Sfaturi pentru grădină: cum se îngrijesc cactușii

* Adoră contactul direct cu soarele

*În lunile reci, se udă foarte rar sau deloc!

*Nu e bine să atingi puii și bobocii!

Originar din zonele aride ale Mexicului, cactusul este o plantă suculentă, pentru că stochează lichidele în trunchi. Nu are nevoie de condiții speciale, nici de prea multă apăși îi place să stea la soare. Chiar dacă, la prima vedere, aspectul țepos nu te atrage, există multe specii de cactuși care înfloresc foarte frumos. Și, mai mult decât atât, există și cactuși comestibili. Aceștia au frunzele cărnoase și ovale, cu o textura moale și crocantă. Gustul este similar cu cel al ardeiului sau cu cel de asparagus.

Este bine de știut că pentru îngrijirea unui cactus este nevoie de mai puțin de 5 minute pe sătptămână! Merită toată atenția noastră, la cât sunt de folositori și de frumoși!
*Plantarea și îngrijirea cactusului
Este indicat ca deasupra pământului în care este plantat cactusul să se pună pietre din mozaic sau pietre de râu, de dimensiuni mici. Nu numai că arartă mai bine, dar și protejează pământul Nu îndeasă pietrele în pământ, pentru a nu opri cactusul din creștere! Stratul  în care se plantează cactușii este un amestec format din două părți pământ și o parte nisip cu granulație mare. Ghiveciul pentru cactus poate să fie mic, nu mult mai mare decât planta în sine.
Cactusul adoră contactul direct cu soarele. Este recomandat să nu fie udat în exces , pentru că apare riscul să-i putrezească rădăcina. Se pun apă doar când pământul este uscat. Cactușii de formă rotundă adoră apa pe trunchi, ca și cum ar fi spalați. Singurul care face exceptie de la regula este cactusul Poinsetia , cunoscut și sub numele de “crăciunica”, pentru că înflorește iarna.

Pentru a favoriza înflorirea cactușilor, este bine sa rupi puii care se formează în partea de sus. A nu se confunda bobocii cu puii! Bobocii arată ca niște bumbi păroși, asemanatori ca și consistență cu vata, iar puii arată ca un cactus în miniatură. Nu este bine să atingi puii și bobocii, în perioada de creștere.
În lunile reci, din noiembrie și până în februarie, cactușii se udă foarte rar sau deloc. Depoziteaza-i într-un loc umbros, feriti de frig sau de curenti de aer.

Floarea se lasă să se se usuce singură, nu se rupe!
*Combaterea dăunătorilor
Vulnerabilitatea cactușilor depinde de specia din care face parte. Cei mai cunoscuți dăunători sunt paianjenul roșu, paduchele de scut, paduchele ceros, care atacă rădăcina. Paduchele lânosse găsește pe țepi și lasă așa numita „roua de miere” , acea substanță dulce care duce uneori și la apariția mucegaiulu. Este indicat a se folosi o lupă mai mare pentru a verifica fiecare cactus în parte. Păduchele lânos poate fi îndepărtat manual sau prin tamponare cu alcool. Pentru celelalte tipuri de păduchi este recomandat să se schimbe pământul și ghivechiul. Vasul nou trebuie curățat bine, iar pământul fertilizat cu îngrășământ.
Atunci când se face mutarea dintr-un ghiveci în altul, se verifică și rădăcinile plantei. Daca sunt afectate, este mai bine să fie tăiate, iar în scurt timp acestea vor crește la loc, fiind mai puternice și mai rezistente.
Dăună torii nu suportă razele solare. Dacă păstrezi cactușii afară în timpul verii, aceștia o să fie mai protejați decât cei crescuți în interiorul casei.  Aerul cald, uscat și închis favorizează înmulțirea și extinderea dăunătorilor. Motiv pentru care este recomandat să fie aerisite cât mai des încăperile unde se țin cactușii.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU