Simularea Evaluării Naţionale- ţinută cu educatori, directori şi cu elevi plimbaţi între şcoli

„Se vorbeşte de presiuni acolo unde simularea nu a mai fost boicotată, cum s-a anunţat iniţial; nu avem dovada, dar eu cred că au existat”- Gabriel Ploscă, lider Sindicat Liber Învăţământ Neamţ
În judeţul Neamţ, prima zi de simulare a evaluării examenelor de Evaluare Naţională la clasa a VIII-a s-a desfăşurat, în cele din urmă, la toate şcolile, însă pe alocuri au trebuit schimbate comisiile, ori mutaţi elevii de la o structură la alta şi chiar înlocuiţi profesorii supraveghetori cu personal care nu a participat la protest. Iniţial, prof. Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului Liber Învăţământ Neamţ, fusese anunţat că în 38 de şcoli va avea loc boicotarea simulării examenului la Limba şi Literatura Română, testare programată pentru ziua de ieri, însă până la urmă doar câţiva profesori, dintr-un număr restrâns de unităţi de învăţământ, au refuzat să facă parte din comisiile de supraveghere.
„Duminică se ştiau de 38 de unităţi în care profesorii erau hotărâţi să boicoteze simularea examenului de Evaluare Naţională, însă luni, 5 martie, mulţi au revenit asupra deciziei. Se vorbeşte de presiuni, însă nu avem posibilitatea să facem dovada acestora. Dar eu cred că au existat. Faptul că totuşi au fost unităţi în care cadrele didactice au boicotat aceste pre-examene ne arată că lucrurile s-au mişcat şi, deci, simulările NU s-au desfăşurat în condiţii normale”, ne-a declarat, ieri, prof. Gabriel Ploscă, lider al Sindicatului Liber Învăţământ Neamţ.
A doua parte a protestului- necorectarea lucrărilorscrise la română şi matematică
Domnia sa a lansat, ieri, un nou apel la cadrele didactice de limba şi literatura română şi la profesorii de matematică să nu corecteze lucrările scrise ale elevilor care au participat la simularea examenelor de limba şi literatura română şi la matematică, simularea la matematică fiind programată pentru astăzi, 6 martie.
Astfel, ieri, SLI Neamţ a trimis, în şcoli, următorul comunicat: „Facem precizarea că acţiunea de boicotare a simulării Examenului de Evaluare Naţională comportă două etape: neparticiparea la preluarea subiectelor şi la supravegherea elevilor în timpul probelor şi nepreluarea şi necorectarea lucrărilor. „Facem un apel la colegii profesori de limba română şi matematică să nu preia şi să nu corecteze lucrările, fiind astfel solidari cu colegii care au boicotat prima etapă a simulării. În acelaşi timp, apreciem atitudinea colegilor care au rămas fermi în decizia de a boicota simularea Eamenului de Evaluare Naţională”, a transmis biroul Operativ al Sindicatului Liber Învăţământ Neamţ, prin adresa trimisă în şcoli.
Potrivit afirmaţiilor prof. Gabriel Ploscă, lider SLI Neamţ, ieri, simularea a fost boicotată după cum urmează: la Liceul „Dimitrie Leonida” supravegherea examenului în clase s-a făcut cu doi profesori care nu sunt membri se sindicat, la Colegiul „Petru Rareş” a trebuit schimbată comisia şi simularea s-a dat cu profesori care nu au aderat la boicotarea testării, la Şcoala Ruseni comisia a fost, de asemenea, schimbată şi supravegherea s-a făcut cu personal didactic auxiliar şi dascăli care nu au aderat la protest, la Şcoala Gârcina supravegherea s-a făcut cu profesori care nu au aderat la protest, însă profesorii de limba română au refuzat să ia lucrările la corectat. La Şcoala Costişa supravegherea s-a făcut de către directori şi personal didactic auxiliar, la Colegiul „Spiru Haret” simularea evaluării naţionale s-a făcut cu personal didactic auxiliar şi cu cei care nu au aderat la protest, la Şcoala Gimnazială nr.3 Piatra Neamţ au supravegheat elevii profesori care au plată cu ora şi cei care nu au aderat la protest, iar la Şcoala din Roznov s-a schimbat comisia iniţială şi simularea s-a dat cu profesori care au revenit asupra deciziei, dar şi cu profesori aduşi de la Slobozia. O situaţie deosebită a fost şi la Şcoala nr.1 Zăneşti, unde, potrivit prof. Ploscă, „simularea s-a dat cu educatoare luate de la program, iar grupele de copiii lăsate fără educatoare au fost comasate cu alte grupe, aşa încât copiii să nu rămână nesupravegheaţi”. La Şcoala Dochia, pe fondul boicotării, directorii au fost nevoiţi să fie supraveghetori la testări, ajutaţi de personal nedidactic, la Şcoala Girov simularea s-a dat cu personal care nu face parte din sindicat şi cu personal didactic auxiliar, iar la Şcoala Buruieneşti testarea s-a dat cu personal auxiliar şi cadre didactice care nu au aderat la forma de protest. O situaţie deosebită a fost şi la Şcoala nr. 6, structură a Liceului Vasile Sav, unde simularea s-a dat cu profesori aduşi din alte şcoli, care au plata cu ora. La Şcoalanr. 1 Bicaz au fost aduşi profesori pensionari, care au supravegheat elevii alături de directori, iar cea mai deosebită situaţie, din punctul de vedere al liderului de sindicat Gabriel Ploscă, a fost cea de la Şcoala Roman Muşat, structură a Liceului cu Program Sportiv Roman, unde, pe fondul boicotării simulării, „elevii au fost plimbaţi prin frig şi zăpadă, pe jos, de la structură la liceu, pentru a da testarea”.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ a comunicat, prin prof. Elena Laiu, că „prima zi de simulare s-a desfăşurat în condiţii de normalitate”
Printr-un comunicat de presă, prof. Elena Laiu, care semnează ca inspector şcolar general, ne-a transmis, ieri: „În judeţul Neamţ, prima zi de simulare a examenelor de Evaluare Naţională s-a desfăşurat în condiţii de normalitate, prin grija comisiilor aprobate la nivelul unităţilor şcolare”.
Geanina NICORESCU