Și Romsilva avertizează / Se aprind pădurile

AUSTRALIA-WEATHER-FIRE

 Numai într-o singură zi, în judeţul Neamţ au avut loc 3 incendii în fond forestier. Toate cele 3 incendii, produse sâmbătă, 15 martie 2014,  au fost cauzate de foc deschis fie în păşune, fie în gospodăriile oamenilor din apropierea pădurii.

Astfel, la Ocolul Silvic Pipirig focul din păşune s-a întins în fond forestier, în zona Chițigaia, aprinzând circa 500 mp de litieră, însă incendiul a fost stins în cursul zilei de sâmbătă cu participarea personalul ocolului.

În cadrul Ocolului Silvic Poiana Teiului s-a înregistrat o situaţie similară, cand 40 de angajaţi ai ocolului au participat la stingerea unui incendiu declanşat într-o păşune din apropierea pădurii, în zona Hangu-Audia.

Situaţia a fost cu totul alta la Ocolul Silvic Brateş, unde sâmbătă, 15.03.2014 în jurul orei 12.30, în UP. IX Stejaru, ua 6B-7B-7C, a izbucnit un incendiu foarte puternic de pădure care a afectat o suprafață compacta de 10 hectare. Focul a izbucnit din zona gospodăriilor din marginea pădurii şi pe fondul vremii călduroase și a vântului foarte puternic, s-a propagat foarte rapid pe versant cuprinzând o suprafaţă însemnată de pădure şi ameninţând cartierul Mărceni din oraşul Bicaz.

În condiţiile în care autospecialele Unităților de Pompieri din zonă nu aveau acces decât până la baza versantului, şi pe fondul unei mobilizări exemplare, cei peste 250 de lucrători silvici mobilizati din cadrul a 12 ocoale au acţionat, alături de pompieri, jandarmi şi populaţia din zonă. S-au folosit diverse unelte pentru stingerea incendiului, atât la baza versantului, în pădure, cât şi cu un număr de 5 TAF – uri, 3 rezervoare de circa 2 tone, cu care au cărat apă în coama versantului limitând extinderea incediului în fond forestier şi către blocurile din oraşul Bicaz.

Alături de utilajele ocoalelor silvice a fost folosit şi un utilaj forwarder pus la dispoziţie de către directorul SC Forestar, dl. Cristi Panaite, cu care a fost transportat în vârful  versantului un rezervor de 7 tone de apă.

Coordonarea acţiunilor din partea direcţiei silvice a fost asigurată, inclusiv prin prezenţa la faţa locului, de către directorul general al direcţiei, directorul comercial, responsabilul SIPP şi responsabilul PSI.

Incendiul a fost stins în proporţie de 100 % până duminică seara, dupa ce au fost folositi peste 100.000 litri de apă şi considerabile eforturi umane, zona fiind ţinută în continuare sub observaţie.

Cuantificarea materială a pagubelor acestui incendiu, precum şi a efortului şi consumurilor importantelor desfăşurări de forte impune o serie de concluzii şi recomandări drastice, în unele cazuri fiind necesare măsuri severe, amenzi corespunzatoare pentru cei vinovaţi de producerea unui asemenea eveniment. Poliţia Bicaz împreună cu ISU Neamţ şi Ocolul Silvic Brateş au identificat autorul incendiului în persoana unul copil de 10 ani din localitatea Bicaz, care s-a jucat cu chibrituri aprinse într-o zonă cu vegetaţie uscată. Urmare a acestor constatări a fost încheiat de către poliţie proces verbal de infracţiune, iar fapta se intrumentează în cadrul unui dosar penal.

Situaţia creată infaţişează posibilitatea unui dezastru, cum de la o simplă joacă cu chibriturile se poate ajunge la pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneneşti, dacă incediul s-ar fi propagat până în zona cu locuinţe din cartierul Mărceni.

În condiţiile în care se apropie sezonul cald, alături de incendierile haotice de păşuni sau terenuri agricole, arderea resturilor din gospodării, joaca interzisă cu focul a copiilor, cunoscutele grătare sau vetre de foc lăsate de turişti, predispun la apariţia tot atâtor focare de incendii, iar semnalul de alarmă se adresează tuturor cetăţenilor şi tuturor categoriilor de vârstă.

 

Andreea FLOREA