Sindicaliştii din Învăţământ Neamţ trag spuza pe turta lor

sindicat invatamant

„în condiţii de foame nu se poate face învăţământ de calitate”
Zbaterile liderilor de sindicat din Învăţământ sunt, şi anul acesta, axate pe creşterea salarială, modificarea Legii Educaţiei cu prevederi privind reducerea normei de lucru pentu profesorii cu vechime mare, posibilitatea ieşii mai rapide la pensie şi implicit crearea de locuri de muncă pentru dascălii tineri, modificarea Legii Dialogului Social şi, nu în ultimul rând, acordarea a 6% din PIB pentru Educaţie, astfel încât să se realizeze inclusiv asigurarea condiţiilor optime în şcoli pentru derularea orelor de curs şi a susţinerii examenelor.
„Nu sunt cele mai bune condiţii în toate şcolile pentru asigurarea actului didactic!”, a subliniat Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ, în cadrul conferinţei de presă organizată ieri.
„Statul nu asigură o finanţare optimă pentru ca şcolile să beneficieze de resursele necesare înlocuirii mobilierului deteriorat, pentru materiale didactice, inclusiv pentru hârtie şi imprimantă. Finanţarea şcolilor per elev este total nefericită, care nu concordă cu vremurile!” Este vorba despre costul standard per elev în urban şi per rural, respectiv de 2492 de lei de elev în şcoli urbane şi de 2866 de lei de elev în şcoli rurale.
Livia Nicolae, lider de sindicat la Colegiul Cartianu şi membră în consiliul judeţean al Sindicatului Învăţământ Neamţ, a dat un exemplu elocvent de gândire îngustă a celor de la „centru”: „Înainte de orice examen suntem întrebaţi care este numărul exact de participanţi şi ne trimit câte o foaie de examen pentru fiecare elev. Or, dacă un elev greşeşte şi mai cere o foaie, eu ce să fac? Să-i îngrădesc dreptul de a face lucrarea? Şi atunci suntem nevoiţi fie să punem noi bani şi să cumpărăm top de hârtie, etichete, or să apelăm la părinţi…”.
O altă problemeă pusă pe tapet de liderii de sindicat se referă la decontarea navetei pentru profesori, în condiţiile în care un dascăl cu 10 ani vechime abia se ridică la salariul de 9 milioane de lei vechi. Sindicaliştii anunţă că şi în 2014 vor lupta pentru drepturile lor, multe dintre revendicări fiind făcute în instanţele de judecată.
Geanina NICORESCU