculai Isache, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România. “Noi am atacat mereu ordinul 400 şi acum în sfârşit s-a dat câştig de cauză. Asta înseamnă că de acum cercetarea disciplinară se va face în baza ordinului 188, ca la funcţionarii publici. Asta înseamnă că de-acuma din comisie va face parte obligatoriu şi un reprezentant al sindicatului reprezentativ, alături de cei doi lucrători de poliţie. Noi asta am cerut, să participe la cercetările interne şi un membru de sindicat. Până acum se făcea o comisie de disciplină, formată din doi lucrători de poliţie dintre care unul făcea cercetarea prealabilă, apoi se constituia un consiliu de disciplină cu 3 poliţişti şi un secretar, se aplica o sancţiune cu care inspectorul şef putea să fie de acord sau nu, ori putea să mărească sau să micşoreze sancţiunea disciplinară”, a mai spus viceliderul SNPPC.

Victoria astfel obţinută în lupta pentru drepturile poliţiştilor este doar una din panoplia de cereri pe care sindicaliştii au înaintat spre soluţionare pe masa ministrului. Nemulţumiţi de ritmul negocierilor şi de lipsa aplicării reglementărilor salariale, care includ, printre altele, acordarea de sporuri pentru orele de noapte lucrate şi pentru orele suplimentare din week-end, decontarea cheltuielilor de transport pentru navetişti, tergiversarea adoptării statutului poliţistului, sindicaliştii vor ieşi în stradă. “Este dreptul sindicaliştilor să protesteze, dar suntem la zi cu drepturile salariale”, declară comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. “Nu avem restanţe nici la norma de echipament, nici la sporuri, însă nu putem acorda bani în afara cadrului legal. De pildă, pentru sporul de noapte este prevăzut să se acorde în anumite condiţii, nu putem să-l acordăm poliţiştilor care muncesc sporadic într-o lună”, a adăugat şeful IPJ Neamţ.

Protestul este organizat pentru perioada 7 – 11 iulie, demersurile fiind ieri în stadiul obţinerii semnăturii primarului Sorin Oprescu pe autorizaţia de protest. Circa 200 de sindicalişti sunt aşteptaţi în fiecare zi la Bucureşti, începând cu 7 iulie, între orele 9,30 – 12, în parcul din faţa Ministerului Afacerilor Interne. “Federaţia sindicală “Alexandru Ioan Cuza” invită pe celelalte mari sindicate să vină la acest protest”, spune viceliderul Neculai Isache. “Tot ce revendicăm depinde de minister. Normele de aplicare nu au fost adoptate nici până acum, domnii consilieri ai ministrului n-au înţeles cum să le aplice, ori le aplică cu jumătăţi de măsură. O parte au fost publicate în ordonanţa de urgenţă, asta cu sporul de 75% pentru orele suplimentare prestate, şi celălalt cu decontarea cheltuielilor de transport a fost tergiversat, au fost consultări, dar colegii noştri nu-şi primesc banii pe transport. Nu sunt nici acum normal de aplicare, plus că avem mulţi colegi care lucrează de noapte şi nu primesc sporuri. Iar cu statutul poliţistului nu s-a mai făcut nimic. Suntem decişi să mergem până la capăt acum! Ne vom gândi inclusiv la miting cu 10- 20.000 de oameni, cum am mai făcut”, a mai spus vicepreşedintele SNPPC.

Aceleaşi drepturi au fost susţinute şi de Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie, viceliderul Ioan Cănărău declarând că susţine demersurile colegilor din cadrul federaţiei.

Cristina IORDACHE