Simona Halep, un model de urmat

romeo stoica Romeo Stoica, antrenorul clubului de tenis Condor din Piatra Neamţ, spune că performanţa realizată de Simona Halep, prin disputarea finalei la turneul campioanelor din Singapore, este una dintre cele mai mai mari din istoria tenisului din România. Antrenorul pietrean consideră că jucătoarea noastră putea să o învingă şi a doua oară, în finală, pe numărul 1 mondial, Serena Williams, însă emoţiile finalei şi intensitatea competiţiei au dus la un joc mai puţin reuşit de Simona. Romeo Stoica consideră că Simona Halep nu se va opri aici, poate progresa mai mult în viitor şi speră ca rezultatele ei din 2014 să reprezinte un imbold pentru toţi jucătorii de tenis din România. Antrenorul de la clubul Condor a vorbit despre performanţa Simonei Halep la turneul campioanelor, despre impactul acestui rezultat, dar şi despre activitatea de la clubul său, atât a copiilor cât şi a sa, el fiind angrenat în competiţiile rezervate veteranilor.

Rep: Domnule Stoica, un moment mare pentru tenisul din România. Credeţi că Simona Halep putea să o învingă încă o dată pe Serena Williams şi în finala de la Singapore?

R.S: Într-adevăr, Simona face istorie în momentul acesta. M-a bucurat extraordinar de mult reuşita ei la Singapore, iar după meciul cu Serena din grupe am considerat ca fiind un rezultat de excepţie, însă privind meciul retrospectiv mi-am dat seama că totuşi Williams, la momentul respectiv, nu a jucat la adevărata ei valoare şi am observat greşeli pe carele fac chiar şi copiii de la mine de la teren, atunci când le spun să îndoaie genunchii şi nu o fac. Avusese momente simple în care nu conducea jocul. Era firesc ca ea să îşi dorescă revanşa, nu mă aşteptam ca ea să fie atât de categorică. Meciul s-a tranşat în momentul în care Simona, la 2 – 1, avusese minge de ghem şi putea să fructifice acel avantaj şi să realizeze diferenţa la două ghemuri. Ulterior avusese din nou posibilitatea de a face break la 2 – 2, iar Serena a aşteptat acel moment în care a avut avantaj şi de acolo a căpătat încredere, şi-a dat drumul la jocul acela efectiv în forţă şi a fost ca un tăvălug de neoprit. Simona, cu fizicul ei firav, nu a putut să facă faţă forţei serviciului de aproape 200 de km la oră, şi jocului în viteză, cu foarte mare precizie şi atac consistent. Eu sunt fericit ca şi român, ca şi om de tenis, să văd un asemenea rezultat, este un rezultat deosebit, chiar dacă Simona nu a reuşit să câştige concursul, se află pe locul 3 mondial. Sunt de asemenea foarte mândru cu fiica mea, Ilinca Stoica, a fost în urmă cu ceva vreme colegă cu Simona în echipa lotului naţional, că au stat împreună în aceiaşi cameră de hotel la lot, şi câtva timp au făcut un uşor tandem şi m-aş fi bucurat ca şi Ilinca să urmeze drumul ei, chiar dacă nu la un nivel atât de ridicat, dar locul ei ar fi fost totuşi în prima sută.

Rep: Era geu să o bată în decurs de o săptămână de două ori pe Serena Williams?

R.S: Dacă Serena ar fi jucat cum a jucat prima dată, Simona ar fi reuşit să o bată pentru că este constantă. Repet, ruptura s-a făcut acolo unde Simona nu a reuşit să concretizeze acel scor de 3 – 1. Dacă ar fi făcut 3 – 1, Serena ori ar fi jucat prudent ori ar fi jucat puţin mai decisiv şi ar fi împrăştiat mingile, iar Simona ar fi reuşit să îşi concretizeze avantajul mai mult în primul set, iar în al doilea, probabil ar fi reuşit să o învingă.

