Sindicaliștii nemțeni cer evaluarea polițiștilor de către cetățeni

canarau* „Actualul sistem îi favorizează pe cei cu relații, cu «pile»“, afirmă Ioan Cănărău, liderul Sindicatului Național al Agenților de Poliție biroul Neamț

Declararea ca neconstituțională a prevederii potrivit căreia activitatea și conduita polițistului sunt evaluate de șefi și aprobate de ministru deschide calea modificării statutului polițistului cerută de ani buni de sindicaliști.

Agentul principal șef Ioan Cănărău, liderul Sindicatului Național al Agenților de Poliție biroul Neamț și vicelider național, consideră că decizia Curții Constituționale a României desface nodul gordian și dă posibilitatea normalizării situației calificativelor și a avansărilor. „Am spus de atâtea ori că actualul sistem îi favorizează pe cei cu relații, cu «pile», iar noi, ca agenți, nu avem șanse decât în măsura în care venim cu cât mai multe amenzi, iar alții care n-au văzut niciodată strada primesc calificative și sunt avansați pe ochi frumoși. Aceasta este încă o victorie prin care demonstrăm că este imperios necesară modificarea Legii 360/2002 privind statutul polițistului, deoarece cadrul legal existent este depășit și conține discriminări evidente între agenți și ofițeri. Suntem singura organizație sindicală care a contestat acest domeniu al evaluării profesionale, deoarece știm câte umilințe și frustrări au îndurat agenții de poliție din partea șefilor care evaluau subiectiv și arbitrar activitatea lor, în funcție de relații și nu de performanță“, spune viceliderul SNAP.

Modificarea reglementărilor de evaluare profesională poate aduce mai multă obiectivitate acestui proces dacă se vor implementa și alte criterii. „Ar putea fi o comisie din care să facă parte și colegii celui evaluat, nu doar șefii, și de ce nu, pentru că suntem în slujba cetățeanului, ar putea fi foarte bine întrebat cetățeanul despre activitatea polițistului de ordine publică, a celui de proximitate, dacă-i cunoaște, dacă a primit ajutor când a solicitat!“, mai spune Ioan Cănărău.

Decizia CCR impune modificări adoptate printr-o lege organică, iar acest lucru necesită timp. Evaluarea profesională se făcea o dată pe an, de regulă în noiembrie-decembrie. Este evident că procesul este împietrit anul acesta, iar sistemul de avansări ar putea fi blocat pentru mai mult timp dacă adoptarea legii se amână câteva luni. „N-o să rămânem fără evaluare, pentru că toată cariera polițistului în ce privește avansarea și numirea pe funcție depind de calificative. O să trebuiască să apară noi reglementări și probabil foarte repede, până în luna martie 2016, pentru că avansările se fac de Ziua Poliției, sau până la 1 decembrie 2016. Dar, din punctul meu de vedere, până atunci se pot face avansările, pentru că, de pildă, la ocuparea unui post vacant prin concurs, sau la avansare, chiar și înainte de termen, se cer calificativele pe ultimii trei ani, adică 2014, 2013 și 2012. Evaluarea de anul acesta rămâne în stand-by, urma să se facă în luna decembrie, dar este posibil să apară legislația până atunci. Dacă nu, la începutul anului viitor și astfel evaluarea se poate face în ianuarie, în februarie. Nu putem vorbi de un blocaj, deocamdată, și eu cred că polițiștii pot să-și facă treaba liniștiți până atunci, nu este un impediment pentru activitatea lor“, declară comisarul șef Paul Tablan, șeful Poliției Neamț.

Situația ar putea impune modificarea unor articole din statutul polițistului, care să țină cont de decizia CCR, crede viceliderul SNAP, care speră și în modificarea unor criterii din sistemul de evaluare: „Este o situație cam incertă, nu știu cât va dura, dar poate că se vor face modificări ale articolelor respective din statutul polițistului, poate și pe la criteriile de evaluare, să fie mai obiective, să se țină cont și de munca de prevenire. O lege organică cere timp, dar probabil că se vor găsi soluții“, a adăugat agentul șef Ioan Cănărău, prezent ieri la conferința națională a SNAP, de la Predeal.

Cristina Iordache