În numai o lună, trei locuri importante din Piatra Neamț au primit numele unor oameni care au făcut istorie și cinste municipiului. Începând din săptămâna aceasta, drumul de pe versantul Cozla de la stația de sosire Telegondolă până la monumentul geologic Trei Căldări se va numi Aleea Prof. Dumitru Almaș, denumire avizată și de Comisia Județeană de Atribuire de Denumiri Neamț. Dumitru Almaș, pe numele său adevărat Dumitru Ailincăi a fost prozator, istoric, scriitor, publicist și profesor universitar roman, autor de romane istorice și de biografii romanțate. Numele său se leagă, începând cu anul 1967 și până în 1971 de revista cu frecvență lunară „Magazin istoric“.
Corneliu Dan Borcia, veșnic la TT
Consilierii județeni au aprobat ca sala de repetiții și spectacole din Teatrul Tineretului Piatra Neamț să poarte numele Corneliu Dan Borcia, cel care a fost director, actor și regizor.
Inițiativa acestui proiect a avut o susținere largă, și i-a aparținut fiicei actorului, ziarista Catrinel Cojocaru.
Actorul Corneliu-Dan Borcia a murit anul trecut, pe 17 august, vârsta de 71 de ani, după o boală grea și lungă.
S-a născut la Sibiu, a copilărit la Tecuci și a absolvit Liceul „Emanuil Gojdu“ din Oradea și apoi Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1966. Din 1967 a lucrat ca actor al Teatrului Tineretului, iar între anii 1995-2001 a fost director al aceleiași prestigioase instituții, activitate în urma căreia a fost distins de Consiliul Britanic la Gala UNITER 2000. Corneliu-Dan Borcia a avut colaborări cu mai multe teatre din București, între care „Bulandra“, „Nottara“ și Teatrul Mic. Între cele mai memorabile roluri pe care le-a interpretat sunt cele din Tristan și Isolda (1967), Harap-Alb (1970), Bădăranii (1993), Orfanul Zhao (1995), Santiago el Campeon (2003).
Eroul Adrian Rugină, înapoi la „Petru Rareș“
Pietreanul Adrian Rugină, cel care a salvat vieți în tragedia de la Colectiv, va da numele unei săli de clasă sau unui laborator din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș“ din Piatra Neamț.
Originar din Piatra Neamț, în vârstă de 38 de ani, fost membru al trupei Teuton, el a ieșit printre primii din Colectiv după izbucnirea incendiului, însă s-a întors în club pentru a salva alte persoane. Decizia de a da denumirea unui spațiu din Colegiul „Petru Rareș“ aparține Consiliului de Administrație al liceului. Adrian Rugină s-a născut la Piatra Neamț și a făcut liceul la acest colegiu, iar joi a fost numit Cetățean de Onoare al municipiului Piatra Neamț, la inițiativa consilierului ALDE Cătălin Misăilă.
Cele trei denumiri recente nu sunt singurele din Neamț care poartă amprenta unor personalități remarcabile care s-au născut aici sau au lăsat în urmă lucrări și activități valoroase pentru județ. Enumerăm doar trei dintre acestea.
Gheorghe Teodorescu Kirileanu s-a născut în 1872 într-o comună care pe atunci aparținea Neamțului, a fost cărturar, bibliofil, folclorist și editor român, membru de onoare al Academiei Române. A dat numele Bibliotecii Județene Neamț. Din 1935 s-a stabilit la Piatra Neamț, în casa anume construită, pentru el și biblioteca sa, pe str. Ștefan cel Mare nr. 25 (astăzi – 27). La 24 februarie 1956 a donat orașului Piatra Neamț biblioteca sa de circa 30.000 de volume, cu publicații dintre anii 1630-1960.
Nicu Albu a fost prefect, primar și senator iar o stradă și o școală din Piatra Neamț îi poartă numele.
Calistrat Hogaș a fost scriitor, director la Gimnaziul Comunal din Piatra Neamț, oraș în care s-a și căsătorit. Numele îi este purtat, astăzi, de colegiul național care, până în 1954, s-a numit Liceul teoretic de fete.
Mariana OLTEAN TUDOSE