Sfaturi practice în livadă și podgorie

06/05/2018

*Soluții de protecție a pomilor și contra buruienilor
*Folosite în tandem, garantează dezvoltarea optimă
Pentru livezile nou înființate, specialiștii recomandă plasele de protecţie a pomişorilor şi al agrotextilului antiburuieni. Folosirea lor în tandem garantează dezvoltarea optimă a pomilor şi butaşilor de vie proaspăt plantaţi, atât la nivelul părţilor aeriene, cât şi la cel al rădăcinilor, care vor beneficia de toţi nutrienţii din sol în absenţa buruienilor.
* Plasa de protecţie pomi
Plasa pentru protecţia pomilor este cunoscută ca soluţia optimă de apărare a livezilor pe timp de iarnă, când –instalată corect – împiedică iepurii şi alte rozătoare sălbatice, rămase fără surse de hrană, să distrugă scoarţa pomilor.
Această plasă se poate instala chiar din momentul plantării puieţilor pomicoli, la conceperea noii livezi. Instalată în jurul puieţilor fructiferi proaspăt plantaţi, plasa de protecţie accelerează creşterea acestora, protejează tulpina fragilă de vântul puternic și nu împiedică aplicarea udării şi tratamentelor chimice.
Plasa de sârmă se pretează atât la plantarea pomilor fructiferi, cât şi la cultivarea viţei de vie. Plasa este disponibilă în formă tubulară sau plană şi poate fi fixată cu uşurinţă prin capsare sau ţintuire pe suporturile folosite.
Plasele de protecţie se pot folosi şi la plantarea puieţilor forestieri, instalarea reduce timpul pe care ar trebui să-l acordaţi întreţinerii lor.
*Agrotextilul antiburuieni
O protecţie suplimentară a noilor livezi se obţine dacă, pe lângă aceste plase care apără direct trunchiurile tinere, se aplică pe rânduri mulcirea cu folie din polipropilenă. Acest agrotextil cu ţesătură tip raşchel se foloseşte ca mulci permanent în culturi deschise de plante floricole şi în pepiniere, în plantații viticole şi pomicole, în amenajarea spațiilor verzi, producerea de gazon rolat, dar şi în spaţii închise cum ar fi serele şi solariile, pentru mulcirea rândurilor.
În livezile tinere, mai ales în acelea supra-intensive, mulcirea se aplică pe rândul de pomi, pe o lăţime de 1m – 1,5 m. Operaţiunea este necesară în special în zone secetoase sau pe soluri care pierd uşor umezeala. care se face după pregătirea prealabilă a terenului: afânare, fertilizare. Fiind permeabil pentru apă şi aer, favorizează pătrunderea apei din precipitaţii precum şi respiraţia solului.
Costul agrotextilului este recuperat rapid ca urmare a duratei mari de viaţă şi a reducerii necesartului de operaţiuni de întreţinere post-aplicare.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU

Lasa un comentariu