Simularea BAC-ului, în ton cu era internetului: Despre utilitatea telefoanelor mobile pentru omul contemporan şi rolul netului în promovarea unei cărţi

BAC (2)* Un elev de clasa a XII-a a fost prins copiind la simulare!

Aproximativ  400 de elevi ai claselor a XI-a şi a XII-a n-au avut nicio curiozitate vizavi de simularea examenului de Bacalaureat şi au absentat, ieri, de la proba de Limba şi literatura română. Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, s-a înregistrat şi o eliminare; un elev de clasa a XII-a a fost prins copiind, aşa încât profesorii suraveghetori au procedat exact ca la un examen real şi l-au scos din clasă, anulându-i teza.

Cei 3.875 de elevi de clasa a XI-a şi 3.678 liceeni în an terminal prezenţi, ieri, la simulare au avut de rezolvat subiecte variate, adaptate erei internetului.

La clasa a XII-a, profilul umanist, filieră vocaţională-profilul pedagogic, cele 9 cerinţe de la Subiectul I au fost pe baza unui fragment dintr-o poezie de Ştefan Petică – „Apune soarele pe dealuri”, iar la Subiectul II elevii au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre rolul internetului în promovarea unei cărţi. La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre relaţia dintre două personaje dintr-un roman psihologic sau dintr-un roman al experienţei.

Elevii de clasa a XI-a, de la profil real-tehnologic şi vocaţional, au primit, la subiectul I, un fragment dintr-o poezie de Mihai Eminescu, text pe baza căruia au trebuit să identifice sinonime, rolul cratimei, folosirea unei locuţiuni, secvenţe care să contureze dimensiunea temporală a imaginarului poetic, motive literare, semnificaţii de figuri de stil, trăsături ale genului lirio şi comentariul primei strofe. În total, la subiectul I, au fost 9 cerinţe. La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre utilitatea telefoanelor mobile pentru omul contemporan. La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume, într-un basm cult studiat.

La clasa a XII-a, profil real-tehnologic şi vocaţional, cele 9 cerinţe de la Subiectul I au fost pe baza unui fragment dintr-o poezie de Adrian Maniu – „În seara asta”. La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre rolul dezbaterilor publice în adoptarea unor legi. La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile construcţiei unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu sau G. Călinescu.

Mâine, elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor susţine Proba obligatorie a profilului.  exclusiv, pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului şi specializării — 10 martie. Pe 10 martie 2016 va avea loc simularea Probei la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a). Pe 18 martie va avea loc afişarea rezultatelor.

Ministerul a stabilit că rezultatele de la aceste simulări vor fi analizate la nivelul fiecărei şcoli, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei şi şedinte cu părinţii.

Geanina NICORESCU