Sfaturi pentru grădină: plante ornamentale perene

04/05/2018

*Arbuști parfumați care înfrumusețează orice loc
În orice grădină trebuie să existe cel puțin un arbust ornamental, parfumat, care să facă serile sau diminețile petrecute în curte mai plăcute. Prezentăm trei arbuşti cu flori superbe, care ar trebui să se regăseasă în fiecare curte: liliacul, iasomia și glicina. Toate au flori superbe, frumos mirositoare, ușor de îngrijit și cu durată foarte lungă de viață.
*Liliacul, supranumit și „floarea memoriei”
Liliacul ne îmbie cu florile sale frumos parfumate, dar și viu colorate. Este una dintre cele mai populare flori de primăvară, cu un parfum delicat, subtil și persistent. Mirosul său ispititor, asemenea celui de trandafir, crin sau tuberoză, a devenit preferatul multor producatori de parfumuri sau cosmetice, bucurându-se de o faimă internațională.
Supranumit “floarea memoriei”, oamenii spun că mirosul său trezește amintiri de mult uitate, care pot fi retrăite în amănunt. Liliacul semnifică misterul iubirii, care poate face ca o persoană să uite de sine în dragostea pentru altul. În funcție de culorile sale, liliacul poate să transmită mesaje de dragoste sau sentimente prietenești. Pentru că un arbust de liliac are o viață destul de lungă, el mai semnifică tradiția, familia, moștenirea spirituală, putând fi dăruit părinților și rudelor.
Liliacul poate fi plantat primăvara, în lunile aprilie-mai, într-un loc însorit al grădinii. În prima lună de la plantare, liliacul are nevoie de două udări pe săptămână, apoi de o singură udare pe săptămână.
*Iasomia parfumează delicat aerul din jur
Iasomia are un parfum plăcut, cu note dulci. Această plantă cu flori delicate, în nuanțe de alb, înfrumusețează și parfumează rapid orice grădină. Florile acesteia se deschid seara, după apusul soarelui, parfumând delicat aerul din jur.
În limbajul simbolic al florilor, iasomia este asociată grației, iubirii, amabilității și bunătății, pentru că își răspândește cu atâta generozitate parfumul. Se spune că iasomia atrage iubirea și banii în casă. Despre acestă plantă se mai spune că încurajează visele profetice. Deci este o plantă perfectă pentru persoanele singure, pentru cupluri, dar și pentru cei care vor să-și dezvolte o afacere!
Deși iasomia este crescută mai mult în grădină, aceasta poate fi cultivată și în interior, în ghivece. Odată ce aduci iasomia acasă, vei renunța complet la odorizantele de cameră!
Iasomia nu are nevoie de îngrijiri speciale, se adaptează ușor atât unui loc însorit, cât și unui loc umbros. Aceasta plantă este rezistentă la boli și dăunători, având nevoie de udări doar în perioadele secetoase.
*Glicina, arbust cățărător ce înfumusețează orice loc
Glicina are flori superbe colorate în nuanțe de alb, galben, roz sau mov.
Florile, dispuse sub formă de ciorchini, emană un parfum discret, încântător. Acest arbust cățărător înfrumusețeaza rapid orice curte sau grădină. Poate fi plantat lângă casă, pentru a permite ramurilor să se întindă pe aceasta.
Glicina este un arbust rezistent, ce trăiește până la 20 de ani dacă este bine îngrijit. Arbustul are nevoie de udari doar în perioadele secetoase de vară. Udările trebuie făcute seara, după apusul soarelui. Pentru a-i spori înflorirea, arbustul are nevoie de tunderi anuale. Acestea pot fi efectuate fie toamna, târziu, dupa ce și-a pierdut ultimele frunze, dar înainte de venirea înghețului, fie primăvara devreme, înainte de apariția primilor muguri.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU