Sfaturi pentru grădina ecologică: alegerea plantelor

24/06/2018

De nelipsit de pe strauri: salvia, busuiocul, lavanda, crăiță, conduraș Excelente surse de obținere a insecticidelor ecologice

În grădină, plantele se influențează reciproc, unele se ajută între ele, denumite plante companion, iar altele dimpotrivă, acestea fiind plante noncompanion. În grădinăritul ecologic o asociere potrivită a plantelor este esențială, deoarece ne vom bucura de legume sănătoase fără să folosim soluții chimice pentru îndepărtarea dăunătorilor și a bolilor. Mirosurile pe care le emană unele plante sunt foarte eficiente în îndepărtarea dăunătorilor altor plante, reprezentând adevărate bariere de protecție. În schimb, plantele mai atractive pentru dăunători, deturnează atacul de la unele pe care dorim să le protejăm, fiind folosite în grădina ecologică ca plante capcană sau plante de sacrificiu. Dintr-o grădină ecologică n-ar trebui să lipsească: salvia, busuiocul, lavanda, crăiță, conduraș.

Plante medicinale-companion

Salvia este o plantă medicinală cunoscută și utilizată în multe scopuri încă din antichitate. Acum, lavanda este și un bună plantă companion în grădina ecologică. Respinge fluturii de varză, gândacii de fasole, musca morcovului și melcii. În perioada de înflorire, lavanda atrage albinele și fluturii stimulând astfel polenizarea plantelor. Se recomandă ca plantă companion pentru varza, conopida, broccoli, fasole, morcovi, roșii, căpșuni. Busuiocul, plantă medicinală cu multe calități benefice sănătații, se plantează între roșii, acestea sunt mai gustoase și mai aromate. Busuiocul respinge țânțarii și muștele, iar în perioada de înflorire atrage fluturi multicolori în grădină. Este un bun companion pentru roșii, ardei, fasole, varză, sfeclă, pătrunjel, sparanghel. Soiurile organice de busuioc pe care le cultiv în grădină sunt Red Ruben și Lemon. Lavanda este o plantă ce nu trebuie să lipsească din grădina ecologică. Pe lângă numeroasele utilizări din industria parfumurilor, a produselor cosmetice, în scopuri terapeutice (calmant al sistemului nervos, antidepresiv, diuretic) este și un excelent companion pentru plantele din gradină. Prin mirosul puternic alungă dăunătorii, dar atrage insecte benefice cum sunt albinele, fluturii care ajută la polenizarea plantelor, obținându-se astfel recolte de legume mai bune și mai sănătoase. Pentru a proteja trandafirii de păduchii verzi, se plantează lavanda printre rose.

„Plante sanitar”…

Crăița este „planta sanitar” care nu trebuie să lipsească din grădina ecologică. Se plantează aproape în fiecare strat, atât ca plantă decorativă, dar mai ales ca plantă companion. Rădăcina crăițelor eliberează o substanță care combate nematodele. Mirosul florilor îndepărtează musculițele albe, ține la distanță paraziții purtători de viruși care atacă roșiile, ardeii iuți, vinetele, respinge gândacul mexican de fasole, dar și unele afide, iar pe altele le atrage, având rol și de plantă capcană. Din substanțele care se găsesc în rădăcinile și florile crăițelor se produc insecticide ecologice. Condurași sau năsturei, pe lângă faptul că are frunzele și florile comestibile, atrag insectele dăunătoare cum ar fi afidele și omizile, jucând rolul de plantă capcană. De asemenea, respinge musculițele albe, fluturii de varză, gândacii de dovleci, castraveți și pepeni (Diabrotica si Acalymma). Protejează roșiile, vinetele, castraveții, dovlecii, dovleceii, pepenii, fasolea, varza, conopida, broccoli, gulia, ridichile și pomii fructiferi.

 

Lasa un comentariu