Sindicaliştii din învăţământ vor boicotarea simulării evaluărilor din martie!

25/02/2018

După două zile de proteste la sediul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, sindicaliştii din învăţământ- printre care s-a numărat şi o delegaţie de la Neamţ, condusă de preşedintele Gabriel Ploscă- au constatat că revendicările lor nu sunt luate în serios de guvernanţi. În consecinţă, ameninţă cu continuarea protstelor şi inclusiv cu boicotarea simulării examenului de Evaluare Naţională din perioada 5-7 martie 2018 şi a simulării de Bacalaureat din perioada 19-22 martie 2018. Deastăzi, în unităţile de învăţământ din judeţul Neamţ şi din toată ţara se vor strange semnături privind boicotarea acestor simulări.
În data de 21 februarie 2018, membri de sindicat afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ au pichetat sediul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. O delegaţie a conducerii F.S.L.I. a înaintat ministrului muncii şi justiţiei sociale, doamna Lia Olguţa Vasilescu, o listă de revendicări şi a purtat o discuţie pe marginea acesteia.
Solicitările membrilor de sindicat, transmise ministrului muncii sunt: soluţionarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; rezolvarea modului de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor care li se cuvin salariaţilor din sistemul educaţional;
Rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere că această categorie socio-profesională are coeficienţi de ierarhizare situaţi în pătrimea inferioară; modificarea Regulamentului – cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupaţională „ÎNVĂŢĂMÂNT”, aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin conţinutul său, discriminează personalul nedidactic din învăţământ, căruia nu i se aplică; acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare,fără diminuarea cuantumului pensiei.

Ministrul muncii nu a fost de acord cu pensionarea cadrelor didactice la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard

Sindicaliştii au transmis, printr-un comunicat de presă, că “poziţia doamnei ministru Lia Olguţa Vasilescu, referitoare la aceste solicitări, a fost următoarea: în perioada imediat următoare (maximum 2 săptămâni) va discuta cu ministrul educaţiei naţionale, domnul Valentin Popa şi ministrul finanţelor publice, domnul Eugen Orlando Teodorovici, problema reîncadrării personalului didactic, în vederea găsirii unei soluţii favorabile. Referitor la modul de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor, răspunsul ministrului muncii a fost că această problemă nu se poate rezolva în anul 2018. Ministrul muncii a afirmat că nu este de acord cu modificarea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în Anexa nr. I la Legea – cadru nr. 153/2017, pentru personalul didactic. Pentru condiţii de muncă, ne-a solicitat să înaintăm Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale propuneri concrete de modificare a acestuia. Iar referitor la solicitarea de consacrare legislativă a dreptului personalului didactic de a se pensiona, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, ministrul muncii nu a fost de acord.
Având în vedere solicitările membrilor de sindicat afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, transmise Executivului, dar şi partidelor aflate la guvernare, pentru a căror rezolvare este nevoie de soluţii urgente şi nu de promisiuni de rezolvare în anii următori, conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ consideră că, în acest moment, este nevoie de implicarea tuturor membrilor de sindicat şi a tuturor salariaţilor din învăţământul preuniversitar.
Geanina NICORESCU