Siguranța în mediul on-line

Tinerii de la centrul after-school „Creștem Împreună“ al organizației „Salvați Copiii“, Filiala Neamț au primit miercuri vizita polițiștilor de prevenire în „Săptămâna Prevenirii Criminalității“.

A doua zi dedicată siguranței pe Internet a oferit posibilitatea copiilor care au părinți plecați la muncă în străinătate să discute cu ofițerii despre un subiect sensibil și de actualitate. „Polițiștii nemțeni au continuat activitățile în unitățile școlare, pentru prevenirea victimizării tinerilor în cazul infracțiunilor cibernetice, dar și pentru diminuarea riscurilor ce pot decurge din accesarea site-urilor neautorizate sau a jocurilor care pot determina autoagresiuni“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea.

Copiii centrului after-school au fost aleși pentru o sesiune de discuții, deoarece ei sunt în grija bunicilor și a rudelor, care de cele mai multe ori pot fi depășiți de anumite aspect ce țin de tehnologia modernă. „Polițiștii le-au prezentat filme și videoclipuri cu tema zilei, iar într-o atmosferă calda și prietenoasă au fost discutate problemele cu care se confruntă din cauza lipsei părinților și au primit deschis sfaturile și recomandările ofițerului de prevenire“, a precizat aceeași sursă.

Tot miercuri, 5 aprilie, pentru promovarea acestui tip de prevenție în rândul liceenilor polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică Neamț au fost prezenți la școlile din localitățile Borca și Pipirig. Discuțiile purtate cu elevii s-au centrat pe protecția informațiilor personale, anturajele din mediul online, secretizarea parolei de e-mail, dar și pe situațiile în care tinerii se simt amenințați sau umiliți în mediul virtual și ar trebui să anunțe părinți, profesorii sau poliția.

Cât privește siguranța în mediul virtual, Poliția Română a demarat o campanie de informare încă de la începutul lunii martie 2017, pentru prevenirea infracționalității în mediul on-line, prin care se dorește conștientizarea pericolelor de pe internet și prevenirea victimizării tinerilor, cu accent pe pornografie infantilă, cyberbuling și trafic de persoane.

Dincolo de campania poliției, să nu uităm că un rol esențial în prevenirea infracționalității cibernetice îl dețin părinții, care trebuie să-și supravegheze copilul pentru a sesiza anumite schimbări de comportament și pentru a interveni în timp util. (C.I.)