Rep: Ce reprezintă pentru tenisul românesc o finală de turneu al campioanelor?

R.S: Eu cred că acesta este un moment de cotitură, rezultat pe care noi nu l-am mai avut de foarte mult timp, de pe vremea lui Ilie Năstase şi a Virginiei Ruzici. Deja şi la club la mine se simte aşa o revigorare a tenisului, vin copii mai mulţi la tenis, şi amatorii sunt mult mai interesaţi de acest sport. Eu cred că Simona mai are mult de spus în tenis, ea e de abia la început, are doar 23 de ani, iar rezultatele ei vor curge firesc la un nivel superior, şi sper din tot sufletul că atunci când va vrea să facă o investiţie din banii pe care îi va câştiga, o parte din ei îi va aloca tenisului pentru că până în momentul de faţă nimeni nu a reuşit, nici marii foşti jucători ai României, să facă o academie de tenis şi sper ca Simona să aibă acest gând şi să-l materializeze.

Rep: Aţi vorbit de Ilinca Stoica, ce rezultate a mai obţinut în SUA, pentru Universitatea Virginia Tech?

R.S: În momentul de faţă ţin legătura cu ea, şi Ilinca are rezultate deosebite peste ocean. În săptămâna care a trecut a câştigat un turneu regional al Atlanticului şi urmează ca după acest rezultat să meargă la campionatul naţional al Americii, de sală, care se desfăşoară în New York şi sper ca după ce va termina facultatea şi va mai avea răbdare şi potenţial să revină în circuitul WTA, cu puţin noroc, dacă vom găsi şi sponsori pe măsura efortului pe care va trebui să îl facă.

Rep: Ce concursuri au fost şi urmează pentru copiii de la clubul Condor?

R.S: Am avut concursuri până recent, am avut sportivi care au avut rezultate bune la turneele de la Bacău, Oneşti şi Iaşi şi pot să îi menţionez pe Maria Corduneanu, pe Eduard Tentiuc, pe Vlad Andrieş, pe Mihai David, pe Maia Todiriţe. Sunt copii talentaţi care se pregătesc încă afară până când vremea se va strica. Avem concursuri la începutul lunii viitoare în sală la Adjud şi urmează să urmărim clasamentul să vedem ce turnee mai sunt în zonă ca să putem să le atacăm.

Rep: Aţi concurat la Mediaş ultima dată, mai aveţi în calendar vreun concurs la veterani?

R.S: Am stat foarte mult timp în colivie şi dacă tot ştiu să joc tenis şi alţii o fac şi vor să joace acest minunat sport, eu m-am gândit că e păcat să stau cu armele în pod şi totuşi aş putea să mai joc atâta timp cât foarte multă lume, şi de vârsta mea, şi mai în vârstă decât mine, evoluează la turnee naţionale şi internaţionale. La Mediaş am reuşit să câştig primul meu turneu internaţional ITF, am făcut clasament naţional, mă aflu pe locul 7 după 2-3 turnee, pe locul 536 mondial, aceste rezultate îmi dau curaj de a mai continua. Am primit invitaţie la un concurs în Ungaria, luna viitoare, un concurs internaţional de gradul 2 foarte puternic, m-am înscris la acest concurs, rămâne de văzut dacă îl voi putea onora cu prezenţa, dacă voi putea să mă pregătesc până atunci mă voi duce. A fost campionatul mondial de seniori, de veterani, în Antalya, m-am uitat pe înscrieri au participat foarte mulţi sportivi din toată lumea. Am rămas surprins să văd că este categorie la 85 de ani şi au participat vreo 16 jucători din toată lumea, inclusiv femei de această vârstă, care joacă şi simplu şi dublu şi dublu mixt. Atâta timp cât acest sport este accesibil şi te vezi cu prietenii, eu zic că nu e bine doar pentru mine, e bine pentru toţi cei care îl practică, şi le recomand tuturor să facă nu numai tenis, ci orice sport.

Poză juniori