Şi alţi lideri politici nemțeni confirmă: Suntem filaţi de serviciile ilegale!

*oameni de administraţie sau lideri politici susţin că sunt monitorizaţi de foşti agenţi ai serviciilor

*aceştia cer autorităţilor statului să intervină şi să anihileze reţelele ilegale de filaj

*surse din structura centrală a SRI au confirmat demararea unei anchete în judeţul Neamţ

Dezvăluirile primarului Gheorghe Ştefan potrivit cărora o parte dintre liderii politici din judeţul Neamţ sunt monitorizaţi şi înregistraţi de servicii speciale ilegale, paralele cu cele ale statului român, i-au făcut pe mai mulţi oameni din politica şi administraţia nemţeană să rupă tăcerea.

Actuali sau foşti lideri de partide, reprezentanţi ai administraţiei locale sau judeţene susţin că au fost şi sunt filaţi constant. În unele situaţii, neprofesionist, iar în altele lăsând ”urme” cu scopul să transmită un mesaj, cei care s-ar ocupa cu astfel de îndeletniciri de tristă amintire folosesc tehnici de ultimă generaţie pentru filaj, şi în unele situaţii ilegale.

Tocmai aceste aspecte au stat la baza deschiderii unei anchete la nivelul central al SRI. Surse din cadrul structurii centrale au declarat că, pentru a elimina orice suspiciune că actuali angajaţi ai instituţiei ar lucra în slujba altor entităţi, SRI este obligat să demareze o anchetă urmare a declaraţiilor făcute de mai mulţi lideri politico-administrativi.

De asemenea, ancheta va stabili dacă şi cine a organizat astfel de structuri paralale, dacă acestea sunt legale şi dacă scopul înfiinţării lor a fost de a comite infracţiuni. Până la finalizarea anchetei vă prezentăm declaraţiile unor oameni care susţin că odată cu ascensiunea în funcţii politice şi administrative au devenit adevărate ţinte.

 

Aurelia Simionică: Am reţineri şi când îmi trimit soţul după borş!

Aurelia Simionică este viceprimar al municipiului Piatra Neamţ şi preşedinta organizaţiei PSD Piatra Neamţ. Odată cu ascensiunea în aceste funcţii, viaţa i s-a schimbat nu doar în bine. Aurelia Simionică a declarat că a ajuns să aibă reţineri şi când îşi trimite, telefonic, soţul să cumpere borş din piaţă.

”Punctul meu de vedere este că atâta timp cât se respectă legea avem toate şansele să trăim într-un stat de drept. În ceea ce înseamnă serviciile de altă calitate, ilegale, ar trebui depistate şi contracarate iar cetăţenii să fie în siguranţă. Eu nu am argumente concrete pentru a spune că am fost sau sunt urmărită de aceste servicii ilegale. Dar am şi eu perioade când sunt la limita paranoia. Am reţineri şi când îi spun soţului meu, la telefon, să cumpere borş. Acest sentiment nu l-am avut până în 1989”, a declarat viceprimarul Aurelia Simionică, preşedintele PSD Piatra Neamţ.

 

Emilia Arcan: Mă simt urmărită!

Şi Emilia Arcan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ se simte urmărită. Şi n-ar fi nimic dacă s-ar întâmpla din partea instituţiilor legale, ale statului, dar Emilia Arcan spune că are toate motivele şi indiciile să creadă că se întâmplă din alte zone.

”Eu am mai avut şi mail-ul spart dar şi prin telefon se simte pentru că sunt diferite sunete, zgomote, voce dublă. Eu am astfel de semne de mai multă vreme. Aceste lucruri se întâmplă în special de când am fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, mai exact dintr-un anumit moment al funcţiei de vicepreşedinte. La început parcă refuzam să cred aceste lucruri, dar dacă într-adevăr sunt persoane care se ocupă cu aşa ceva nu este normal. Concret nu am nimic dar am simţit că sunt urmărită. La început credeam că sunt paranoia dar sunt monitorizată.

Totuşi privesc detaşat acest lucru pentru că nu am nimic de ascuns. Oricum nu este confortabil. Unii mă puneau să repet unele lucruri la telefon, alteori am avut surpriza ca unele persoane care nu au participat la discuţii private să ştie amănunte despre acele discuţii”, a declarat vicepreşedintele CJ Neamţ, Emilia Arcan.

 

Dan Manoliu: Sunt semne ale serviciilor ilegale!

Dan Manoliu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ a declarat că are semnale şi semne că este filat şi nu neapărat de serviciile statului.

”Am avut senzaţia că sunt urmărit sau ascultat dar neavând nimic de ascuns nu am dat importanţă. Dar se simte asta uneori. Există senzaţia că eşti urmărit şi chiar sunt semne şi nu mă refer neapărat la serviciile legale. Sunt semnale şi semne că eşti urmărit şi monitorizat. În ziua de astăzi ce mai este normal? Noi încercăm să fim corecţi şi am luat-o ca atare”, a declarat vicepreşedintele CJ Neamţ, Dan Manoliu.

 

Mihai Fărcăşanu: Mi s-a spus în faţă!

Mihai Fărcăşanu, fostul lider al PP-DD Neamţ şi fost vicepreşedinte al CJ Neamţ a declarat că i s-a spus direct că îi sunt urmăriţi toţi paşii. Fărcăşanu consideră că astfel se încerca un tip de presiune pentru a executa diverse comenzi. Consecinţa nesupunerii a fost pierderea celor două funcţii.

”Mie mi-a spus o persoană importantă direct, în faţă, că ştie exact ce am discutat cu altcineva. Şi mi-a dat şi amănunte crezând că mă sperii şi mă supun. Ori nu s-a întâmplat aşa ceva şi mi-am pierdut funcţia de preşedinte de partid şi de la Consiliul Judeţean. Aşa că sunt sigur că există astfel de filaje”, a declarat fostul vicepreşedinte al CJ Neamţ, Mihai Fărcăşanu.

 

Ionel Arsene: Am fost monitorizat, ascultat, urmărit!

Deputatul Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ a fost tranşant cu privire la existenţa unor servicii speciale ilegale. Arsene a declarat că a fost urmărit, ascultat şi monitorizat de astfel de structuri.

”Ca să fiu tranşant şi categoric, am simţit că sunt monitorizat. Faptul că SRI sau alte instituţii ale statului monitorizează pe cineva, atâta timp cât au motive mi se pare foarte corect. Deci nu am nicio problemă din acest punct de vedere. Dar am simţit că am fost monitorizat, ascultat şi urmărit, şi am văzut maşini după mine, de la servicii paralele cu serviciile statului român. Mi s-a şi spus în diferite situaţii că ”lasă că ştiu eu unde ai fost”, ”lasă că ştiu eu ce ai vorbit cu ăla”, ”lasă că ştiu eu pe ce parte dormi noaptea”. Chestia asta o fac nişte oameni care vin din regimul trecut, pentru care nu am nici un respect şi care aşa au fost învăţaţi să facă toată viaţa. Mie nu îmi este frică de ei. Am încredere în instituţiile statului că se vor autosesiza şi vor lua măsuri pentru că este vorba de atentat la instituţiile statului. Nu se poate să existe aşa ceva, oamenii politici şi de afacere să fie monitorizaţi de foşti angajaţi ai serviciilor aflaţi în slujba cuiva”, a declarat deputatul Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ.

 

Prefectul George Lazăr: Nu ştiu, nu cred!

Prefectul George Lazăr, care prin natura funcţiei primeşte informări oficiale de la toate structurile statului susţine că nu are informaţii dar nici nu crede în existenţa unor structuri paralele de informaţii. În acelaşi timp, George Lazăr a adăugat că nu a simţit niciodată că ar fi fost urmărit sau monitorizat de cineva.

”Eu nu ştiu de astfel de servicii paralele, nu am cunoştinţă de aşa ceva. Eu, în calitatea de prefect, lucrez cu autorităţile statului român. Cu alte autorităţi nu am lucrat şi nici nu avem cum să lucrăm. Eu nu ştiu să existe şi să funcţioneze pe teritoriul judeţului Neamţ astfel de servicii paralale, sau paramilitare, de informaţii. Unor oameni li se poate părea aşa dar eu unul nu m-am simţit vizat de aşa ceva. Eu cred că nu există astfel de servicii într-un stat normal şi de drept”, a declarat prefectul George Lazăr.

Gabriel APETRII

Ce acuză Gheorghe Ştefan

Până la sfârşitul săptămânii trecute, subiectul unor structuri de filaj ilegale a fost unul tabu. În medii mai mult sau mai puţin ermetice se discuta de astfel de servicii paralele dar nimeni nu avea curajul să facă publice aceste bănuieli sau chiar dovezi.

Primarul Gheorghe Ştefan a fost primul care a declarat răspicat că este filat de foşti ofiţeri de informaţii şi a cerut instituţiilor statului să intervină.

”Nu am nimic împotriva monitorizării serviciilor speciale ale statului, să îşi facă datoria. Dar sunt alţii cu servicii paralale, ilegale, care sunt folosite împotriva oamenilor politici şi aici trebuie să intervină statul de drept. Când eşti ameninţat tu şi copiii tăi nu mai ai de-aface cu statul de drept, mai ales în judeţul Neamţ. Mie nu îmi este teamă. Repet, SRI este o structură normală şi corectă. Dar sunt structuri securisto-comuniste, oameni care au lucrat în Securitate şi acum lucrează împotriva unor persoane şi în favoarea altora, în favoarea unor agenţi economici. Eu sper ca în judeţul Neamţ să mai fie şi oameni de calitate şi să recunoască la momentul respectiv cât au fost de hărţuiţi, şantajaţi, ameninţaţi. Ştiu că apare această teamă la om dar dacă o să tăcem toţi, vom ajunge ca în sclavagism. Dacă acest sistem securisto-comunist va reuşi, este o dezamăgire pentru români”, a declarat primarul Gheorghe Ştefan.