Sfaturi practice: lalele pantate în…vază

*Înfloresc fără a avea nevoie de pământ

Lalelele sunt dintre cele mai frumoase și încântătoare plante pe care le putem admira. Din păcate, ne putem bucura din plin de frumusețea lalelelor doar primăvara, când înfloresc și umplu grădinile de culoare. Dacă iubești foarte mult lalelele, să știi că există și posibilitatea de a ne bucura de aceste flori în orice sezon al anului. Acest lucru este posibil datorită apei, în care lalelele pot să înflorească fără a avea nevoie de pământ.

*Lalele crescute în apă, din bulbi și nu din semințe!

Înainte de a decide să plantăm lalele în apă, este să alegem corect specia. Vom avea nevoie de bulbi, nu de semințe. Bulbii lalelelor pot fi păstraţi de la un an la altul, astfel încât să avem întotdeauna materia de plantat disponibil. Pentru a crește lalele în apă ne trebuie bulbi mari, care sa aibă un aspect sănătos și viguros.

* Cum să păstrezi bulbii de allele

Se știe, lalele înfloresc primăvara. Acest lucru face ca bulbii să se adapteze la flori după o perioadă de frig. Astfel, dacă le creezi condițiile de iarnă, le poti face să înflorească înainte de timp. Mulți dintre bulbii care sunt vânduți în magazinele specializate sunt tratați în acest sens, așadar poți sări acest pas. În cazul în care nu vrei sa cumperi bulbii, este recomandat să-i pui înainte pentru o săptămâna în frigider. Este important ca temperatura să fie întotdeauna între 1 și 10 grade. Dacă temperatura va fi mai mică, bulbii vor îngheța.Este important ca aceștia să se afle într-un vas separat de restul hranei, deoarece se pot influența reciproc. Cel mai bine este să introduci bulbii într-un borcan de sticlă și să-l laşi în interiorul frigiderului, fără capac.
Odată ce avem bulbii potriviți de lalele, trebuie să pregătim vaza în care vrem să le creștem. În recipient  punem o bază de pietre sau marmură, pentru ca apa să rămână în partea inferioară, iar bulbii sa stea în partea superioara, fără a atinge apa. Este foarte important ca bulbii sa nu atingă apa, deoarece vor putrezi. Bulbii trebuie să fie însă destul de apropiați încât prezența apei să stimuleaze creșterea lor. După ce vasul cu pietre este gata, adaugăm apă.  Odată cu evaporarea apei, umplem vasul astfel încât să rămână întotdeauna la aceeași nivel.
În câteva zile, bulbii vor prinde rădăcini în partea de jos, care se vor extinde în direcția apei. În timp, tulpina lalelei va începe să înflorească în partea de sus. Bulbii se vor transforma apoi în  în lalele adulte.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU