În septembrie se numără…intervenţiile pentru operaţiuni de salvare

Suprasolicitare a echipajelor SMURD: aproape 500 de nemţeni, din care 35 de copii
Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, numărul persoanelor asistate de echipajele SMURD Neamţ a crescut cu peste 30%
Ritmul alert de viaţă, graba şi neatenţia pot pune în pericol vieţi. Dacă salvatorii pot ajunge la timp acolo unde sunt chemaţi, atunci viaţa mai are o şansă. Numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru efectuarea operaţiunilor de descarcerare a fost în creştere în luna septembrie 2017, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, fiind executate 487 de misiuni- din care 96 intervenţii ale echipajelor de terapie intensivă mobilă, spre deosebire de septembrie 2016 când au fost executate 360 misiuni- din care 110 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă mobilă).
Astfel, luna trecută, echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul S.M.U.R.D. Neamţ au executat 482 misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă, 3 misiuni de descarcerare la accidente rutiere, o misiune de asistenţă a persoanelor blocate în apartamente şi o misiune de asistenţă a persoanelor degajate din alte situaţii.
Cele mai multe misiuni SMURD au fost executate de Detaşamentul de pompieri Piatra Neamţ, cu 337 misiuni (din care 96 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă mobilă), urmat de Detaşamentul de pompieri roman, cu 82 misiuni. Garda de intervenţie nr.1 a Detaşamentului de pompieri tărgu Neamţ a avut o misiune, iar Garda de intervenţie nr.2 Poiana Teiului a Detaşamentului Tîrgu Neamţ- 67 de misiuni.
Numărul persoanelor asistate de echipajele SMURD s-a ridicat, pe parcursul lunii, la 486 persoane, din care 35 copii. Prin comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, când au fost asistate de echipaje SMURD 363 de persoane, din care 27 copii, se remarcă o creştere cu 33,88% numărului de victime.
De remarcat şi faptul că timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor medical de urgenţă, terapie intensivă mobilă şi al echipajelor de descarcerare în mediul urban a fost, luna trecută, de 7 minute şi 16 secunde (faţă de 8 minute şi 36 secunde în septembrie 2016), iar în mediul rural a fost de 18 minute şi 0 secunde (faţă 18 minute şi 4 secunde în septembrie 2016).
Geanina NICORESCU