Gustul legumelor este direct influențat de condițiile meteo și de felul în care sunt îngrijite în timpul creșterii. Bunăoară, „amăreala“ castraveților poate compromite total cultura, atunci când legumele nu mai pot fi consumate sub nici o formă, chiar dacă coaja este îndepărtată. Dacă cunoaștem cauza, putem evita și efectul astfel încât să putem obține o recoltă pe cât de bogată, tot pe atât de gustoasă.
În rândul grădinarilor amatori se crede că amăreala are legătură directă cu atingerea vrejului de castravete, atunci când leguma nu este încă dezvoltată. Adevărul este însă altul: castraveții au un gust excelent atunci când beneficiază de cantități optime de apă, au lumină și căldură, dar în același timp se pot răcori la umbră. În cazul lor, orice dezechilibru poate duce la apariția gustului amar, care face legumele de nefolosit. Din fericire, amăreala castraveților nu este o situație constantă și sunt destule soluții prin care poți preveni compromiterea recoltei.
*Sfaturile grădinarilor iscusiți
Grădinarii iscusiți știu foarte bine care sunt cauzele care duc la amăreala castraveților. La fel de bine știu și cum să intervină pentru a obține castraveți foarte gustoși. Pentru amăreala castraveților de vină sunt: perioadele lungi de caniculă și secetă; uscarea excesivă a solului; trecerile frecvente de la temperaturi ridicate la cele scăzute; fertilizarea necorespunzătoare și calitatea slabă a solului favorizează amăreala castraveților.
Castraveții sunt mai amatori de apă, doar nu degeaba peste 90 la sută din conținutul lor este format din acest lichid vital. Prin urmare, castraveții vor crește optim dacă sunt udați constant, mai ales în perioadele cu temperaturi ridicate sau în perioadele de înflorire. Așezarea unui strat de mulci pe solul din jurul vițelor de castraveți este o soluție eficientă pentru menținerea apei mai mult timp în sol.
La amiază, când soarele pur și simplu „arde“, este bine ca vițele de castraveți să beneficieze de umbră, deoarece căldura excesivă favorizează amăreala. Castraveții pot fi plantați lângă culturi înalte, cum ar fi cele de porumb, pentru a avea umbră naturală.
Castraveții se culeg în fiecare zi sau din două în două zile, deoarece au un ritm rapid de creștere. Este bine să recoltezi castraveții cât sunt tineri, întrucât gustul amărui nu se simte prea tare. Cu cât îmbătrânesc, cu atât gustul lor devine mai amar, iar pulpa își pierde din calități.
Tina CONDREA