Și viceprimarii muncesc

Chiar și în preajma sărbătorilor, gospodarii localităților nu șomează

* Balastare de drumuri, completarea iluminatului stradal, toaletarea copacilor, reparații la poduri, implicare în organizarea manifestărilor cu obiceiuri de iarnă – acestea sunt principalele activități din agenda viceprimarilor la final de an
Un an întreg, când e vorba de ceva bun sau rău într-o administrație locală, în față apare primarul. Așa e și normal, el are ștampila primăriei în buzunar, el reprezintă (conform legii) administrația locală, el – primarul – are în spate și încărcătura votului direct și uninominal prin care a fost ales.
Lângă primar este însă și viceprimarul. Mai eficient sau nu. Mai cu inițiativă sau ”lasă-mă să te las”.
Pe câțiva adjuncți din administrația nemțeană i-am luat la întrebări. Și au avut ce răspunde

Cu gândul la avariile reţelei electrice

Viceprimarul Constantin Hodor de la Roznov nu se poate plânge de lipsă de activitate în această perioadă. ”Sfârșitul de an este, la noi, mai încărcat decât restul anului. În ultimele două săptămâni am condus direct operațiunea de toaletare a copacilor de pe drumul național. Am început de la granița cu Săvinești și am ajuns până la cea cu Zănești. Era necesară această activitate, mai ales că unele dintre cablurile electrice trec pe lângă copaci. Cum bătea vântul, apărea și o avarie așa că împreună cu domnul primar am stabilit că e musai să facem treaba asta că o să vină și zăpada, și crivățul… Apoi au fost foarte multe activități în care a fost nevoie de sprijinul meu la organizare. Domnul primar a avut și el o lună decembrie foarte plină și era normal să fiu alături de el. De Moș Crăciun a fost acțiunea cu cadouri pentru toți copiii din Roznov. Duminică a fost Festivalul de Datini. În spatele oricărei acțiuni de acest gen se află foarte multe detalii organizatorice care trebuie stabilite din timp și rezolvate pas cu pas. Dar nu aș vrea să se înțeleagă că îmi arog eu vreun merit exclusiv, eu am fost doar o rotiță într-un mecanism în care și domnul primar, și consiliul local, și aparatul din primărie și alți parteneri şi-au adus contribuția…”, a declarat viceprimarul Hodor.

Drumuri, poduri, becuri și luminițe…

Viceprimarul Vasile Puică de la Borlești este nou în această funcție. Are doar o lună și câteva zile de când a fost instalat de noua majoritate din Consiliul Local. Dar a intrat rapid ”în pâine”, mai ales că, din postura anterioară de consilier, avea deja o listă de priorități. ”Uff, sunt multe probleme în care m-am implicat și mai sunt o grămadă de făcut. Prioritizarea au făcut-o colegii consilieri și cetățenii care, zi de zi, mă opresc pe stradă și spun că trebuie și aia, și aia… Și unde nu e vorba de investiții mari, ca bani, ci doar de implicare și de resurse rezonabile. Una din problemele importante rezolvate în această perioadă a fost podul de pe drumul comunal care duce la Mănăstirea Gruiu (cu Hramul Sfânta Mina). E un drum care face legătura între Borlești și Piatra Șoimului, folosit de oamenii din ambele comune, dar și de enoriașii sau turiștii care vin la mănăstire. Acum am realizat practic un pod nou, cu tuburi, cu gabioane de protecție. Urmează, după sărbători, să mai facem betonarea și balustradele. Tot în perioada asta, cu camionul de la primărie și cu altul închiriat, am balastat două drumuri în Puriceni, zona Mărului. Per total, și la pod și la drumuri, au fost peste 200 de camioane de balast… Apoi am luat la verificat toate străzile, toți stâlpii de iluminat public și am completat cu peste 60 de becuri. Am fost de asemenea implicat în manifestările de sărbători, și azi (n.r. – ieri) la 3 după-amiaza avem urători în fața primăriei, 3 capre mari, cu căiuți, cu ofițeri, vor fi urși, cete, peste 100 de oameni… Sunt foarte mulțumit și de ornarea primăriei pentru sărbători. Am făcut Primăria cum nu a fost niciodată în această perioadă…”, a declarat Vasile Puică.

În eco-acțiune…

Tot pe fișa postului de „gospodar al comunei” e axată și activitatea din ultimele săptămâni a viceprimarului de Zănești. ”M-am ocupat cu balastarea străzilor din cartierul nou din Fauri (n.r. – locuințe noi ridicate de tineri pe pământ primit gratuit de la Consiliul Local) și a străzii Zorilor. Au fost cam 15 camioane de material, așezat cu autogrederul… Apoi, în satele Zănești și Traian am completat iluminatul public, cu vreo 120 de becuri și lămpi. O problemă foarte spinoasă, rezolvată tot în aceste zile, a fost, pe partea de curățenie, o haldă de gunoi apărută lângă satul Traian, în Băhniță. Au mai fost și niște litigii funciare, între vecini și, de asemenea, realizăm o punctare pe terenurile deținute în proprietate sau în arendă de o firmă agricolă din zonă. Activitate este…”, a precizat și viceprimarul de Zănești, Gheorghe Ciocoiu…
Daniel VINCA