Simpozion internaţional „Integrarea copilului autist în învăţământul de masă”

autism

* „Trebuie să atrageţi atenţia administraţiei, din care fac şi eu parte, că aceşti copii pot fi recuperaţi şi integraţi în societate”, a spus vice-primarul Aurelia Simionică

În cadrul unui amplu proiect, derulat de Şcoala Gimnazială „Daniela Cuciuc” în parteneriat cu Fundaţia „Haven în România” din Anglia cu sprijinul Fundaţiei „Haven speranţa tuturor” din Piatra Neamţ, ieri s-a desfăşurat Simpozionul internaţional cu tema „Integrarea copilului autist în învăţământul de masă”. Specialiştii din Anglia au prezentat modalităţile concrete de lucru cu elevul autist, bazate pe expertiza şi experienţa lor îndelungată şi aplicată pe cazuri concrete de la noi. La eveniment au participat vice-primarul Aurelia Simionică şi inspectorul general şcolar adjunct Elena Laiu, în semn de recunoştinţă pentru susţinerea de care au dat dovadă de-a lungul anilor partenerii din străinătate dar şi pentru încurajarea cadrelor didactice de a accepta şi lucra cât mai bine cu astfel de copii cu probleme de sănătate.

La evenimentul de ieri au participat atât reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar NEamţ cât şi ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Neamţ, directori, cadre didactice cât şi părinţi ai copiilor cu autism.

„Trebuie să atrageţi atenţia administraţiei, din care fac şi eu parte, că aceşti copii pot fi recuperaţi şi integraţi în societate”, a spus vice-primarul Aurelia Simionică. „Integrarea autiştilor în sistemul de învăţământ este o provocare pentru cadrele didactice, pentru că dumnealor trebuie să aducă această schimbare de mentalitate atât în cancelarie cât şi în rândul părinţilor care au copii sănătoşi. Dumneavoastră, cei care sunteţi în prima linie, să atrageţi atenţia administraţiei, din care fac şi eu parte, că aceşti copii cu autism pot fi recuperaţi şi integraţi în societate. Vă asigur de tot sprijinul meu, iar ţin să vă anunţ, luând act de problemele pe care le întâmpinaţi, că avem în proiect construirea unui centru social unde aceşti copii să se bucure de asistenţă de specialitate”.

Aşa cum a subliniat şi inspectorul general şcolar adjunct Elena Laiu, „dacă aceşti copii nu vorbesc, nu înseamnă că nu au nimic de spus; ei vor doar să-i ascultăm. Felicit cadrele didactice ale Şcolii „Daniela Cuciuc” pentru iniţiativa de a le întinde o mână acestor copii care nu au dizabilităţi, ci au altfel de abilităţi. Consider că aceşti elevi nu trebuie ţinuţiu departe de învăţământul de masă, ci trebuie integraţi”.

Profesoara Niculina Niţă, directoarea Şcolii Gimnaziale „Daniela Cuciuc”, este cea care a iniţiat acest proiect de integrare a copiilor, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, cu rezultate foarte bune până în prezent.

Geanina NICORESCU