Asociaţia Pedagogică „Educatoarea”, în parteneriat cu Grădiniţa cu program prelungit „Moldocim” Bicaz, organizează, în perioada 15 – 16 martie, cea de-a III-a ediţie a Simpozionului regional „Gânduri de ecologist”, manifestare dedicată atât cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, cât şi preşcolarilor şi elevilor.
Activitatea se va desfăşura pe trei secţiuni. Prima secţiune este dedicată exemplelor de bune practici, adresându-se cadrelor didactice şi vizând identificarea modalităţilor concrete de abordare a educaţiei ecologice în învăţământul preuniversitar. Dascălii trebuie să prezinte experienţe didactice proprii, să formuleze opinii şi sugestii referitoare la optimizarea activităţilor în domeniu şi să ofere modele de bune practici dobândite prin proiecte sau parteneriate derulate ori aflate în derulare.
Celelalte două secţiuni se adresează atât preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, care trebuie să realizeze lucrări din materiale refolosibile pe tema „Viitorul este verde”, cât şi elevilor din ciclul gimnazial care vor aborda tema „Ambasadorii Mediului”, concepând postere cu mesaje ecologice.
Fiecare participant la secţiunea I va primi diplomă de participare. Creaţiile preşcolarilor şi elevilor vor fi expuse în cadrul unei expoziţii, jurizate de un juriu de specialitate, iar premierea acestora se va face în ziua desfăşurării simpozionului, acordându-se locul I, locul II, locul III şi menţiuni, pe nivele de învăţământ.
Luna pădurii (15 martie – 15 aprilie) este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, având drept scop sensibilizarea oamenilor în ceea ce priveşte importanţa conservării mediului înconjurător, în special a pădurilor.
Sărbătoarea îşi are începuturile în anul 1872, când în Statele Unite a debutat o campanie de sădire a arborilor, ca urmare a despăduririlor tot mai accenuate.
În România, Luna Pădurii a fost marcată pentru prima dată în 1902, de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, sub denumirea de „Sărbătoarea sădirii arborelui”.
Irina NASTASIU