Sfaturi pentru grădină: cum să devii un grădinar iscusit

08/08/2016

108105J.jpg

*Activitatea este plăcută și relaxantă, combate stresul

Grădinăritul poate fi o activitate plăcută și relaxantă cu care să-ți umpli timpul liber, iar o grădină parfumată, plină cu flori colorate și legume îți poate reda buna dispoziție instantaneu. Un studiu arată că grădinăritul se numără printre cele mai eficiente activități de combatere a stresului.

Iată care sunt cele mai simple sfaturi care te pot transforma dintr-un grădinar amator, în unul extrem de priceput.

Înainte să decizi ce flori și plante vrei să ai în grădină, trebuie să te asiguri că acestea pot fi crescute în zona în care locuiești. În funcție de temperatură și regimul de precipitații, poți alege plantele ornamentale sau legumele care se adaptează cel mai bine condițiilor din grădina ta.

*Testează solul!

Foarte important: nivelul PH-ului și al nutrienților care se găsesc în sol oferă informații vitale despre cum se vor dezvolta plantele. Alcalinitatea sau aciditatea solului sunt direct responsabile de modul în care plantele absorb nutrienții, dar există flori care se dezvoltă armonios în ambele medii, așa că ai de unde alege.
Textura solului este la fel de importantă când vine vorba de tipul de plante pe care le alegi să-ți înfrumusețezi grădina. Ideal ar fi să ai un sol afânat și care se sfărâmă ușor când îl strângi în pumn. Când ai un sol dur sau argilos, este greu pentru plante să aibă rădăcini puternice, așa că recomandat ar fi să adaugi compost, pământ proaspăt și să sapi temeinic înainte să plantezi.

*Distruge buruienile!

Buruienile iau o parte din nutrienți, se dezvoltă rapid și haotic, deci e important să le îndepărtezi ori de câte ori e nevoie. Pentru a nu aglomera grădina, alege plante pe care le cunoști și despre care știi deja cât de mari cresc sau cât spațiu ocupă. Plantele tipice, perene, cu o durată de viață mai mare de doi ani, ar trebui plantate la o distanță de aproximativ 45-50 de centimetri una de cealaltă. Asta le ajută să se întindă și să umple grădina suficient încât să arate bogată, dar nu sufocată.

*Udare și fertilizarea plantelor

Fertilizarea se face, de regulă, primăvara și se repetă la intervale de 6-8 săptămâni, până la finalul sezonului de creștere, adică la început de toamnă. Vara este mult prea cald ca să plantezi, dar în septembrie sau octombrie poți pune câțiva copaci sau arbuști fructiferi sau decorativi. Bulbii de plante se pot pune și la început de toamnă, dar trebuie să-ți asumi riscul ca o iarna extrem de geroasă ar putea să-i distrugă.

La udarea grădinii, apă trebuie să fie suficientă, dar nu atât de multă încât să inunde solul. Apa trebuie să penetreze solul și să ajungă la rădăcini, dar dacă uiți furtunul deschis în grădină, riști ca apa să nu se absoarbă suficient, iar rădăcinile plantelor să putrezească. Udatul grădinii se face dimineața, pe răcoare, pentru a evita ca soarele toropitor să usuce apa pe frunzele plantelor și să le distrugă. Nu este recomandat să uzi grădina seara, întrucât riscul ca plantele să dezvolte fungi sau alte boli este mai ridicat.

*Fii consecvent!

O grădină frumoasă și îngrijită nu se obține peste noapte! Pentru asta este nevoie de pasiune și dedicare pentru ca florile să arate mereu impecabil. Nu uita că activitatea de grădinărit este un proces care cere și răbdare. Nu te impacienta dacă plantele nu se dezvoltă chiar ca la carte, ci observă-le ritmul și modul în care se prezintă. Cel mai probabil, dacă totul pare a fi în regulă, așa și este.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU