Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria

Bistrita-icoana Sf Ana facatoare de minuni *La icoana Sfintei Ana de la Mănăstirea Bistrița s-au rugat pentru a avea copii Maria Enescu, mama lui George Enescu, și Emilia Porumbescu, mama lui Ciprian Porumbescu

Pe 9 septembrie, a doua zi după Nașterea Maicii Domnului, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților, Drepților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria. Sfântul Ioachim era descendent al Regelui David, iar Ana era fiica preotului Matan, din tribul lui Levi, asemenea Marelui Preot Aaron. Matan a avut trei fiice: Maria, Zoe și Ana. Maria s-a căsătorit în Betleem și a născut-o pe Salomeea, Zoe s-a măritat și ea în Betleem și a născut-o pe Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, iar Ana s-a măritat în Nazaret cu Ioachim și la o vârstă înaintată a născut-o pe Maica Domnului.

Ioachim și Ana au fost căsătoriți timp de cincizeci de ani fără să aibă copii. Au trăit în liniște și credință, folosind doar o treime din venitul lor pentru ei înșiși și dând o treime săracilor și o treime Templului, ei fiind foarte înstăriți. Pe când erau deja bătrâni și aflându-se în Ierusalim ca să jertfească Domnului, Marele Preot Isahar l-a mustrat pe Ioachim, spunându-i: „Tu nu ești vrednic să aduci jertfă cu aceste mâini sterpe“, căci a nu avea copii era privit atunci ca o pedeapsă divină. Acest lucru a adus multă amărăciune în sufletele celor doi soți care au plecat acasă cu inima îndurerată. Atunci, cei doi au început să postească și să se roage cu lacrimi, pentru ca Dumnezeu să le dăruiască un prunc.

Într-o zi, îngerul Domnului i s-a arătat Anei, zicându-i: „Ano, Ano, s-a auzit rugăciunea ta și suspinurile tale au străbătut norii, iar lacrimile tale au ajuns înaintea lui Dumnezeu și, iată, vei zămisli și vei naște pe fiica cea prea binecuvântată, pentru care se vor binecuvânta toate semințiile pământului. Printr-însa se va da mântuire la toată lumea și se va chema numele ei Maria“.

În același ceas, același înger s-a arătat lui Ioachim în pustie, zicându-i: „Ioachime, Ioachime, a auzit Dumnezeu rugăciunea ta și a voit să-ți dea ție darul Său că, iată, femeia ta, Ana, va zămisli și va naște ție o fiică, a cărei odrăslire pe pământ la toată lumea va fi bucurie! Și acesta să-ți fie ție semnul adevăratei mele bune vestiri: să mergi în Ierusalim la biserica Domnului și acolo vei afla, la porțile cele de aur, pe soția ta Ana, căreia aceeași bucurie i s-a vestit“.

Ana a rămas în curând însărcinată, iar peste nouă luni a născut-o pe Sfânta Fecioară Maria. Zămislirea Maicii Domnului este prăznuită de Biserică în 9 decembrie, iar Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie.

„Nu te teme, că fiica ta s-a vindecat!“

Icoana Sfintei Ana de la Mănăstirea Bistrița este una dintre icoanele cele mai cinstite din Moldova. Se spune că icoana scoate diavolii din oameni, vindecă bolnavii, dă rod pântecelor sterpe și alungă seceta.

Potrivit tradiției, icoana a fost dăruită Doamnei Ana, soția lui Alexandru cel Bun, de către împărăteasa Irena (Ana), soția împăratului bizantin Manuel al II-lea Paleologul și de către Patriarhul Matei al Constantinopolului, în anul 1401. Încă din vechime, rugăciunile săvârșite înaintea icoanei au dus la vindecarea demonizaților.

Un caz cutremurător a avut ca protagonistă pe o creștină din Bistrița, Neamț, cu o fetiță bolnavă, în vârstă de 5 ani, pe nume Ana. În fiecare lună, ea mai adăuga o boală: ba răceală, ba infecție urinară, ba avea accidente casnice, destul de grave. În cele din urmă, copila s-a îmbolnăvit și de epilepsie.

Văzând aceasta, femeia și-a luat fetița în brațe și, venind la icoana Sfintei Ana, a căzut în genunchi, izbucnind în hohote de plâns.  „Preasfântă Ana, făcătoare de minuni, îți dăruiesc ție această fetiță, fă-o sănătoasă!“, a șoptit femeia.

În clipa următoare, copila a început să tremure în spasme și să facă spume la gură. „E chinuită de duhul cel rău!“, șușoteau călugării speriați, făcându-și semnul crucii. La un moment dat, fetița s-a liniștit intrând într-un somn adânc. Nu reacționa la ciupituri, la înțepături cu acul în talpă și nici la zgomote. Mama micuței Ana, crezând că aceasta va muri, s-a întors cu ea acasă, ducându-se direct la spital, unde medicii au internat-o pentru investigații amănunțite. A așezat-o în pătuț, urmând ca a doua zi să afle rezultatele analizelor. Noaptea, însă, în vis, femeii i s-a arătat Sfânta Ana din icoană, care s-a apropiat de pat și i-a zis: „Nu te teme, că fiica ta s-a vindecat! Ea doarme acum somn greu pentru că se reface“. Mama copilei s-a speriat, dar, când s-a trezit și s-a dus la căpătâiul fetiței, aceasta i-a cerut de mâncare. Îi era foame…  Din ceasul acela, micuța s-a însănătoșit complet. A doua zi, toate analizele au ieșit bune. Când s-a făcut mare, fata s-a călugărit, dedicându-și viața mănăstirii (minune consemnată de Editura Mateescu).

Tot aici, la icoana Sfintei Ana, s-au rugat pentru a avea copii Maria Enescu, mama lui George Enescu, și Emilia Porumbescu, mama lui Ciprian Porumbescu. De asemenea, icoana Sfintei Ana a fost solicitată, de-a lungul timpului, de parohiile din toată Moldova,  pentru organizarea procesiunilor de aducere a ploii, în caz de secetă.

Irina NASTASIU