Senatorul Chelaru, mai aproape de Curtea Constituțională


* După plecarea Iuliei Motoc la CEDO, înlocuitorul va fi stabilit de Senat, unde USL are o majoritate confortabilă

Senatorul nemțean Ioan Chelaru este și mai aproape de o posibilă numire în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Pe 18 decembrie, judecătoarea Iulia Motoc lasă liber postul pe care îl ocupă acum la această instituție, plecând la CEDO (Strasburg), funcție în care a fost aleasă la începutul lunii octombrie.
Iulia Motoc a fost aleasă la Curtea Constituțională (CC) de către Senat, pe vremea când majoritatea din această cameră era a PDL. Acum configurația politică e alta, USL are o majoritate covârșitoare (70% din mandate) și este evident că specialistul în drept care va fi numit trebuie să fie agreat de către această forță politică.
În acest moment, CC are 4 judecători numiți de către Traian Băsescu sau pe decizie controlată (la vremea respectivă) de către PDL (fără Iulia Motoc), unul e considerat apropiat UDMR, iar 3 sunt ”legați” (de conexiunile făcute de analiști) de USL. Înlocuirea Iuliei Motoc cu un specialist în drept votat de USL ar echilibra balanța PDL-USL și ar muta ”votul de aur” în mâna judecătorului via UDMR.
USL nu a anunțat, până acum, oficial, o decizie privind nominalizarea care urmează a fi făcută. Creditat cu cele mai mari șanse de către analiști este însă senatorul nemțean Ioan Chelaru (specialistul și omul de bătaie împins de PSD în bătăliile juridice importante, din ultimul timp).
Aseară, la ora la care Ioan Chelaru își făcea bagajul pentru a pleca spre București (unde azi are o întâlnire cu Crin Antonescu căruia îi propune reluarea lucrărilor Comisiei Constituante începând cu ziua de miercuri), alesul nemțean a precizat că nu poate oferi detalii pe acest subiect. ”Aveți cuvântul meu că nu am vorbit cu domnul Ponta despre această numire la Curtea Constituțională. Nu pot fi ipocrit și să nu recunosc că o eventuală nominalizare nu m-ar onora. Ar fi o încununare deosebită a unei cariere de 35 de ani în slujba Dreptului. Dar acum nu am ce să spun, vă rog să mă credeți și să mă înțelegeți”.
După depunerea jurământului de Iulia Motoc la CEDO, urmează ca postul ocupat de ea acum la CC să fie declarat vacant. Apoi trebuie parcurse procedurile care ar duce practic undeva spre mijlocul lui februarie 2014 numirea unui nou judecător. Acești pași ar fi tot în favoarea senatorului Chelaru pentru că astfel ar avea răgazul să ducă la bun sfârșit însărcinarea primită cu proiectul de revizuirea a Constituției.
Dacă PSD îl va nominaliza pe Ioan Chelaru (și apoi votul majorității USL ar fi o formalitate), ar fi prima dată când pe această funcție ajunge un nemțean.
Un alt efect va fi organizarea de alegeri intermediare în Colegiul 2 Senat Neamț dar, conform sondajelor actuale, USL își va conserva mandatul.
Daniel VINCA