Sfaturi pentru grădină: cum scăpăm de cârtițe

03/05/2018

*Sunt mai multe soluții, toate fiind ecologice
Cârtițele sunt problemă pentru fermieri, mai ales pentru grădinari. Carnivore fiind, ele nu rod rădăcinile plantelor, ci doar le dislocă. Apoi sunt și mușuroaiele ca „invadează„ grădina. Atenție; cârtițele apar în gradină doar dacă au cu ce să se hrănească! Este un mare mâncator, poate consuma zilnic o cantitate de două ori mai mare decât propria greutate. Principala sursă de mâncare sunt râmele, melcii, insectele adulte și larvele acestora, moluște, miriapode, furnici și ouă de furnici.
Este foarte important ca, înainte de a alunga cârtița, să ne gândim la partea lor utilă! Este folositoare pentru că reduce dăunătorii din grădină, curățând pământul de insecte și larvele acestora, cele care consumă din rădăcinile plantelor și copacilor. Vorbim de coropișniță, cărăbuși, omizi ai fluturelui de noapte. Cârtița este și un animal dăunător sau mai degrabă deranjant. Se întmplă atunci când vezi că, în mijlocul unui gazon sau printre straturile din grădină, încep să apară mușuroaiele.
Pentru a scăpa de cârtițe putem apela la mai mult soluții, majoritatea dintre ele putând și aplicate chiar și în agricultura ecologică.
*Soluție ecologică contra câtițelor
Cea mai la îndemână soluție ecologică este planta aticârtiță, științific numită Euphorbia Lathyris. Este o plantă bianuală, veșnic verde, cu tulpini erecte și frunze simetrice, subțiri, lungi de culoare albăstriu-verde, care sunt rigide și aranjate pe toată tulpina. Planta are o creștere rapidă, poate ajunge până la 150 cm înălțime. În primul an nu face flori, dar în anul doi are flori frumoase, de culoare galben-verzuie, iar toanmna semințele sunt maronii. Semințele cresc în grupuri verzi de câte trei , când se coc devin maro și dau o culoare frumoasaăpe verdele frunzelor.
Plantele cresc pe soluri sărace și nu au nevoie de îngrășământ sau exces de apă.
Euphorbia Lathyris are toate părțile otrăvitoare, inclusiv semintele, planta produce latex care poate provoca iritarea pielii doar prin simpla atingere. Planta anticârtiță emană un miros, mai ales în sol, ea fiind cultivată special printre legume deoarece are efect repelent impotriva gândacilor de colorado, nematozilor, cârtițelor, coropișnițelor și a altor vietăți subterane. Acest lucru este mai eficient în al doilea an de creștere.
Euphorbia lathyris se plantează direct în mușuroiul făcut de cârtiță! Se îndepărtează pământul din mușuroi, se caută galeria apoi se plantează cu rădăcina în galerie, se udă bine și se tasează ușor pământul ca rădăcina să nu prindă aer. Dacă în grădină cârtița n-a făcut mușuroi, atunci planteză oriunde, iar când apar mușuroaie, plata se poate transplanta. Gradul de prindere este de sută la sută, doarece planta este foarte viguroasă.
*Alte trucuri impotriva cârtițelor
Aparatul cu ultrasunete va pune cârtițele pe fugă întrucât animalul este orb, având în schimb un simț auditiv foarte dezvoltat, la fel ca și cel olfactiv. Aparatul este ecologic, dar presupune o investiție, fiind disponibil pe piață în variante pe baterii sau cu încărcare solară.
Pastile de naftalină introduse în galerii alungă cârtițele prin mirosul puternic, la fel se întâmplă și cu bucățile de cârpe imbibate cu petrol. Mirosul emanat de crengile proaspete de brad puse în gura mușuroaielor alungă cârtițele. Uleiul de ricin diluat în apă  alungă insectele pe care cârtițele le consumă, rămase fără hrană, ele vor pleca. Sunt și flori cu un miros care alungă cârtițele.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU